reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První GeForce RTX 4000 mají nastoupit v srpnu až říjnu, jde prý i o sklady

31.5.2022, Jan Vítek, aktualita
První GeForce RTX 4000 mají nastoupit v srpnu až říjnu, jde prý i o sklady
Společnost NVIDIA by mohla své nové GeForce RTX 4000 představit v průběhu července, což samozřejmě neznamená, že hned přijdou na trh. Server VideoCardz má nyní informace o celém plánu NVIDIE týkajícího se první várky nových karet.
Stále můžeme předpokládat, že NVIDIA chce představit své karty GeForce RTX 4000 v červenci, na čemž se zatím nic nemění, čili nemáme žádné informace, že by to již nemělo platit. Ovšem NVIDIA stejně může své rozhodnutí, pakliže červenec opravdu platí, kdykoliv změnit a také to velice často dělá, takže v tomto ohledu nelze spoléhat na nic. Zrovna dnes jsme se ostatně dozvěděli, že karta GeForce GTX 1630 se asi o dva týdny opozdí. 
 
 
Pokud by tak byla nová generace GeForce RTX 4000 představena v červenci, první model se na trhu může objevit až v srpnu, což by ostatně bylo zcela normální vzhledem k předchozí praxi NVIDIE. Dle nových informací to přitom přesně tak dopadne a půjde nejdříve o GeForce RTX 4090, jak se očekávalo. Dále už jde prý o zhruba měsíční kadenci, čili GeForce RTX 4080 v září a GeForce RTX 4070 v říjnu. 
 
Jenomže visí tu i menší problém, kvůli němuž se prý některá data mohou změnit, neboť výrobci karet (AIB společnosti) prý mají ještě příliš velké skladové zásoby karet generace RTX 3000. To by se mělo pochopitelně týkat výkonných GeForce, neboť za ty slabší náhrada zatím nepřichází. 
 
A jak uvádí server 3DCenter.org, ceny nejvýkonnějších modelů GeForce RTX 3000 v německých a rakouských obchodech už nejsou vyšší než doporučené částky, ale spíše nižší, přičemž za předraženou můžeme pokládat až RTX 3080 10GB, nad níž jsou ještě čtyři výkonnější modely. Čili tu lze vidět snahu zbavovat se zásob, i když o vyložený výprodej nejde a z vývoje cen i celé situace na trhu s grafickými kartami můžeme předpokládat, že NVIDIA se se svými AIB partnery nebude potýkat se stejným problémem přeplněných skladů jako před nástupem generace Turing.
 
I proto zdroj mluví o případných změnách v datech, čili o ničem zásadním. Do srpna navíc zbývá ještě dost času a lze jen těžko spoléhat na to, že dnes platný plán se nezmění. Záležet by mohlo i na konkurenci, i když pokud jde zrovna o AMD, v jeho případě ukazují leakeři až na poslední letošní kvartál a Intel nyní nemá šanci se k hi-endu NVIDIE ani přiblížit. 
 
Zdroj: VideoCardz 


reklama