Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Nvidia pro AI PC mají obsahovat LPDDR6, Blackwell GPU a Blackhawk CPU

27.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Procesory Nvidia pro AI PC mají obsahovat LPDDR6, Blackwell GPU a Blackhawk CPU
Nvidia chystá nové ARMové procesory pro AI PC. Ty na sebe ještě nechají chvíli čekat, nicméně se začíná spekulovat o tom, jak by vlastně měly vypadat. Mají integrovat CPU, GPU i operační paměť.
Už dlouhou dobu do sebe procesory integrují stále více a více funkcí. Spousta procesorů (a to i těch výkonných) dnes v sobě integruje GPU, tento rok se ve větším začíná nasazovat integrované NPU a postupně dochází i na samotnou operační paměť. Toto ve větším nasadila společnost Apple s uvedením procesorů M1, které v jednom pouzdře obsahují CPU, GPU, NPU i operační paměť. To má své výhody ve výkonu a nízkých latencích, nevýhodou je, že se pak velmi těžko umožňuje nějaká forma rozšiřování.
 
Na podobnou architekturu má brzy přejít i Intel Lunar Lake, který bude integrovat 16 GB nebo 32 GB RAM přímo do procesoru, a zdá se, že stejně na tom budou i připravované ARMové procesory od Nvidie. Ta plánuje v roce 2025 také vstoupit na trh s procesory pro AI PC. Už nějakou dobu se mluví o tom, že podobné procesory vyvíjí se společností MediaTek.
 
Nyní se objevují informace o tom, že nové procesory Nvidie pro AI PC by měly být postaveny na architektuře ARM s výkonnými jádry Cortex-X5. CPU část Blackhawk by mělo doplnit integrované GPU na architektuře Blackwell RTX. Otázkou je, jak na tom bude NPU, neboť Nvidia se často proti NPU vymezuje s tím, že její GPU pro toto nasazení nabízí vyšší výkon (nicméně nejsou tak efektivní, což už nezmiňuje). Stejně jako Apple M nebo Intel Lunar Lake, i nové procesory Nvidie mají mít integrovanou operační paměť. V tomto případě by mělo jít o typ LPDDR6. Není ale jasné, jak rychlé budou. Víme, že všeobecně by první generace těchto pamětí měly začínat na LPDDR6-10667, nicméně postupem času se mají dostat až na LPDDR6-14400.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.