reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Scorpion II: RGB podsvícení + dálkový ovladač

20.12.2018, Jan Vítek, recenze
Chieftec Scorpion II: RGB podsvícení + dálkový ovladač
Chieftec si po první verzi Scorpionu připravil také druhou, která již nemá ve výbavě displej pod předním skleněným panelem, ale zato přichází s rovnou čtyřmi RGB ventilátory. Podívejme se tak na to, v čem se nový Scorpion II liší.
Kapitoly článku:
  1. Chieftec Scorpion II: RGB podsvícení + dálkový ovladač
  2. Pohled dovnitř skříně a novinky ve Scorpionu II
  3. Závěrečné hodnocení
Tato recenze nebude patřit mezi plnohodnotné testy skříní, protože k tomu ani není důvod. Máme tu totiž model Chieftec Scorpion II, který přímo vychází z modelu Chieftec Scorpion, jejž jsme už testovali. Liší se pouze v detailech, na něž se zaměříme, ale jinak jde o tu samou skříň s ohledem na rozměry, hmotnost, použité materiály, atd. 
 
 
Scorpion II na rozdíl od prvního Scorpionu nemá ve výbavě přední displej schovaný za temperované sklo, takže ani příslušná tlačítka pro ovládání ventilátorů. Máme tu ale náhradu, která je jako obvykle umístěna na trayi základní desky z pravé strany. 
 
 
Samotný Chieftec však chce zaujmout především něčím jiným, jak ostatně ukazují popisky na krabici. Jsou to celkem čtyři 120mm ventilátory vybavené podsvícením, a to ne pouze červeným jako u Scorpiona, ale barevným. K tomu ještě patří navíc i malý dálkový ovladač, který však zvládne ovládat nejen podsvícení, ale i otáčky ventilátorů. 

Model
Chieftec Scorpion II (GL-02B-OP)
Celkové rozměry
436 x 202,5 x 505 (H x Š x V)
Hmotnost
6,9 kg
Materiál
0,6mm SPCC, plast, sklo
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
max. 160mm vysoký CPU chladič
max. 350 mm dlouhé karty
Šachty
0x 5,25" externí
2x 3,5" interní
2x 2,5" interní
Přední I/O panel
HD Audio, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0 
Sloty
7x
Chlazení / vodní chlazení
1x 120mm vzadu (RGB ventilátor)
3x 120mm vepředu (3x RGB ventilátory)
2x 120mm nahoře
 
regulace otáček ventilátorů
 
1x přední 240mm radiátor
1x vrchní 240mm radiátor
 
Rozměry skříně Scorpion II (GL-02B-OP) a Scorpion (GL-01B-OP) si tedy odpovídají, stejně jako hmotnost, použité materiály, kompatibilita s hardwarem, počet diskových/SSD pozic, počet záslepek pro PC karty i nabídka předního I/O panelu.

Scorpion II ale nabídne o jeden ventilátor navíc, takže nemá "pouze" tři přední, ale také jeden zadní. Vedle toho můžeme případně umístit ještě dva nahoru, ale to s takovou výbavou opravdu nebude nutné.
 
 

Zpracování skříně

 
V tomto případě opět odkáži na recenzi předchozí verze Scorpionu a my se zde zaměříme především na to, co je nového. Obě skříně jako celek vypadají téměř identicky, pouze první model má v předním panelu displej. Ten sám o sobě vidět není, samozřejmě když zůstane vypnutý, ale jak už bylo řečeno, využívá tři tlačítka a ta už vidět jsou. V ostatních ohledech bychom skříně od sebe jen těžko rozeznali.
 
 
Scorpion II má tedy také levý boční panel z temperovaného skla, což platí i pro čelo skříně. Ostatní části jsou převážně z 0,6mm plechu SECC. Podívat se můžeme právě pod přední panel, který lze snadno odtrhnout od zbytku skříně a díky absentujícímu displeji se nemusíme obávat, že bychom si přitom utrhli i k němu vedoucí kabely. 
 
Pod čelním panelem narazíme na 3 ventilátory s průsvitnými kroužky, v nichž je schovaná řada RGB diod. Podsvícení ventilátorů je synchronizované, takže všechny budou svítit stejně a stejnými efekty, což platí i pro ten zadní. Co se týče jejich výkonu, nebude mít cenu je honit na nejvyšší otáčky, neboť nabíraní vzduchu přes otvory po stranách čelního panelu stejně nebude moc efektivní a nemá cenu se s tím prát a zvyšovat hlučnost. 
 
 
Naše skříň dorazila už se zdrojem, který byl upraven tak, aby se hned po zapojení kabelu zapnul a spustil ventilátory. Díky tomu jsme si je mohli poté ihned vyzkoušet včetně dálkového ovládání. 
reklama