reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cherry MX Board 6.0: mechanika s 1ms odezvou

24.6.2015, Jan Vítek, recenze
Cherry MX Board 6.0: mechanika s 1ms odezvou
Přímo od výrobce široce používaných mechanických tlačítek Cherry MX k nám přicestovala klávesnice Cherry MX Board 6.0, která se chlubí technologií RealKey pro rychlejší psaní, kvalitním hliníkovým tělem a podsvícením.
Kapitoly článku:
  1. Cherry MX Board 6.0
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Klávesnice Cherry MX Board 6.0 byla představena na začátku tohoto roku jako první model využívající technologii RealKey. Ta má značně zrychlit detekci stisknuté klávesy, což už nemá trvat plných dvacet, ale pouze jednu milisekundu. Vedle toho šlo dle tiskové zprávy o produkt využívající rozhraní USB 3.0, které má přispět k celkově pohotovějšímu fungování této klávesnice, ovšem specifikace na stránkách a ani v podrobném datasheetu verzi rozhraní USB neudávají. Není však problém si verzi USB ověřit pomocí utility USB View, která ukázala, že naše MX Board 6.0 skutečně využívá rozhraní USB 3.0. Zda jí to k něčemu je, to už je zcela jiná věc.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče společnosti Cherry, pak z její nabídky jsme si již jeden model vyzkoušeli, a to Cherry MX Board 3.0. Jde o jednodušší model bez podsvícení a technologie RealKey, který ale také bude výrazně levnější. Dorazil k nám také v německé verzi, zatímco MX Board 6.0 má popisky americké verze (US) + znak eura na klávese 5. Co se týče české verze, pak vzhledem k tomu, že se na trhu objevila CZ+SK verze klávesnice MX Board 3.0, tak není překvapení, že se setkáme i s lokalizovanou MX Board 6.0. Samotná firma Cherry ji ale dle datasheetu oficiálně nenabízí a krom té naší má v nabídce ještě belgickou, německou, španělskou, francouzskou, UK a Pan-Nordic. Nabízí ale i jiné verze na vyžádání, což bude tedy případ modelů přichystaných pro český trh. Ty budou dle našich informací k dispozici během letošního léta.



Klávesnice přišla v pěkném balení, v němž byla pečlivě uložena v netkaném vaku i igelitu společně se svým příslušenstvím. Do toho tedy patří jediné, a sice magnetická podložka pod zápěstí. Jinak dostaneme už jen tištěný manuál.

Model
Cherry MX-Board 6.0 (G80-3930LYBEU-2)
Rozměry
454 x 147 x 28,4 mm
Hmotnost
1350 gramů (klávesnice)
257 gramů (podložka)
Klávesy apod.
tlačítka Cherry MX Red s RealKey
červené i modré podsvícení
4 speciální klávesy
možnost deaktivace kláves Windows
Rozhraní
USB
2metrový kabel
N-key rollover
Ostatní modely
pouze s tlačítky Cherry MX Red

Na této klávesnici nás hned při seznámení zaujme její hmotnost. Však 1,35 kg není málo a když k tomu přičteme i podložku, snadno se dostaneme na 1,6 kg. Do toho by se vešly i dva exempláře některých jiných mechanických klávesnic, takže doufejme, že tomu bude odpovídat i kvalita a pevnost. Stejně jako v předchozí recenzi Cherry MX Board 3.0 tu máme tlačítka Cherry MX ve verzi Red, čili s lineárním stiskem s odporem 45 gramů.

A jak do toho spadá technologie RealKey? Ta se netýká samotných tlačítek, ale způsobu detekce jejich stisku. U "klasické" klávesnice kontroler průběžně zjišťuje, zda nebyla stisknuta nějaká klávesa, což mu dle Cherry trvá v průměru 20 ms. RealKey využívá analogové rozhraní mezi každou jednotlivou klávesou a kontrolerem, čili stisk má být zaznamenán ihned. A díky tomu, že každá klávesa má vlastní spojení s kontrolerem, nebude ani problém se zaznamenáním libovolného počtu najednou držených kláves, což se obvykle označuje jako N-key rollover. Cherry dokonce slibuje, že i když stiskneme třeba 10 kláves najednou, budou všechny zaznamenány. RealKey má být také energeticky úspornější, ale osobně bych neřekl, že by někoho spotřeba zajímala zrovna u klávesnice. Výrobce uvádí max. spotřebu 479 mA, ale do toho se počítají i LED pod klávesami.


Zpracování klávesnice


Cherry se chlubí tím, že MX Board 6.0 má velmi kvalitní a pevné tělo z hliníku. To je pravda, i když jen částečně, protože spodek je vyroben z plastu, což samozřejmě ničemu nevadí. Celá vrchní část je z velmi pěkně tvarovaného hliníku s otryskaným povrchem a když klávesnici popadneme oběma rukama za okraje a zkusíme ji ohnout či zkroutit, poznáme, že jde o velmi pevný kus hardware, který nepovolí. Zpracování této klávesnice osobně považuji za příkladné a bezchybné. Zvláště pěkné jsou pak stíny hrající na zkosených hranách hliníkového šasi a způsob přichycení podložky pod zápěstí pomocí dvou silných magnetů.

Podložku tak stačí jen přiložit ke klávesnici a ona se sama přichytí, přičemž na svém místě bude držet i v případě, že klávesnici zvedneme do vzduchu. Nedrží ale pevně za všech okolností, však jde pouze o magnety, takže při přenášení klávesnice podložku raději odpojte. Ona samotná je vyrobena z plastu pokrytého silnou gumovou vrstvou, která je měkká na dotyk, ale také se na ní drží nečistoty. Nebude ale samozřejmě problém ji vzít a omýt. Když klávesnici zvedneme nožičky, pak podložka víceméně kopíruje sklon klávesnice a je více než dost velká na to, aby byla dobře použitelná. Za ni tedy rozhodně plus.


- klikněte pro zvětšení -

Jde o klasickou desktopovou klávesnici, jež však vypadá jako nízkoprofilová. To ale pouze kvůli tomu, že klávesy jsou více zapuštěny pod okolní povrch. Jinak mají stejný 4mm stisk jako kterákoliv jiná klávesnice s Cherry MX Red, to je vcelku jasné. Počet kláves ale není jako obvykle 104. Máme tu totiž 4 další nad numerickou částí, které nabídnou speciální funkce. Další funkce pak byly přiřazeny klávesám F.



Tato klávesnice se bude líbit těm, kterým nevadí jednořádkový Enter a raději mají oba Shifty dlouhé plus dlouhý Backspace. Českou verzi bychom v nabídce obchodů asi nečekali, ale opak je pravdou. Nabízejí ji přinejmenším tři e-shopy, konkrétně CZ+SK verzi, ale fotografii bohužel nenabízí ani jeden z nich. Od distributora, firmy 100MEGA, jsme se dozvěděli, že CZ+SK verze bude mít velký dvouřádkový Enter, čili by měla být podobná německé verzi.

Jaké speciální funkce najdeme na klávesách F? Cherry se rozhodlo nevyužít všechny, ale pouze 8 z nich, ale to i proto, že tu máme další 4 speciální klávesy. Nejdříve jsou tedy na ráně klávesy F1 až F3, které slouží k nastavení hlasitosti zvuku a používají se s přepínačem Fn (vedle pravé klávesy Alt). Funguje to také s klávesou Windows, ale v jejím případě se v systému Windows sice kýžená funkce provede, ale jako vedlejší efekt se otevře menu Start. Využít pak můžeme ještě přepínač Alt, který ale může mít také vedlejší účinek v případě, že jsme zrovna v aplikaci, která má takovou kombinaci namapovanou.



Ostatní speciální funkce kláves F se týkají už pouze podsvícení. To je pouze červené, přičemž přepínače Num Lock, Scroll Lock, Caps Lock, Fn a Windows mají i modré LED, aby bylo vidět, zda jsou aktivní, nebo ne. Klávesy F5 až F8 mohou sloužit pro nastavení jasu podsvícení, přičemž pro to existuje velmi mnoho úrovní. F5 a F6 tak mění jas jen jemně (dle manuálu po 1 %) a F7 s F8 pak po větších skocích (10 %). F9 poslouží rovnou k vypnutí / zapnutí celého podsvícení, přičemž jeho jas si klávesnice pamatuje.
 
Přepínač Fn si můžeme i trvale aktivovat stisknutím kláves Fn + Ctrl, což způsobí změnu barvy podsvícení klávesy Fn z červené na modrou. Díky tomu pak stisk kláves F (samostatně nebo i současně se stiskem Fn) způsobí vykonání jejich alternativních funkcí týkajících se nastavení hlasitosti a podsvícení a jejich základní funkce nejsou k dispozici.



Tato klávesnice má tedy nejjemnější nastavení jasu, jaké jsem kdy viděl (s výjimkou RGB podsvícení u moderních klávesnic). Můžeme si tak zvolit úroveň, která bude tak akorát pro dané prostředí a je tu ještě jedna věc. Vypnuté, čili červeně podsvícené přepínače včetně Windows a Fn, mají vždy o něco vyšší jas, takže zhasínají až jako poslední. To ale neplatí pro zapnuté, modře podsvícené přepínače, které svítí vždy, stejně jako LED kontrolky u klasické klávesnice.


- klikněte pro zvětšení -

Šipky, středové klávesy a numerické klávesy mají klasické rozmístění, ovšem zde právě nejsou ony LED kontrolky pro Num Lock a další přepínače. Uvolnilo se tak místo pro další 4 klávesy, z nichž první má na sobě piktogram třešniček. S její pomocí si snadno deaktivujeme klávesu Windows a pozor, také kombinaci Alt+Tab, na niž pak systém nereaguje. Musí ale pochopitelně reagovat na stisk těchto kláves, takže ten zaznamená, ale už jej neinterpretuje jako příkaz pro přepnutí mezi okny. Další tři klávesy slouží k přehrávání multimédií a jde o skok zpět, přehrát/pauza a skok dopředu.



Ve spodní části klávesnice máme jako obvykle několik gumových podložek, aby nám necestovala po stole a dále dvě výklopné nožky pro nastavení většího sklonu. Kabel nekončí v zadní hraně klávesnice, ale vede až do její spodní části, kde je zakončen něčím, co vypadá jako odpojitelný konektor. Pokud je odpojitelný, tak drží na svém místě opravdu pevně, že jsem pokus o jeho odpojení raději vzdal, abych klávesnici nepoškodil. Důležitější ale je, že kabel můžeme nacpat do kanálků a vést jej tak, aby ústil na pravém či levém boku klávesnice. Ale jak už tomu často bývá, kabel z těchto kanálků rád vypadává a držet v nich bude pouze tehdy, když necháme nožky klávesnice zaklapnuté.



- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


Vedle klávesnice a její podložky se v balení nachází už jen vícejazyčný manuál (čeština chybí), který popisuje jednotlivé funkce a nastavení klávesnice.

reklama