reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První karty mají 2 konektory pro až 1200 W: cesta k přímotopům je otevřena

30.3.2022, Jan Vítek, aktualita
První karty mají 2 konektory pro až 1200 W: cesta k přímotopům je otevřena
NVIDIA včera vyslala na trh novou kartu GeForce RTX 3090 Ti, jejíž možnosti se AIB partneři snaží jako obvykle posunout ještě dál, a to za cenu výrazně vyšší spotřeby. Nejde tu přitom o nějakých ušmudlaných 510 W. 
Včera jsme se podívali konkrétně na kartu Colorful iGame GeForce RTX 3090 Ti Vulcan, ale jak se ukázalo, jejích 510 W není v řadách RTX 3090 Ti nic výjimečného. To "pravé" nabízí až karty jako EVGA GeForce RTX 3090 Ti KiNGPiN Edition či Galax GeForce RTX 3090 Ti HOF OC Lab Edition / GeForce RTX 3090 Ti HOF OC Lab Limited Edition. 
 
 EVGA GeForce RTX 3090 Ti KiNGPiN Edition
 
Tyto karty totiž nevyužívají pouze jeden, ale hned dva nové konektory s 12 napájecími piny (celkově 16 piny), a sice už známé 12VHPWR označované také jako PCIe 5.0 Power. Ty sice mohou zajistit až 600 W, čili ne nutně tolik, ale pokud jsou tu dva, pak je logické předpokládat, že nestačí ani oněch 600 W, respektive 675 W, když připočteme i energii ze slotu PCIe x16. 
 
Galax GeForce RTX 3090 Ti HOF OC Lab Edition
 
Pochopitelně to ale také neznamená, že tyto karty dokáží byť jen krátkodobě využít plných 1275 W, jaké se tu dle konektorové výbavy teoreticky nabízí. Nicméně tato vrátka už jsou pootevřena a kdo ví, čeho se dočkáme v příští generaci. Pak už totiž ani oněch 800W, jaké se objevily v dosavadních fámách, nevypadá neuvěřitelně, i když takovou spotřebu či hodnotu TBP bychom i tak očekávali spíše jen od speciálních modelů, což jsou právě i EVGA KiNGPiN či Galax HOF OC. 
 
Jak můžeme sami vidět, karta od firmy Galax využívá vzduchové chlazení, které nevypadá nijak výjimečně, takže ani nemůže mít výjimečnou spotřebu. EVGA KiNGPiN už je něco jiného se svým vodním chlazením a 360mm radiátorem. Obě tyto karty jsou ale jinak určeny i pro extrémní overclocking, kde už se nepracuje se vzduchem a ani vodou, ale s tekutým dusíkem či dokonce heliem. Důležitější než chlazení je tu tak spíše systém napájení a jeho schopnosti, ale o tom se zatím nic nedozvíme, neboť tyto speciály se ještě zřejmě nedostaly do žádných podrobných testů. A i kdyby se dostaly, pak by je někdo musel rozmontovat a podrobně si je prohlédnout a ne jen vyzkoušet, ostatně GeForce RTX 3090 Ti HOF OC Lab Edition v má OC režimu TBP 516 W, které ve společnosti jiných RTX 3090 Ti není zrovna výjimečné. 
 
Teprve tak uvidíme, zda jsou dva 12pinové konektory na těchto kartách spíše jen marketing, anebo výbava, kterou lze skutečně v extrémním nastavení zužitkovat. Možnost zásobit grafické karty až 1200 W čistě z přídavného napájení tu však je už nyní. 


reklama