Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Psali jsme před 4 roky

26.2.2006, Pavel Bureš, článek
Psali jsme před 4 roky
Před 4 lety jsme věnovali několik článků HP Jornadě 928, která se stala prvním komunikátorem s Microsoft PocketPC 2002 Phone Edition. Dále jsme se zabývali pouzdry pro Palmy či třeba kalhotami, které šikovně skryjí vaše PDA.
HP Jornada 928: cena je už známá !
Při pohledu na stařičký komunikátor se mnozí z nás pousmějí na velikostí tohoto zařízení, které bychom dnes možná ani nezařadili do kategorie kapesních přístrojů. HP Jornada 928 však byla první vlaštovkou, která naznačovala, že se na světlo dere nový druh zařízení – komunikátor. Ovládání a design je typicky „jornadovské, “ zajímavé je osazení dvěma procesory – Intel StrongArm 206 MHz a Texas Instrument OMAP 133 MHz, který byl využíván komunikační částí zařízení.




Nový Palm m130 za 280$, Palm m515 za 400$ !
V roce 2002 nebyly barevní displeje stále ještě samozřejmou součástí PDA, takže Palmy m130 a m515 vzbudily zasloužený rozruch. Bohužel, ani jeden model nebyl vybaven technologií Bluetooth, bylo pouze možné zakoupit drahou SD kartu. Palm m515 má i dnes stále co nabídnout – zejména zažínajícím uživatelům, jež si neoblíbili nové low-end modely.Přečtěte si naši recenzi.




Linuxový PDA Zaurus slaví první úspěchy
Uzavření dohody s SyBase (resp. její dceřinou společností iAnywhere) zřejmě dostane tyto zajímavé přístroje do podniků.




"Gatě" jako příslušenství ke kapesnímu počítači
Různými „gadgets“ je internet v dnešní době přímo zaplaven a plno výrobců na nás dennodenně chrlí různé USB blbiny a zlepšováky, nad jejichž použitím a častou také cenou zůstává někdy rozum stát. Tyto kalhoty jsou ale ještě velmi decentní, oproti běžné spodní části pánského oděvu se liší v tom, že obsahují tajnou vyztuženou kapsu, do níž se hravě vejde PDA či podobné zařízení. Za příznivou cenu (v přepočtu 1 300 Kč) tak dostanete kalhoty, které vypadají jako mnohé jiné, ale díky nim nebudete připomínat teroristu s výbušninou kolem pasu a odpadnou i všetečné otázky naprosto neznámých lidí, co že v „těch futrálech“ vlastně nosím.




Zle je: už i telefonovat budeme s Microsoftem :-)
S trochou nadsázky začíná článek Zdeňka Michálka o přístrojích, které dneska obsazují první místa co do prodejnosti. Ano, jedná se o smartphony, konkrétně s operačním systémem Microsoftu. Před 4 roky Microsoft se systémem pro chytré telefony teprve začínal a nutno podotknout, že i přes počáteční nesnáze (např. spolupráce s anglickou firmou Sendo) se z Windows Mobile Smartphone Edition stal zdatný konkurent zejména pro Nokia Series 60 (Symbian). Pokud se chcete o OS a nyní prodávaných smartphonech dozvědět více, přečtěte si např. naši recenzi Qteku 8310.




Clipper - téměř neomezený clipboard pro Palm OS
Utilitka, s kterou získáte téměř neomezený clipboard s možností editování textů v něm uložených a jejich přemisťování či kopírování mezi aplikacemi. Můžete navzájem kombinovat několik různých vyňatých textů. Nastavení programu je v menu velice přizpůsobivé, včetně nastavení otevírání pop-up menu. Program nefunguje s přídavnou klávesnicí.




„Futrály” od Aligátora – testujeme pouzdra pro Palmy (2)
Věnovali jsme také recenzi pouzder Aligátor, který nabízí obaly levně vyhlížející i kožená pouzdra s místem pro navštívenky atp. Modrý obal Comport mám ještě doma, leží mi v šuplíku nevyužitý, takže pokud máte zájem. První část recenze najdete zde.




Zajímá vás, jak se telefonuje z nové Jornady 928 ?
Mě velmi - proto mě nesmírně potěšily screenshoty z Pocket PC 2002 Phone edition, které se - po již včera avizovaných náhledech z InfoSyncu - objevily na webu Microsoftu. Je z nich jasně vidět, jak si Microsoft představuje komunikátor nové generace, který bude poprvé k "ohmatání" zřejmě na Cebitu.