reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide Air 540: konečně svěží vítr

15.11.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide Air 540: konečně svěží vítr
V záplavě tradičních Middle Towerů se občas objeví zajímavá skříň, kterou je radost prozkoumat. Jednou z takových je Corsair Carbide Air 540 typu kostka (Cube), jež se zaměřuje především na poskytnutí silného chlazení. Jde na to přitom velmi jednoduše.
Kapitoly článku:
Corsair Carbide Series Air 540 High Airflow, jak se novinka nazývá celým jménem, tedy není tradiční Tower, ačkoliv to výrobce uvádí v jejích specifikacích. Oproti těmto skříním je dosti široká, což její tvar přibližuje krychli a také bychom ji mohli označit za jednoduchou, ale to nám odhalí až pohled do jejích útrob. Corsair si v tomto případě nemohl odpustit zaregistrovat obchodní značku Direct Airflow Path, dle níž nám skříň má nabídnout přímé chlazení komponent pomocí skříňových ventilátorů. Značka je sice majetkem firmy Corsair, ale nápad stojící za ní není nijak nový, však stejná myšlenka stála už za zrodem skříně Thermaltake Mozart TX z roku 2007. Nám ale nepůjde o to, kdo byl první, ale v jakém světle se ukáže dnes zkoumaný model.



- klikněte pro zvětšení -


Corsair Carbide Air 540 se tedy zaměřuje především na chlazení, díky čemuž může nést i velmi silné a energeticky náročné komponenty, pokud tedy toto chlazení bude fungovat dobře. Takové komponenty budou jistě potřebovat i solidní základ, a tím může být základní deska formátu E-ATX, jenž je v tomto případě podporován. Stejně jako u Corsair Carbide 330R ani zde neplatí, že by skříň podporovala klasický formát E-ATX s rozměry 305 x 330 mm (V x Š). Tray zde sice je dost široký, ale jednak nenese montážní otvory pro distanční sloupky a pak už by také deska zasahovala do oblasti předních ventilátorů.

Schopnost přímo ofukovat komponenty pomocí skříňových ventilátorů obvykle znamená to, že přední šachty pro mechaniky/disky/SSD se musí velmi uskrovnit nebo se prostě přesunout jinam. Každopádně zde vyvstává otázka, jaké možnosti v tomto ohledu daná skříň vůbec nabízí a dle specifikací to odnesly především diskové pozice, jichž tu máme pouze dvě, zatímco pozic pro 2,5" SSD dostaneme celkem šest. Nicméně tu jsou také dvě 5,25" pozice, jež řada uživatelů na nic nepotřebuje a právě do nich lze nainstalovat s využitím příslušných redukcí i desktopové pevné disky.

Jinak nám stručné specifikace ukazují na jednoduché provedení, kde nebudeme hledat dodatečnou výbavu jako regulátor otáček ventilátorů, externí šuplíky pro disky s funkcí Hot-Swap, odkládací schránku pro drobné příslušenství a podobné záležitosti. Namísto toho můžeme očekávat především volný prostor.

Maximální délka karet je u této skříně 320 mm, výška procesorového chladiče může být až 170 mm a hloubka zdroje 200 mm. Zpracování ventilátorových pozic nám také dává velmi slušné možnosti pro instalaci radiátorů vodního chlazení. Nahoře máme pozici pro radiátor se dvěma 120mm či 140mm ventilátory a vepředu pak můžeme mít přimontovaný dokonce až tříventilátorový model (120 mm). Na rozdíl od jiných skříní se nám tento radiátor nebude bít s pozicemi disků a jediným potenciálním problémem je, že se bude vzájemně omezovat s kartami.


Hlavní přednosti skříně


Skříň je určena jako základ výkonné sestavy a mezi její hlavní přednosti tak má patřit především:
  • výkonné chlazení komponent včetně vodního
  • velký prostor v interiéru
  • jednoduché a vzdušné provedení + zpracování ventilátorových pozic

Zpracování skříně


Corsair Carbide Air 540 je vyroben z klasických materiálů, čili černě nalakoveného plechu SECC, plastů, děrovaných plechu a v boku má také čiré plexisklo. Vnější konstrukce je v podstatě jednoduchá a výrazně ji narušuje pouze boční plexisklo s předním a horním panelem, skrz které bude dovnitř či ven proudit vzduch. Tyto panely půjde snadno odpojit (nejdřív horní a pak přední), což bude čas od času nutné pro vyčištění předního prachového filtru a samozřejmě také před instalací ventilátorů nebo radiátorů. Výrazným prvkem skříně pak jsou také zkosené hrany plastového obložení.




- klikněte pro zvětšení -


Přední část skříně tedy zaujme především svým odnímatelným panelem, který se skládá z plastového žebrovaného rámu, v němž se ukazují otvory černého perforovaného plechu. Uprostřed tohoto rámu je umístěna samolepka s logem výrobce. Předěl mezi tímto panelem a hladkou pravou částí víceméně odpovídá i pozici traye základní desky. Za něj se totiž musí vejít jednak napájecí zdroj a potom i dvě na hranu postavená 5,25" zařízení, jak je ostatně vidět díky jejich záslepkám. Ty Corsair vyrobil tak, aby příliš nenarušovaly vzhled předního panelu.





Nakonec nám přední část nabídne tlačítka, kontrolky a porty umístěné v jedné linii zhruba v polovině výšky škříně. Když to vezmeme zleva, pak jde o tlačítko Reset, kontrolku disků, tlačítko Power, dva 3,5mm jacky pro mikrofon a sluchátka a nakonec dva porty USB 3.0.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice skříně je v podstatě jedno velké plexisklo zasazené v kovovém rámu. Odhaluje tak celý interiér komory pro základní desku, což je motivace pro uživatele, aby se pokusil si ve skříni co nejvíce uklidit. Výrobce by pak možná mohl popřemýšlet nad tím, že by nabídl i druhou verzi skříně, která by měla tento panel holý. Z vnitřní strany by na něj mohla být nalepena těžká fólie, jež by donutila bočnici si pořádně sednout, aby nebyla náchylná k šíření vibrací a drnčení. Tyto fólie si sice můžeme dokoupit a nalepit sami, ale na bočnici s plexisklem jen těžko.




- klikněte pro zvětšení -


Levá bočnice je již téměř holá, ovšem vzhledem k umístění napájecího zdroje v ní máme průduchy, přes něž si bude nabírat čerstvý vzduch. Okruh jeho chlazení je tedy stejně krátký a nezávislý na ostatních komponentách, jako je tomu u jiných moderních skříní. Nemáme tu ale žádný prachový filtr, jenž je naopak u Middle Towerů standardní výbavou. Obě bočnice drží ve svých úchytech jištěny zezadu pomocí přítlačných šroubků.




- klikněte pro zvětšení -


Na zadním panelu je patrná především krásná kulatá mřížka hlavního skříňového ventilátoru, přičemž jde o 140mm model, přičemž i velmi velké Towery mají v této pozici standardně 120mm ventilátory. Pak tu máme běžně vypadající záslepky v počtu osmi, na levé straně dole pozici zdroje otočenou jako u starých skříní MidiTower a všude tam, kde je pro ně místo, jsou průduchy.





Na pozici zadního 140mm ventilátoru můžeme přimontovat také menší 120mm model, pro nějž jsou tu připraveny příslušné otvory. Dodávané ventilátory nejsou špatné, ale pokud máte tedy nějaký lepší, můžete si jej klidně namontovat i do této pozice. Zcela nahoře pak vidíte dva přítlačné šroubky, jež přidržují na místě horní panel kryjící další ventilátorové pozice.




- klikněte pro zvětšení -


Tento vrchní odnímatelný panel je bohužel sám o sobě trošku vetchý, takže se při opětovném umisťování na své místo trošku ohýbá a vzpírá, ale jinak si na něj nelze stěžovat. Pokud je zasunut do skříně, má o co se opřít, takže je pevný.




- klikněte pro zvětšení -


Vrchní ventilátorové pozice jsou zpracovány velmi dobře. Krom vrchního panelu totiž nainstalované ventilátory nebude nic omezovat a snižovat jejich průtok. Nebezpečí je zde ale jasné - přes vrchní panel může dovnitř snadno vtéci nějaká tekutina, což hrozí vážnou hardwarovou havárií. Nicméně dnes bychom jen těžko hledali počítačovou skříň orientovanou na výkonné chlazení, u níž by toto nehrozilo.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní část skříně nese jednak plastové nohy s gumovými podložkami a v dolní polovině pak jsou čtyři otvory, jimiž prosvítají dvě spodní 3,5" pozice. Přes něž má bezpochyby dovnitř proudit vzduch, aby se disky lépe chladily, respektive to, zda bude vzduch proudit dovnitř či ven záleží na skříňových ventilátorech a tak trochu i chladiči grafické karty, který může přispět k odvodu vzduchu ze skříně. Nicméně je fakt, že vzduch proudící dovnitř přes tyto otvory nebude filtrovaný, ač je tu místo pro prachový filtr očividně vyhrazeno.


Skříň přichází v jednoduše potisknuté lepenkové krabici, v níž je dostatečně dobře chráněna pěnovými bloky. Nyní k jejím vlastnostem:
 
Model Carbide Series Air 540 High Airflow
Rozměry 415 x 332 x 458mm (H x Š x V)
Hmotnost 9 kg
Materiál 0,8mm SECC, perforovaný plech a plast
Kompatibilita ATX, E-ATX*, Micro ATX, Mini ITX
Přední I/O 2x USB 3.0, mikrofon, sluchátka
Sloty 8x
Šachty 2x 5,25"
2x 3,5" nebo 2,5"
4x 2,5"
Chlazení 2x 140mm přední ventilátor AF140L (nebo až 3x 120 mm)
1x 140mm zadní ventilátor AF140L
2x 120/140mm vrchní pozice

až 280mm radiátor nahoře
až 360mm radiátor vepředu
reklama