reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX Vega v prvních testech: výkon mezi GTX 1080 a 1080 Ti

5.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX Vega v prvních testech: výkon mezi GTX 1080 a 1080 Ti
Už dříve se mluvilo o tom, že herní hi-end společnosti AMD, Radeon RX Vega, dosáhne na výkon spadající mezi karty GeForce GTX 1080 a GTX 1080 Ti. Nyní se objevily první benchmarky, které nás v tom mohou utvrdit. 
AMD Radeon RX Vega je toužebně očekávaná hi-endová konkurence pro ty nejlepší čipy z generace NVIDIA Pascal a obecně se doufalo, že bude snad lepší než GTX 1080 Ti, i když postupem času začalo být jasné, že na takové takty AMD nedosáhne a 16nm generaci čipů NVIDIA nepřekoná. Dle odhadů jsme tak mohli mluvit spíše o výkonu mezi GTX 1080 a 1080 Ti, na což ukazují i nejnovější informace. 
 
Nové informace nám dá záznam o kartě Vega s kódovým označením 687F:C1, jež má odpovídat herní verzi. Toto označení jsme už měli šanci vidět, a to ještě v minulém roce, kdo šlo pochopitelně ještě o ranou verzi Vegy s udávaným taktem jádra 1200 MHz a paměťmi HBM2 na 700 MHz. Nyní už má tato karta mnohem lepší specifikace, a sice takt jádra 1630 MHz a paměti pracující na 945 MHz, což jim poskytuje 484 GB/s propustnosti. 
 
Raja Koduri už také prozradil, že čip Vega je shodou okolností velký 484 mm2, přičemž už dlouho víme, že přijde vybavený 8 GB paměti HBM2 ve dvou pouzdrech s celkově 2048bitovým rozhraním. To mají ve výbavě veškeré známé čipy Vega, čemuž se nelze divit, neboť AMD by pak muselo vyrábět různé verze čipu jen kvůli šířce paměťového kontroleru. Rozdíl tak je na straně pamětí, které jsou buď 4vrstvé, nebo 8vrstvé (4-Hi/8-Hi HBM2). 
 
 
 
Nyní tu tak máme výsledky z 3DMarku 11, který obvykle dobře škáluje s počtem jader, takže taková GeForce GTX 1080 Ti je o 39 procent rychlejší než GTX 1080, ovšem v "reálném světě her" je tento rozdíl obvykle menší. 
 
Dle záznamu 3DMarku získala RX Vega skóre 31.873 bodů, a zařazuje se tak téměř na půl cesty mezi GTX 1080 Ti a GTX 1080. To samo o sobě nelze hodnotit, pokud tedy někdo nečeká, že si pořídí kartu, která zastíní cokoliv, co má ve svém repertoáru NVIDIA. Takový zákazník bude zklamaný, ale ostatní si musí počkat především na to, jakou cenu AMD nasadí a také jak to bude se spotřebou. 
 
Právě se spotřebou to může být ještě složité, však Vega Frontier Edition začíná na 300 W a od herních RX Vega se budou výrazně lišit pouze tím, že mají 16 GB na rozdíl od 8 GB paměti HBM2, a to z hlediska spotřeby významné není. 
 
 
A co se týče ceny, dle Bits and Chips má mít herní Vega výtečný poměr ceny a výkonu, na což ukazuje také právě nacenění karet Frontier Edition. Je ale zřejmé, že AMD bude muset útočit i cenou. 
 
Zdroj: wccftech
reklama