reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Cosmos C700P: stvořený pro modifikace

11.10.2017, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Cosmos C700P: stvořený pro modifikace
Cooler Master se rozhodl, že oživí svou řadu skříní Cosmos pomocí zajímavé novinky s označením C700P. Jedná se o zbrusu novou skříň pro náročné zákazníky, která nabídne obrovský vnitřní prostor, RGB podsvícení a moderní výbavu. 
Kapitoly článku:
  1. Cooler Master Cosmos C700P: stvořený pro modifikace
  2. Pohled dovnitř skříně
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
Koupě skříně Cooler Master řady Cosmos nikdy nebyla levná záležitost, pokud tedy nejde o později představené slabší verze SE. My jsme si na našem serveru těchto skříní vždy všímali a otestovanou máme už tu původní, a sice model Cooler Master Cosmos 1000, který přišel na trh před deseti lety. Ten tak má své nejlepší roky už za sebou a téměř se neprodává. 
  
Pak můžeme připomenout verzi Cosmos 1010, který byl nabízen jako součást platformy NVIDIA ESA, přičemž ta, stejně jako ostatní podobné pokusy, představovala zajímavý pokus o centralizaci monitorovacích funkcí PC, který však nevyšel. 
 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
V roce 2012 přišel na řadu Cosmos II jako přímý následovník původního modelu a pak si Cooler Master připravil právě i Cosmos verze SE jako levnější alternativu, jejíž ceně ale odpovídala i kvalita použitých materiálů a celková výbava. Nyní tak tu máme opět jednou plnotučnou verzi skříně Cosmos, která nás může ihned zaujmout svými rozměry a především hmotností. V žádném případě to není skříň, kterou bychom chtěli často přenášet, však sama o sobě váží přes 22 kilogramů a s nainstalovanými komponentami to bude ještě mnohem více. Její madla se tak budou opravdu hodit. 
 
 
 
Skříň přišla ve velké krabici, kterou byla přímo radost tahat do schodů a i doručovatel z ní byl přímo nadšen, ale aspoň trochu pomohly vyříznuté otvory pro ruce. Podívejme se na to, co nám o ní odhalí specifikace:
 
 
Model
Cooler Master Cosmos C700P 
Celkové rozměry
639 x 306 x 651 mm (H x Š x V)
Hmotnost
22,2 kg
Materiál
SECC, sklo, plast
Kompatibilita
E-ATX (12 x 11"), ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
procesorový chladič max. 198 mm vysoký
délka karet až 320 mm (490 mm bez HDD klece)
Šachty
1x 5,25"
2x 2,5"/3,5"
2x 2,5"
Přední I/O panel
1x USB 3.1 typ C
4x USB 3.0 typ A
2x audio
ovladač otáček ventilátorů
nastavení RGB podsvícení
Sloty
8x
Chlazení
přední 3x 140mm ventilátor (2x 140mm @ 1200 RPM nainstalované)
1x zadní 120/140mm ventilátor (1x 140mm @ 1200 RPM nainstalovaný)
3x vrchní pozice pro 120/140mm ventilátor
2x spodní pozice pro 120/140mm ventilátor

vodní chlazení: až 420mm vepředu (bez 5,25" šachty)
až 360mm nahoře (bez HDD šachty)
až 240mm vespod
120/140mm vzadu
 
 
Cooler Master se při designování Cosmos C700P víceméně držel toho, jaké dnes panují představy o moderních skříních. Ty jsou velice jednoduché a zahrnují málo diskových pozic a žádné místo pro optické mechaniky či prostě 5,25" zařízení, pak je to důraz na volný prostor využitelný dlouhými kartami a radiátory vodního chlazení a nakonec to jsou moderní doplňky jako RGB podsvícení a použití skla namísto plexiskla. To je zde splněno až na pozici mechaniky, již zde máme jednu. 
 
Cosmos C700P ale na své rozměry nabízí i málo pozic pro 3,5" a 2,5" zařízení, což je vše v přímém kontrastu právě i s původním modelem Cosmos 1000, který podobně jako jiné skříně své doby kladl důraz právě na dostatečnou nabídku pozic pro úložná zařízení, tehdy samozřejmě ještě bez 2,5" formátu, neboť SSD ještě zdaleka nebyla tak běžná jako dnes. Dnes to vypadá zase na opačný extrém, ovšem s tím rozdílem, že díky modulárnímu pojení skříně, a na to je v tomto případě kladen opravdu velký důraz, si budeme moci diskové pozice doplnit. Cooler Master totiž už nějaký ten pátek razí svůj koncept Master, v němž je zahrnuta právě modularita a možnost dokoupení komponent skříní pro jejich doplnění či vylepšení. 
 
Důraz na vodní chlazení je jasně vidět ze specifikací, však kdo chce, může si dovnitř nainstalovat až čtyři radiátory, a to i pro tři 140mm ventilátory. A pokud se snad rozhodnete jít do vzduchového chlazení, s tím také nebude problém, neboť tu je více než dost prostoru pro vysoký CPU chladič, předlouhé grafické karty nebo kupu prostých skříňových ventilátorů. 
 
Nakonec můžeme zmínit moderní výbavu v podobě portu USB 3.1 typu C či RGB podsvícení a zaujme také zahnutý boční panel z tónovaného skla. 
 
 

Zpracování skříně 

 
Exteriér skříně Cooler Master Cosmos C700P neukazuje na odiv pouze mohutná madla, nohy a tlusté boční sklo či kovovou bočnici. Nese se také ve znamení plastů a plastové jsou všechny části se vzhledem pískovaného hliníku, což pochopitelně neplatí právě pro madla a nohy. Tyto části jsou hliníkové a je jasné, že plastové být nemohou, když jen samotná skříň váží přes 22 kilogramů. 
 
Plastové části zde slouží především k dotvoření celkového designu skříně a v některých případech je jejich funkčnost v podstatě nulová a pokud k něčemu slouží, pak spíše jen k tomu, aby nás otravovaly. To platí zvláště pro zadní rámeček, který je z hlediska funkčnosti zcela zbytečný a slouží jen k tomu, aby při manipulaci se skříní či kabely sem a tam upadl (drží jen pomocí magnetů), a tak jde o prvního kandidáta pro odlehčení. 
 
 
Přední panel drží částečně díky dlouhým spodním packám a částečně také díky magnetům a pokud si jej nechcete poškodit, doporučil bych se k němu chovat s opatrností, protože spodní packy jsou dlouhé a tenké. Tento panel může trošku utlumit hluk předních ventilátorů, ale zase na druhou stranu jim přiškrtí přívod čersvého vzduchu. Sám je vyložen těžkou fólií, která by měla zabránit jeho případnému vibrování a drnčení. Právě díky dvěma dlouhým packám jej ale lze pouze vyklopit tak, aby zůstal dole zaklesnutý, a přitom nebránil otevření dvířek mechaniky. To nám pak značně usnadní její využití, protože nebude třeba panel zcela vysazovat a jeho opětovné uzavření je pak dílo okamžiku. 
 
 
Pod předním panelem máme perforovaný plech, skrz nějž prosvítají dva již instalované 140mm ventilátory a nahoře máme dvě záslepky, ale pod nimi pouze jednu 5,25" pozici. Tu si můžeme přesunout, jenomže v takovém případě se musíme zbavit celého předního rámečku pro instalaci ventilátorů, takže takové přesouvání nemá smysl. Z pohledu na obnažený předek je také vidět zaoblení obou bočnic - levé skleněné a pravé kovové. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Z bočního pohledu na skleněnou bočnici je jasně vidět profil madel a nohou, které jsou v podstatě stejné. Boční temperované sklo má tloušťku celé 4 mm, takže je i těžké, a potřebuje tak mohutné závěsy, na něž se podíváme později. Zaoblena je ostatně trošku i ve své zadní části stejně jako pravá, již kovová bočnice. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Tato pravá hliníková bočnice z 1,5mm plechu má příkladné zpracování s dobře zaoblenými lemy, které značně posilují její strukturu. Přišla ale poněkud ušmudlaná (skříň byla již alespoň jednou rozbalena) a i když jsem ji zkoušel šetrně odmastit, nemohl jsem se zbavit šmouh na povrchu, které se zobrazují především v odlescích. S kovovými částmi této skříně jsem ale obecně velice spokojen, což se nedá říci o těch plastových, které si rozhodně zasloužily více pozornosti, ale o tom také až v další kapitole. 
 
 
Na fotografii zadní části skříně můžete vidět zmíněný magneticky přidržovaný rámeček, který ji celou obepíná. Jak už bylo řečeno, je tu v podstatě zbytečný a jeho účel je pouze dotvářet celkový vzhled. Na druhou stranu nám brání v přístupu k portům desky či karet i ve vysunutí bočnic z pantů. Nebude tak žádná škoda se jej zbavit a někam jej schovat, zvláště pokud na zadek skříně nebude moc vidět. 
 
Zadní část má klasické provedení se spodní pozicí zdroje, osmi záslepkami, vertikálně polohovatelným ventilátorem a polem průduchů vedle záslepek. 
 
 - klikněte pro zvětšení -  
 
Při pohledu seshora lze vidět otvory ve spojnicích madel, v nichž jsou ukryty hlavičky křížových šroubků. Madla i nohy tak lze odšroubovat jako ostatně v podstatě vše ostatní z této skříně. Ta je opravdu koncipována tak, aby si ji uživatel mohl upravit dle libosti, takže na nýty se zde moc nehraje. Vrchní perforovaný panel lze chytit za zadní okraj a prostě odtrhnout. Pod ním se objeví stejný ventilátorový rámeček, jaký je i vepředu (viz 2. kapitola). V přední části pak máme I/O panel s bohatou výbavou. 
 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Tato výbava čítá čtyři porty USB 3.0 typu A, jeden USB 3.1 typu C, dva 3,5mm audio konektory, hlavní vypínač, reset, tlačítko pro nastavení podsvícení a na opačné straně jednoduchý ovladač ventilátorů pro vysoké a nízké otáčky. Každého majitele chlupatých potvor musí hned napadnout, jak jsou vrchní tlačítka odolná vůči jejich ťapkám. Tyto potvory totiž bytostně přitahuje teplý vzduch stoupající ze skříně, kterou vidí jako velice příjemné místo k odpočinku, navíc vybavené příhodným zábradlíčkem. Pak je nevyhnutelné, že čas od času šlápnou někam, kam nemají, čili tu na reset a jindy na vypínač a mohu potvrdit, že tato tlačítka se svým minimálním zdvihem snadno podlehnou. 
 
Vždy ale bude hrozit jiná a o to vážnější nehoda, a sice vniknutí kapaliny skrz vrchní panel. Někteří výrobci jako třeba Fractal Design s tím počítají a vybavují své skříně záslepkami, ale toho se zde nedočkáme. 
 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Dole máme také děrovaný panel, který zde zase slouží pro filtrování vzduchu zdroje. Tento panel už se nevyklápí, ale vysunuje dopředu, přičemž pod ním se nenachází v podstatě nic, respektive bychom se už bezprostředně dívali do interiéru skříně a ten přichází na řadu právě nyní. 
reklama