reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 možná poběží až na 4 GHz

2.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 možná poběží až na 4 GHz
Qualcomm připravuje další generaci svého procesoru Snapdragon 8 Gen 4. Novinka by měla úplně přijít o úsporná jádra a ta nejvýkonnější by si dle zákulisních informací mohla polepšit až na 4 GHz.
Procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 je tu s námi jen zhruba čtvrt roku, společnost ale pochopitelně už dávno pracuje na jeho nástupci. Patrně ponese jméno Snapdragon 8 Gen 4 a na internet už prosakují první informace o tom, jak by mohl vypadat. Spekuluje se o tom, že úplně přijde o úsporná jádra (nyní má dvě na taktu 2,3 GHz) a skládat se má ze dvou vysoce výkonných jader Phoenix (patrně Cortex-X5) a šesti středně výkonných Phoenix (patrně z řady Cortex-A7xx). Nastoupí tak na poslední módu odstraňování úsporných jader a dosahování až nesmyslně vysokých výkonů, přičemž úspornost je odsunuta na vedlejší kolej.
 
Úniky hovoří o tom, že nový Snapdragon 8 Gen 4 běží na velmi vysokých taktech a 4GHz hranice není nesplnitelným snem. Zde by bylo dobré dodat, že frekvence nejvýkonnějších jader se už roky obvykle pohybuje kolem hranice 3 GHz, resp. postupně mírně roste a dnes jsme většinou někde kolem 3,3 GHz, takže toto by bylo opravdu velmi výrazným skokem nahoru. Na druhou stranu takový Apple ve svém procesoru A17 Bionic už dnes dosahuje frekvence téměř 3,8 GHz, což mu zaručuje velmi dobré výsledky v jednovláknových nasazeních (naopak ve vícevláknových ho dnes už překonávají vlajkové lodě jiných výrobců). Další změnou by mělo být to, že tato extra výkonná jádra by tu měla být rovnou dvě, takže z konfigurace 1+5+2 se dostaneme na 2+6+0. Předpokládá se, že procesor bude vyráběn u TSMC pomocí 3nm procesu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama