reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raja Koduri byl v Intelu povýšen, nyní už je výkonným viceprezidentem

20.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Raja Koduri byl v Intelu povýšen, nyní už je výkonným viceprezidentem
Raja Koduri zřejmě v Intelu odvádí dobrou práci, neboť se dle interního oběžníku stal novým výkonným viceprezidentem a Patrick Gelsinger k tomu ještě vyzdvihl Koduriho úspěchy za poslední čtyři roky. 
Raja Koduri do Intelu překvapivě přestoupil z firmy AMD a dostal vlastní divizi, která nyní nese název Accelerated Computing Systems and Graphics. Nyní jej už můžeme označovat za výkonného viceprezidenta (Executive Vice President), na kteroužto pozici jej povýšil Patrick Gelsinger, jak uvádí The Register na základě interního oběžníku. Dosud Koduri zastával pozici Senior Vice President.
 
 
Raja Koduri odešel od AMD na podzim roku 2017 a zprvu se snažil mlžit, aby brzy poté vyplynulo na povrch, že přechází do Intelu a začne pro něj vyvíjet nové grafické čipy včetně samostatných. Právě ty se v této době začínají dostávat na trh v podobě Arc Alchemist, přičemž zprvu to vypadalo spíše na fiasko. Avšak poté se ukázalo, že není radno celou generaci Alchemist hodnotit dle prvních testů, zvláště když Intel ještě evidentně ladí ovladače a k dispozici jsou jen velice omezeně pouze modely Arc A350M a A370M, čili mobilní low-end. Vedení Intelu je přitom s Koduriho výkonem evidentně spokojeno.
 
A jaké úspěchy svého spolupracovníka Gelsinger v oběžníku vyzdvihl? Jednak jej chválil za způsob vedení jeho divize a pak také za obrovský příspěvek k rozvoji "accelerated computingu", čili dejme tomu obecně za vývoj akcelerátorů, mezi něž patří i GPU, ale třeba také nové ASIC pro těžbu Bitcoinu, za nimiž stojí právě i Koduri. 
 
Povýšení tak přichází ani ne tři týdny po vypuštění prvních samostatných GPU Intelu na trh, a to od dob čipu i740. Ovšem ve snaze dodržet slib a vypustit Arc na trh ještě během prvního kvartálu nám Intel ukázal klasický paper launch, neboť zmíněné Arc A350M a A370M byly a snad stále jsou k dostání pouze v Jižní Koreji. Zákazníci si tak ještě počkají nejen na výkonnější alchymisty, ale i na dostupnost těch nejslabších. 
 
Na druhou stranu máme v případě mobilních karet na trhu snadno dostupnou zavedenou alternativu a na graficky Arc se čekalo spíše v případě samostatných desktopových karet. Jenomže to vypadá, že do několika týdnů se Radeony a GeForce dostanou už na doporučené ceny, čímž ovšem Intel svou nejlepší příležitost propásne. 


reklama