reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: František Fait z Intelu

16.5.2011, Karel Polívka, rozhovor
Rozhovor: František Fait z Intelu
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly společnosti Intel - odpovídal František Fait, Enterprise Technology Specialist.
Další rozhovor série Ptáme se za vás, v němž jste mohli pokládat otázky přímo vy - čtenáři Světa hardware, se týkal společnosti Intel. A kdo vlastně odpovídal?


František Fait se představuje


Ve společnosti Intel se zaměřuji na enterprise zákazníky, kterým poskytuji informace a školení o nejnovějších serverových a klientských trendech, technologiích a produktech. V těchto dnech, kdy jsou klíčové úspory nákladů, efektivita a hlavně bezpečnost, jsou nejčastějšími tématy nasazení technologií Intel Antitheft, vPro či serverových technologií pro datová centra. Zároveň jsem vedoucím organizační složky pražské kanceláře firmy Intel, kde pracuji na různých pozicích přes deset let.

Spolupracuji s mnoha partnery Intelu jak v České republice, tak v regionu střední a východní Evropy, dodavateli techniky, programového vybavení a v neposlední řadě i služeb. Bez nich by nebylo možné naše technologie úspěšně uvádět na trh. Ve volném čase se kromě rodiny věnuji elektronice, leteckému modelářství a objevování zajímavých míst spolu s geocachingem.



František Fait, Enterprise Technology Specialist společnosti Intel


O společnosti Intel


Intel je největším celosvětovým výrobcem procesorových technologií. Čipy Intelu lze najít v řadě zařízení: serverech a stolních počítačích začínaje notebooky, smartphony a dalšími přenosnými zařízeními konče. Intel každoročně přichází s řadou novinek, které posouvají možnosti výpočetní techniky mílovými kroky dopředu. Letošními trendy jsou maximální mobilita, pohodlný přístup k internetu a rychlé zpracování multimédií výkonnými, ale přitom energeticky efektivními procesory.

Nedávnou novinkou je druhá generace procesorů Intel Core (kódově označené Sandy Bridge) určená pro přenosné a stolní počítače. Jde o procesory s integrovanou HD grafickou kartou přímo v jádře procesoru. Procesor je navržen tak, aby spotřebovával co nejméně energie a přitom poskytoval maximální výkon pro digitální média, hry nebo každodenní práci.





Rok 2011 je a bude ve znamení procesorů Intel Core i7, i5, i3 a třetí generace Intel SSD disků. Nová řada SSD disků je postavena na špičkových pamětích 25-nm NAND flash a nahrazuje dřívější řadu Intel® X25-M SATA SSD. Je cílena na běžné uživatele, podnikové IT nebo počítačové nadšence, kteří chtějí výrazně zvýšit výkon svého počítače oproti tradičním mechanickým pevným diskům (HDD). SSD disky jsou podstatně odolnější, mají nižší spotřebu energie a významně zrychlují některé procesy v počítači, například start systému nebo otevírání souborů a oblíbených aplikací. Upgrade z pevného disku na SSD disk od Intelu nabídne uživateli skutečně obrovský nárůst výkonu.

Ke konci roku 2011 se pak můžeme těšit na zbrusu novou 22nm výrobní technologii (a následně procesory kódově označované Ivy Bridge), která přinese celou řadu novinek.



Jak šlo pokládat otázky?


Po dobu 7 dní bylo možné pomocí jednoduchého formuláře psát otázky do odpovídajícího tématu na našem fóru, kde je mohli ostatní registrovaní čtenáři hodnotit (Zajímavé/Nezajímavé). Pod každou otázkou se zobrazovalo i její aktuální skóre a kdo ji hodnotil. Po uplynutí jednoho týdne bylo téma uzamčeno, redakce vybrala 10 otázek s nejlepším skóre, přidala případně vlastní otázky a zaslala je k zodpovězení.

Pokud chcete nahlédnout na všechny navržené otázky pro tento rozhovor, přejděte na:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/59433-frantisek-fait-enterprise-technology-specialist-intelu




1. otázka od: Valda


Mobilní procesory i5 (řada 2400M a 2500M) v noteboocích jsou pouze 2jádrové s HT. Proč nemáte jednoznačnější označení CPU (např. i3 2jádra, i5 4jádra, i7 6jádra) ?

Doplňující komentář:
Nedávno jsem byl na prezentaci Intelu a bylo mi řečeno, že nové procesory Core i5 (na platformě Sandy Bridge) již budou výhradně 4jádrové. Jak je vidět tak to nebyla pravda.

František Fait: Důvod je prostý, označení Core i3, i5 či i7 odráží celkový výkon a funkce procesoru. Počet jader je jen jedním z mnoha parametrů výkonu a funkcionality, neméně důležité jsou další technologie ( HT, Turbo, velikost cache, výkon grafiky a podobně). Navíc jsou stále rozdílné požadavky i výkony v řadách stolních a mobilních PC. Řady jsou postaveny na principu kombinace parametrů a reprezentují model good, better a best. Odbornící si detailní specifikace dohledají a běžní uživatelé se mohou snadno orientovat. Ke komentáři, uvedené platí pro desktopy, nikoliv pro notebooky.



2. otázka od: Dash-POWER(CZ)


Z jakého důvodu jste zakoupili na 6 let patenty od společnosti nVidia za 1,5 miliard dolarů? Hodláte posílit grafickou divizi ve vašich procesorech nebo integraci technologie CUDA pro paralelní výpočty?

František Fait: Nejprve je třeba upřesnit, co bylo předmětem vypořádání. Intel řešil se společností nVidia několik patentových sporů a tato částka reflektuje celkové vypořádání mezi oběma společnostmi, nedá se tedy přímo říci, že bychom zakoupili patenty za tuto částku.

Grafická část výpočetního výkonu je pro Intel velmi důležitá a může to být patrno např. na zásadním vylepšení našich procesorových grafik v Intel Core „Sandy Bridge“, které řadu operací zvládají až neuvěřitelně dobře, podívejte se např. na dekódování videa pomocí Intel Quick Sync a porovnání s konkurencí.

Grafická část procesoru se bude i nadále vyvíjet a bude ji možné použít v budoucnu i pro výpočty. Intel představil nedávno OpenCL SDK 1.1 Beta, který umí zatím pouze CPU, testujeme možnost rozšíření i pro procesorovou grafiku. Zda a kdy bude taková verze uvolněna, nebylo specifikováno.



3. otázka od: odb


Neprehana to intel trochu s tym mnozstvom dostupnych roznych typov chipsetov, procesorov a hlavne socketov? Tiez znacenie procesorov sa zneprehladnuje. Je v tom pomaly problem sa orientovat (na trhu su dostupne procesory s jadrom Wolfdale az po najnovsie Sandy Bridge). Neuvazuje intel sprehladnit to a mozno aj dlhsie podporovat urcity socket ako bol a vlastne este stale je socket T (LGA775)?

František Fait: Naprosto chápu důvod Vašeho dotazu, také se občas utápím v množství verzí a variant. Realitou je, že komplexnost technologií se zvyšuje, a to nejen u desktopů či notebooků, ale dokonce i serverů. Na druhou stranu se intenzivně snažíme situaci zjednodušovat a dlouhodobě využívat jasného označování Core i3, i5, i7 (good, better, best). Pro většinu běžných uživatelů, kteří si kupují hotové počítače, je toto označení vyhovující. Do budoucna bude tento trend pokračovat. Co se socketů týče, změny jsou vynuceny změnami v architektuře, počtem signálů, které je třeba vyvézt, např. integrací grafiky, paměťového řadiče či PCIe řadiče. Pro zajímavost, příští generace procesoru „Ivy Bridge“ bude využívat stávající socket 1155, neboť nejsou potřeba změny v rozhraní. 775 pinů již nestačí. Ještě si dovolím poznámku, domnívám se, že změna socketů není pro většinu uživatelů problémem. Málokdo mění procesor za dobu života počítače. A při změně procesoru většinou dojde i na změnu dalších komponent, protože daný čipset nebude podporovat nové paměti, rozhraní apod.



4. otázka od: czhunter


Jak je to s Larrabee? Projekt byl jako grafická karta ukončen, převedl se na výpočetní kartu Knights Ferry, která by měla vyjít v roce 2012. Je to stále platná informace a bude rok 2012 "ostrý start" (tzn. bude připravena kompletní HW a SW platforma pro "tera-scale computing" nebo jen "paperlaunch"?

František Fait: V principu máte pravdu, projekt v podobě grafické karty založené na velkém množství IA jader se skutečně transformoval na tzv. MIC – Intel® Many Integrated Core Architecture, což je platforma primárně určená pro HPC (High Performance Computing). Knights Ferry je pouze vývojová platforma, která je již dnes u vývojářů spolu se softwarovým kitem. První skutečný produkt se bude nazývat Knight Corner, bude vyrobený již na 22nm technologii a obsahovat více než 50 jader. Celá MIC architektura má svoji vlastní roadmapu, nicméně přesná data uvedení na trh specifikovat nemohu.



5. otázka od: kevin00


Kolik zhruba stálo k dnešnímu datu firmu Intel stažení a "opravení" základních desek s chipsety Cougar Point pro procesory Sandy Bridge?

František Fait: Odhady na stažení chipsetů z trhu byly až 1mld USD a toto byl spíše pesimistický scénář. Chipset se povedlo opravit extrémně rychle, a proto nakonec výluka v dodávkách byla relativně minimální. Podrobnosti ale nezveřejňujeme.



6. otázka od: kevin00


Kdy byste tak zhruba viděl nasazení technologie Thunderbolt v praxi? Probíhají již nějaké jednání s výrobci hardwaru o prosazení nové technologie ?

František Fait: Nasazení technologie je už realitou, na trh jsme ji uvedli 24.2. v počítačích společnosti Apple. Jednání s ostatními výrobci probíhají, plány na uvedení již oznámilo např. Sony. Další info zde.



7. otázka od: Brouk


Když jsem poprvé viděl specifikaci CPU 7i 2600s, tak mi bylo jasné, že tento procesor chci. Měl se začít prodávat 9.1.11, později Intel posunul termín na 1Q 2011. Aktuálně běží druhý kvartál a procesor stále nikde. Nakonec jsem si koupil i5 2400s.

<ironie>Chtěl bych se zeptat, zdali se jedná o novou strategii Intelu, kdy zákazníkům jste ochotní prodat pouze pomalejší _značně levnější_ modely</ironie>, nebo kde je problém?

Doplňující komentář:
Procesor se u nás prodává v jedné sestavě od Aceru a v zahraničí jsem na něj narazil na eBay, takže patrně existuje. České velkoobchody mi řekly, že takový procesor nemají v cenících Intelu a podobně jsem narazil i u významného hráče na polském trhu, který částečně působí i u nás.
Z takovéhoto počínání Intelu jsem rozladěn víc než z nějaké chyby v ovladači řadiče, která se při komplexnosti dnešního HW vyskytnout prostě může a stává se to všem.

František Fait: Na tento procesor jsem se ptal svých kolegů v distribuci a dostalo se mi vysvětlení, že právě přichází do distribučního prodeje, v sestavách jste ho mohl najít již dříve, neboť byl poskytnut nejprve OEM výrobcům. Nicméně nebude uveden v boxované verzi z důvodu, že se předpokládá jeho nasazení do malých např. all in one skříní, kde se chlazení řeší individuálně. Bude k dispozici pouze jako tray a teď záleží na distributorech, nakolik tuto verzi budou objednávat.

Narazit na něj ale můžete již dnes i v Čechách, alespoň podle webu je dostupný např. zde:
http://www.axacomp.cz/p/core-i7-2600s-2-80g-8m-tray-2100673
http://www.it.cz/403735-intel-core-i7-2600s-2-80g-8m-tray



8. otázka od: kevin00


Pracuje se stále na "vyladění" technologie LightPeak nebo bude tato technologie nahrazena technologií jinou a vývoj LightPeaku bude pozastaven?

František Fait: Thunderbolt teprve startuje a vy se už ptáte na jejího nástupce :-) Jisté je jediné, dat je stále více a potřeba přenášet je větší rychlostí motivuje výzkumné týmy všech firem, Intel nevyjímaje. V laboratořích se pracuje na rychlejších verzích využívajících poznatky ve fotonice, ale bohužel nikdo Vám dopředu nepotvrdí technické specifikace ani datum uvedení na trh a naše politika je stejná, já ještě nemohu mluvit o podrobnostech, byť něco se již na web dostalo.



9. otázka od: Ivo Mašek


Intel údajně pracuje na nové technologii, která má nahradit Thunderbolt a má snad používat křemík coby optické médium, a má být údajně desetkrát rychlejší než třetí verze USB. Mohli byste nám o tom více říci a přiblížit to?

František Fait: Thunderbolt teprve startuje a vy se už ptáte na jejího nástupce :-) Bohužel nikdo Vám takto daleko dopředu nepotvrdí technické specifikace ani datum uvedení na trh a naše politika je stejná, nemůžeme ještě mluvit o podrobnostech.



10. otázka od: flanker


Podzim bude ve znamení high-endového čipsetu x79 a procesorů SB-E. Můžete nám sdělit nějaké další informace, na čem Intel zapracoval, co můžeme očekávat?

František Fait: Na internetu se již objevilo poměrně hodně informací, které nemohu potvrdit či vyvrátit. Podrobnosti ale v tuto chvíli ještě sdělovat bohužel nemůžeme. Jisté ale je, že se bude na co těšit :-).



Závěrem


Tímto děkujeme panu Faitovi za zodpovězení všech otázek.

Redakce Světa hardware
reklama