reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Scorpion 3: prosklený middletower

8.7.2020, Jan Vítek, recenze
Chieftec Scorpion 3: prosklený middletower
K posouzení nám dorazila počítačová skříň Chieftec Scorpion 3, čili již třetí model své řady, kterou můžeme brát za čistě herní, čemuž také odpovídá její výbava. Nemůže pochopitelně chybět sklo a ani barevné LED, ale co takový dálkový ovladač?

Pohled dovnitř skříně

 
V této verzi skříně se tak obě bočnice už montují stejným způsobem a jsou standardně přichyceny pomocí pacek v otvorech dole i nahoře a zajištěny dvěma šroubky v zadním panelu. Díky tomu je přichycení skleněné bočnice snazší a rychlejší.  
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Interiér skříně se oproti předchozím verzím změnil, a to především v případě zpracování traye pro základní desku. Chieftec předpokládá, že málokdo využije kryté otvory, které desky formátu ATX a částečně i Micro ATX stejně zakryjí a znepřístupní. Tyto otvory tak byly odstraněny a dále byly přepracovány 2,5" pozice pro SSD, které se nachází na jiném místě a mají i odlišné zpracování. Nově zde také narazíme na velký otvor v tunelu u pozice napájecího zdroje, ale ten bude vhodný leda k tomu, aby byl skrz něj vidět štítek instalovaného zdroje a ušetřilo se trochu materiálu.  
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Na opačné straně skříně máme už od výroby slušný kabelový zmatek. Šlo by to provést lépe, kdyby se jen onen ventilátorový modul posunul z míst, kde bude vadit hlavním kabelům vedoucím k 24pinovému ATX konektoru desky i ke grafické kartě. 

Je tak možná ještě dobře, že kabeláž této skříně je provedena tak spartánsky (což ostatně platí pro kdejakou jinou PC skříň) a že kabely jsou jen letmo přichyceny pomocí izolovaných drátků. Samotný modul můžeme umístit kamkoliv se vejde, neboť drží především díky magnetům. V přední části mu ale budou vadit jakési plastové úchyty, které jsou určeny právě pro vedení kabelů od předních I/O portů, takže leda bychom některý z nich odstranili. Právě to ale bude asi nejlepší udělat a zároveň posunout svazek kabelů co nejvíce dopředu. 
 
Vidíme tu také přepracované pozice pro 2,5" zařízení, která naštěstí právě už nejsou v místech, kudy vedou kabely z I/O panelu skříně. Takové umístění bylo opravdu nešťastné a nyní tu máme dva rámečky v hlavní části traye, do nichž nejdříve přišroubujeme SSD či mobilní HDD a pak celek zajistíme pomocí jednoho šroubku. To ale znamená, že můžeme mít problémy s přivedením napájení zvláště v případě zalomených konektorů či těch, které nejsou na konci svého kabelu. Provedení dvou 3,5" pozic se nezměnilo, stále jsou dole před zdrojem a jde o běžné zasunovací plastové šuplíky.
 
 
V zadní části skříně máme jeden 120mm ventilátor, a to stejný model, jaké Chieftec umístil dopředu. A stejně jako ony je už od výroby zapojen do ovládacího panelu, takže do základní desky samotné nebudeme muset zapojovat žádný skříňový ventilátor. 
 
Záslepky karet jsou přimontované pomocí přítlačných šroubků, takže nejsou vylamovací a také můžete vidět, že distanční sloupky pro instalaci desky už tu máme jako nedílnou součást skříně. 
 
 
V přední části jsou tak 3 ventilátory, které budou posílat vzduch částečně na pozice pevných disků, ale především pak do hlavní komory. Před těmito ventilátory i za nimi přitom není žádný rošt či rámeček, který by omezoval jejich průtok vzduchu, ale na to bude bohužel pohodlně stačit to, že tento vzduch bude muset k nim proudit skrz průduchy v bocích předního panelu. 
 
Kabely od zdroje pak můžeme přivést k desce jednak skrz jeden krytý otvor v tunelu a pak skrz 3 vhodně natočené otvory v samotném trayi. Z pozice distančních sloupků je přitom vidět, že deska bude sahat až téměř k nim, takže na cokoliv většího než ATX si můžeme nechat zajít chuť. 
 
 
Ještě jsme se nepodívali na ovladač podsvícení, k němuž je napojen jednak zadní ventilátor a pak všechny 3 přední. Co se týče ventilátorů, panel zvládne napájení jak jejich světelných diod, tak motorků, ale jak je vidět, potřebujeme k tomu speciální konektor pro 6 pinů, takže běžné ventilátory s 3 či 4pinovými konektory k tomuto modulu nezapojíme. Modul je ještě připraven pro dva světelné LED pásky a umožní pomocí tlačítek měnit barevné efekty a také nastavovat otáčky ventilátorů. Pohodlnější ale bude využít dálkový ovladač.
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Nakonec se ještě podíváme na obnaženou skříň s odstrojeným předním panelem, což je pouze kus plastu s vloženým sklem. Přední ventilátory jsou samy o sobě skutečně příkladně umístěny, ale pokud bychom chtěli, aby nám poskytly co nejlepší chladicí výkon, museli bychom si nějakým způsobem přepracovat čelní panel.
 
 

Příslušenství

 
Společně s třetí verzí skříně Chieftec Scorpion dostaneme také skromné příslušenství v podobě malého sáčku se šroubky, PC speaker, tři stahovací pásky pro kabeláž a nakonec dálkový ovladač vhodný k tomu, abychom nemuseli ovládat modul připevněný na tray základní desky přímo, což by nebylo zrovna pohodlné. 
 
 
Dálkový ovladač je trochu jiný než v případě skříně Scorpion II, ovšem liší se v podstatě jen provedením popisků či označení tlačítek, funkce zůstaly stejné. Manuál starší skříně nám přitom popisoval efekty, jako je dvojitá dračí fagocytóza a firmě Chieftec slouží ke cti, že nyní už nenechala překlad manuálu automatu a v české verzi se rozhodla raději jen popsat to, co které tlačítko na dálkovém ovladači dělá. I když zbytek manuálu popisující samotný modul napájející a ovládající dané ventilátory zůstal z angličtiny nepřeložen. 
 
Ovladač tak slouží pro nastavení světelných efektů, jejichž výběr můžeme nechat na automatice, když na ovladači stiskneme červené tlačítko AUTO. Dále tu máme nastavení otáček ventilátoru, nastavení jednotlivých složek WRGB podsvícení a také volbu efektů. Můžeme také připomenout skříň Chieftronic G1, ke které výrobce dodává zcela stejný modul i dálkový ovladač.  

reklama