reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Reakce Intelu na NVIDIA Grace CPU: jsme v ofenzívě, ne defenzívě

14.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Reakce Intelu na NVIDIA Grace CPU: jsme v ofenzívě, ne defenzívě
NVIDIA tento týden představila nové serverové procesory Grace založené na jádrech ARM, které vyšle do boje na serverovém trhu. Nový CEO Intelu Pat Gelsinger tak dostal logický dotaz, co si o tom všem myslí. 
Předem je nutno říci, že Intel v podstatě sám NVIDII donutil k vývoji jejích vlastních serverových procesorů a jistě přispěl i k tomu, aby se ucházela o společnost ARM. Budoucí serverové platformy Intelu (i AMD) budou využívat úzce spjaté procesory a grafické čipy propojené proprietárním rozhraním, což je jeden ze základů pro vstup do výkonnostní éry Exascale. NVIDIA by bez vlastních procesorů byla z této hry vystrnaděna a my se vůbec nemůžeme divit, že se zařídila po svém, a to jednak akvizicí firmy Mellanox, tradičního výrobce výkonných síťových řešení a nově i jednotek DPU. A pak jde právě i o vlastní procesory NVIDIE založené na architektuře ARM, které si ale pochopitelně může tvořit bez ohledu na to, jak dopadne plánovaná akvizice firmy Arm. 
 
 
Dá se tak říci, že Intel včetně AMD přichází o další odbytiště svých (zde serverových) procesorů, s čímž ale obě firmy musely dopředu počítat, když vyvíjely své nové HPC architektury jako Infinity Architecture. NVIDIA plánuje svá CPU Grace nasadit v roce 2023 ve dvou superpočítačích pro Swiss National Supercomputing Centre (CSCS) a Los Alamos National Laboratory. Může tak začít ukrajovat podíl především Intelu, který aktuálně ovládá cca 90 % serverového trhu zatímco zbytek patří AMD. 
 
Dalo by se namítnout, že výkonných serverových procesorů založených na ARM už tu byla celá řada a nic významného z toho nevzešlo. Výkon holt není vše, nicméně procesory Grace se stanou součástí platformy CUDA, která je sama ve světě AI a serverů obecně velice dobře zavedena a znamená to jejich podporu v rámci NVIDIA HPC SDK i knihoven CUDA a CUDA-X. 
 
Co na to Patrick Gelsinger? Ten upozornil, že jeho firma minulý týden vypustila na trh serverové procesory Ice Lake s prý velice pozitivními ohlasy. A právě Ice Lake mají nové schopnosti týkající se AI. NVIDIA tak dle Gelsingera reaguje na Intel a ne naopak, přičemž doména procesorů s AI schopnostmi patří právě Intelu coby vedoucí společnosti. 
 
Intel má také před sebou díky produktové řadě Habana "velice agresivní vývoj", jak dle Gelsingera ukazuje i partnerství s Amazonem. Zkrátka dle jeho slov jsou CPU nezpochybnitelné území Intelu, do nějž se nyní integrují AI technologie a na tomto území Intel povede ofenzívu, než aby se bránil.  


reklama