reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Silencio 650 Pure: hlavně tiše

7.8.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Silencio 650 Pure: hlavně tiše
Společnost Cooler Master nám poskytla k otestování další model své řady Silencio, jenž dostal označení 650 Pure, jenž má být aktualizovanou verzí původního Silencia 650. Podívejme se tedy na to, co nabídne další zástupce této známé řady.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Instalace komponent dovnitř proběhla stejně jako v minulém případě bez sebemenších potíží. Skříň není přerostlá na to, abychom měli problémy s dosáhnutím kabelů od zdroje ke konektorům oklikou kolem základní desky. Problémy také nebudou ani s dlouhými kartami, neboť přední diskovou šachtu lze vyjmout, čímž se uvolní celá hloubka skříně. Tím se ale samozřejmě zároveň připravíme o většinu diskových pozic. Zůstanou nám tři, ovšem také tři mechanikové pozice, kam se pomocí redukcí mohou disky také umístit.




- klikněte pro zvětšení -


Instalace pevných disků je díky dodávaným ližinám velmi snadná a rychlá. Stačí je nasadit na otvory se závity a pak zasunout do šachty. Ventilátory jsou již napojené na přední panel, takže stačí zapojit jeho napájení pomocí konektoru Peripheral Power a máme hotovo, přičemž získáme ještě jeden konektor pro případ, že se rozhodneme zapojit ještě jeden ventilátor.




- klikněte pro zvětšení -






Chlazení skříně


Systém chlazení skříně zde zůstal naprosto stejný jako u modelu Cooler Master Silencio 650, což znamená, že nepůjde o nejlépe větranou skříň, což od ní ani nemůžeme čekat. Jde o skříň slibující tichý provoz a jako taková musí být co nejvíce uzavřená, aby nepouštěla ven hluk vnitřních komponent, což minimalizuje i možnosti pro to, aby se čerstvý vzduch dostával dovnitř.

Máme zde k dispozici tři 120mm ventilátory na 1200 RPM, které jsou umístěny vepředu (2x) a vzadu (1x). Vedle toho tu máme ještě spodní pozici, do níž můžeme umístit další 120mm ventilátor a pak je tu pozice nahoře pro stejně velký nebo větší 140mm kousek. Další možností je instalace 120mm ventilátoru na vnitřní stranu velké diskové šachty a nakonec je možná výměna dvou předních ventilátorů za jeden 140mm, ale to rozhodně nebude nutné. I když nás budou rušit, tak máme možnost jejich otáčky jednoduše stáhnout pomocí regulátoru na vrchním I/O panelu.

Tato skříň si tedy nepotyká s vodními chladiči, jejichž radiátory můžeme u řady jiných modelů nainstalovat především do horního či předního panelu. S malými radiátory s rozměry 120 x 120 by to tedy šlo, protože pro ty postačí třeba jen zadní či vrchní pozice, ale pro velký radiátor pro dva či tři ventilátory tu nahoře není místo a vepředu by se musel vměstnat do škvíry široké jen 23 mm. Proto Cooler Master o vodním chlazení ve webové prezentaci ani nemluví, ovšem to samozřejmě neznamená, že nemůžeme využít nějaký jiný vodní chladič, jehož radiátor bude umístěn mimo skříň. A právě k tomu můžeme využít dva kryté kulaté otvory pro hadičky v zadním panelu.

Ve světle toho všeho je jasné, že zde bude mít i spodní pozice svůj význam a v našem případě asi ten největší. U věžovitého chladiče je totiž nesmysl nahoru cpát dva ventilátory, které by nepříznivě ovlivňovaly proudění vzduchu a pak zbývá pozice na vrchní šachtě, kterou jsme při instalaci odejmuli, díky čemuž byl odhalen rovnou přední ventilátor. To jsme ostatně vyzkoušeli v minulé recenzi, kdy se to projevilo poklesem o 2 °C na grafické kartě a 1,5 °C na procesoru.

Faktem také je, že kvůli snaze o odhlučnění skříně byly utěsněny dodatečné otvory, které jiné modely mají v bočnici, v zadním panelu včetně záslepek slotů, apod. Zde tedy bude mít spodní pozice jistě svůj význam, ale nevýhodou je to, že bude dělat ze skříně vysavač, i když vybavený prachovým filtrem. Můžeme také experimentovat s odnímatelnou hlavní diskovou šachtou, před níž ponecháme samotný ventilátor, aby foukal ke grafické kartě, ale tím stejně nevyřešíme problém s nabíráním vzduchu. To jsme ostatně vyzkoušeli v recenzi modelu Silencio 550, kdy se to projevilo poklesem o 2 °C na grafické kartě a 1,5 °C na procesoru.



Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 23 °C. Tato skříň přišla vybavena třemi 120mm ventilátory s otáčkami 1200 RPM. My jsme ji doplnili o jeden další, což byla Noctua NF-P12, kterou jsme v recenzi původního Silencia 650 zkusili usadit do spodní pozice, kde situaci mírně zlepšil v rámci jednotlivých stupňů k dobru. Více konfigurací už ani není třeba zkoušet, a tak jsem se rozhodl o jeden malý pokus s použitím základní nabídky ventilátorů. Ty jsem všechny obrátil, takže zadní nasával vzduch a přední naopak vysávaly. Ventilátor na chladiči procesoru bych pochopitelně přesunut na opačnou stranu pasivu.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, zařídit si to musíme pomocí vlastních 120 nebo 140mm ventilátoru i ventilátorů. V našem případě požitá Noctua dokázala testovací model HDD zchladit o 4 až 5 °C, což by mohlo být lepší. Však přední ventilátor je výkonný a má dobrý přístup k čerstvému vzduchu. A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:


Zadní 120mm ventilátor
CPU
28 °C
51 °C
Chipset
42 °C
60 °C
GPU
61 °C
83 °C


V prvních dvou případech tedy dostaneme přesně to, co nám poskytla i předchozí verze skříně. Přední ventilátory zde rozhodně mají smysl, protože především jejich zásluhou se dovnitř dostane čerstvý vzduch.


Zadní + přední 120mm ventilátory
CPU
27 °C
49 °C
Chipset
40 °C
58 °C
GPU
59 °C
80 °C


A co tedy když klasický tok vzduchu ve skříni obrátíme? Z toho samozřejmě bude nejvíce těžit samotný procesor, protože přímo na jeho chladič jde čerstvý vzduch zvenčí. Grafická karta ale už tak nadšená není a čipové sadě je to jedno.


Otočené zadní + přední 120mm ventilátory
CPU
26 °C
47 °C
Chipset
39 °C
58 °C
GPU
60 °C
81 °C


reklama