reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QTS 4.5.3 přináší AI s Google Edge TPU pro analýzu obrázků

30.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
QNAP QTS 4.5.3 přináší AI s Google Edge TPU pro analýzu obrázků
QNAP uvedl novou verzi svého operačního systému QTS 4.5.3 pro své NASy. Novinka přináší podporu umělé inteligence s Google Edge TPU pro zpracování a rozpoznání fotografií. Máme zde i SNMP pro monitorování síťových zařízení.
Společnost QNAP po dvou měsících přichází s novou verzí operačního systému QTS 4.5.3, která nahradí původní 4.5.2. Vedle oprav bezpečnostních chyb, které se objevily v poslední době (např. CVE-2021-28806 a CVE-2021-28800), tu máme i několik nových funkcí. Jednou z nich je podpora Google Edge TPU. Ve spolupráci s QNAP AI Core lze např. v aplikaci QuMagie a QVR Face provést mnohem rychlejší rozpoznání obličejů a objektů s využitím systému umělé inteligence. Podle interních testů QNAPu tak např. TVS-872XT zpracoval běžně 2 snímky za sekundu, zatímco s Edge TPU dosáhl 22 fps. Toho lze využít např. v podnikových systémech využívajících rozpoznání tváří z velkého počtu kamer. Využít lze akcelerátory Coral M.2 (24,99 USD) nebo Coral USB (59,99 USD), podporovány jsou systémy s procesory x86.
 
QNAP QTS 4.5.3
 
Tím to ale zdaleka nekončí. Je zde nové centrum QuLog Center pro grafické statistické zobrazování chybových událostí, dále tu máme SNMP pro snazší monitorování síťových zařízení. Zapracovalo se i na virtualizaci, kdy lze např. s využitím karty PCIe-SmartNIC kompatibilní s SR-IOV alokovat prostředky z fyzické síťové karty přímo do virtuálního stroje. Intel QAT pak poskytuje hardwarovou akceleraci pro dosažení vyššího výkonu u komprese nebo kryptografie, podporována je ale jen u některých procesorů Intel Xeon a Atom. App Center bude nově ve výchozím nastavení automaticky instalovat požadované aktualizace. U modelů s 64bitovými procesory ARM lze nově využít až 4TB SSD cache.
 
Zdroj: qnap.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama