reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi: mikropočítač s již 2,5 miliony prodaných kusů

4.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi: mikropočítač s již 2,5 miliony prodaných kusů
Miniaturní počítače si získávají čím dál větší oblibu, a to ne pouze díky iniciativě velkých výrobců, jako je Intel nebo velcí výrobci spotřebitelského hardwaru. Raspberry Pi je toho důkazem.
Na jedné straně tu tedy máme velké firmy a jejich počítače NUC, BRIX, Edge a další modely, jež jsou založeny na miniaturních základních deskách, které jdou v poslední době daleko za hranice formátu Micro-ITX. Tam ještě před několika lety dominovala spíše společnost VIA Technologies, ale ta se nikdy plně nevěnovala spotřebitelským produktům a v poslední době ani nedokáže držet krok se stále vyšším výkonem úsporných procesorů a APU.





Velké firmy ale získaly jiné konkurenty, a to různé nadace a veřejností financované projekty, mezi něž patří třeba nové Tango PC nebo právě Raspberry Pi Foundation. Ta nyní oznámila, že se prodalo již na 2,5 milionu těchto počítačů, což je tak trochu i dárek k jejich narozeninám. Prodávat se totiž začaly již 29. února 2012. V první den prodeje bylo přitom udáno na 100000 těchto zařízení a nadace od té doby získala prostředky pro financování různých open source projektů.





Poněkud užitečnější dárek dodala společnost Broadcom, která zveřejnila plnou dokumentaci ke grafickému čipu VideoCore IV využitému v těchto počítačích, a to pod BSD licencí. Chyběl především otevřený kód příslušných grafických ovladačů, s čímž měli problém linuxoví vývojáři, kteří tak nemohli opravovat chyby a upravovat jejich funkčnost. Některé části ovladačů týkající se multimédií však zůstanou veřejnosti uzavřeny. V souvislosti s tím nadace vypsala odměnu na 10000 USD pro toho, který jako první ukáže fungující Quake III pracující dostatečně rychle, tedy s přiměřeným počtem snímků za sekundu.

Zdroj: Hexus.net
reklama