reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Loongson 3A6000 mají mít SMT i 256bitové instrukce SIMD

10.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Procesory Loongson 3A6000 mají mít SMT i 256bitové instrukce SIMD
Čínský Loongson připravuje nové procesory 3A6000, které by měly mít IPC zhruba na úrovni Zenu 3, což je velmi ambiciózní plán. Zajímavými informacemi je např. to, že mají podporovat SMT (resp. Hyper-Threading).
O připravovaném čínském procesoru Loongson 3A6000 jsme už několikrát psali. Tento procesor má dostat novou 64bitovou architekturu LA664 místo stávající GS464V a hovoří se o tom, že v celočíselných operacích by měl být o 37 % výkonnější než nynější čipy. Při práci s desetinnými čísly to má být dokonce o 68 %. Nyní se objevují další nové informace, o které se nám postaral Phoronix, který v posledním patchi Linuxu 6.5 objevil zmínku o tom, že by tyto procesory měly podporovat SMT, tedy 2 vlákna na jádro (tuto technologii u Intelu známe také jako Hyper-Threading). Procesory by tak při stejném počtu jader měly zvládnout 2krát tolik vláken než doposud. Zde ještě připomeňme, že se proslýchá opačný trend u Intelu, který by se u Arrow Lake mohl naopak Hyper-Threadingu zbavit. Důvodem by mohlo být to, že počty jader jsou už tak vysoké, že se nedají ani pořádně využít, zatímco implementace HT má negativní vliv na jednovláknový výkon, který by mohl být upřednostněn.
 
Loongson 3A6000
 
V případě 3A6000 se zatím hovoří o konfiguracích 4C/8T a 8C/16T. Vedle SMT by další novinkou mohly být vektorové instrukce SIMD (Single Instruction Multiple Data) ve 128bitové verzi LSX a 256bitové variantě LASX. To by mělo znatelně zvýšit výkon při algoritmech, kdy se stejný výpočet provádí nad větším množstvím dat (časté např. u multimédií). Předpokládá se, že nové procesory Loongson 3A6000 by se měly představit v polovině tohoto roku, tedy pravděpodobně v průběhu léta.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama