reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte BRIX Pro: výkonný minipočítač i na hry

15.4.2014, Jan Vítek, recenze
Gigabyte BRIX Pro: výkonný minipočítač i na hry
Mezi minipočítače, které vychází z platformy Intel NUC, patří také řada Gigabyte BRIX. My si dnes představíme jejího zástupce BRIX Pro, na němž je zajímavý především procesor Intel řady R, který má ve výbavě výkonné GPU Iris Pro 5200.
Na aktuální nabídku malých počítačů nettop a barebone jsme se podívali v nedávném článku o Intel NUC a podobných řešeních, pak následovala recenze Intel NUC s Core i3, který nabídl veskrze průměrný výkon. Dnes to ale bude o něčem naprosto jiném, protože se do testu dostal Gigabyte BRIX Pro vybavený procesorem Core i5-4570R, který je vybaven v současnosti nejvýkonnějším grafickým jádrem firmy Intel. Tím je Iris Pro 5200, které má k dispozici vlastních 128 MB paměti eDRAM, která funguje jako L4 cache. Díky ní i 40 shaderům můžeme očekávat výkon, jenž předčí cokoliv, co nabízí klasické HD Graphics a třást se budou i leckterá APU od AMD.



Počítač přišel pečlivě zabalený v malé papírové krabici, kde byl pečlivě uložen společně s příslušenstvím. Je třeba říci, že BRIX jsou distribuovány jako Barebone, takže v následujících specifikacích sice najdete uvedeny instalované paměti DDR3 a mSATA SSD, ovšem ty byly dodány pouze pro účely recenze. Ve skutečnosti si je musíte koupit sami, což pochopitelně znamená i výdaj navíc.



Model
Gigabyte BRIX Pro (GB-BXi5-4570R rev. 1.0)
Procesor
Intel Core i5-4570R, čtyřjádrový
2,7 - 3,2 GHz, 4 MB L3 cache
Intel Iris Pro 5200 + 128 MB eDRAM (L4 cache)
65W TDP
Čipová sada
Intel HM87
Paměti
2x SO-DIMM pro DDR3-1333/1600 (max. 16 GB)
(instalován 2x 4GB SO-DIMM Kingston 1600 MHz)
Úložná zařízení
1x mSATA SSD - plná velikost (instalován 128GB ADATA SX300)
1x volná pozice pro 2,5" SATA 6 Gbps HDD/SSD
Mechanika
-
Rozhraní a ostatní
4x USB 3.0
1x HDMI (max. 4096 x 2304 @ 24 Hz)
1x mini DisplayPort (max. 3200 x 2000 @ 60 Hz)
RJ-45 (Gb Ethernet)
otvor pro zámky Kensington
1x mini PCIe s modulem Realtek 8821AE (Wi-Fi 802.11ac) + Bluetooth
1x 3,5mm audio jack + optický S/PDIF
napájecí konektor
OS
-
Příslušenství
VESA 100 x 100 a 75 x 75, šroubky, záslepka audio jacku
Napájení
135W externí adaptér
Rozměry
62 x 114,4 x 114,4 mm

Specifikace ukazují na dobře vybavený počítač, který je uzavřen v malinké skříňce, jejíž rozměry jen trošku přesahují plochu zabranou základní deskou. Na výšku má tento BRIX Pro sice o něco víc než jiné modely BRIX či Intel NUC, ovšem to je vzhledem k jeho výbavě pochopitelné.

Počítač je tedy založen na čtyřjádrovém procesoru Haswell řady Core i5, který má oproti modelům Core i7 jednu hlavní nevýhodu, a sice to, že nepodporuje Hyperthreading. I tak jde ale o velmi výkonný procesor pracující na 2,7 až 3,2 GHz, do jehož výbavy patří jedna chlouba. Jde o grafické jádro Intel Iris Pro 5200 vybavené vlastními 128 MB paměti L4 typu eDRAM a s touto výbavou bychom si mohli troufnout i na moderní 3D hry. Však uvidíme, co se nám podaří na tomto počítači rozhýbat.

Dále jsme tu měli celkem 8 GB paměti DDR3-1600 MHz ve dvou modulech a 128GB mSATA SSD, ale opět musím připomenout, že tyto komponenty v zakoupeném BRIX Pro nenajdete, neboť jde o barebone. Musíte si je tedy doinstalovat sami a zde je výhodou, že lze vedle či namísto mSATA SSD použít také 2,5" pevný disk či SSD, což umožní snadné navýšení úložné kapacity a přímo se nabízí kombinace mSATA SSD pro systém a pevného disku pro data.

Ostatní výbava zahrnuje čtyři porty USB 3.0, Gb Ethernet, HDMI i DisplayPort, kartu s moderním Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth a také kombinovaný 3,5mm stereo jack s optickým S/PDIF.


Provedení počítače


Gigabyte BRIX Pro je tedy o poznání vyšší než výkonnostně slabší a levnější BRIX a oproti nim má také výrazné červené zbarvení. Zajímavé je, že výkonnější model vybavený procesorem Core i7-4770R, je stejně jako většina ostatních opět černý, ale nad tím se nebudeme více pozastavovat.



Počítač má čtvercovou základnu vyrobenou z černě nalakovaného kovu, přes niž budeme přistupovat k vnitřním komponentám. Zbytek vnějšího pláště je ale vyrobený z lesklého plastu (boky červené, vrch černý) a pak tu jsou také průduchy z perforovaného plechu. Ty má BRIX Pro umístěny jednak vepředu, odkud zasahují až na pravý bok, další jsou pak vzadu nahoře a dole pod porty a konektory je pak výdech chlazení. To zde nebude mít úplně snadnou práci, protože se bude muset postarat o uchlazení 65W procesoru plus čipové sady a dalších drobností.


- klikněte pro zvětšení -

Přední panel však kromě průduchů nese také dvojici portů USB 3.0, přičemž staré USB 2.0 tu nenajdeme nikde. Vedle něj tu je ještě jeden 3,5mm konektor pro stereo jack, skrz nějž však uniká červené světlo, což je neklamnou známkou toho, že je kombinovaný s optickým výstupem S/PDIF. To ostatně ukáže i popisek.



V zadní části máme krom dalších průduchů zbylé konektory. Nahoře je také otvor pro zámky Kensington a pod ním napájecí konektor, vedle nějž je HDMI, mini DisplayPort, ethernetový RJ-45 a zbylé dva porty USB 3.0. Hlavní vypínač, který je zde modře podsvícený, máme stejně jako u Intel NUC na vrchním krytu, přesněji v jednom z jeho rohů.

Do počítače se tedy dostaneme přes spodní kovový kryt, který má v rozích malé gumové nožky a uprostřed nich křížové šroubky. Ty stačí odšroubovat a kryt sejmout, ale pokud nevíte, co je uvnitř, je třeba se mít na pozoru. Z druhé strany krytu je totiž umístěna pozice pro 2,5" zařízení, které se připojuje k desce pomocí krátkého kabelu. Hrozí tak, že si neopatrným sejmutím krytu poškodíte kabel nebo něco jiného.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř se setkáme se známými sloty pro paměti SO-DIMM, mPCIe (krátký) a nad ním mSATA (dlouhý). V našem případě byly všechny tyto sloty již zaplněny, ale u zakoupeného BRIX Pro bude osazen pouze mPCIe, a to kartou s Wi-Fi a Bluetooth.


Příslušenství


Společně s tímto počítačem dostaneme velký adaptér s výkonem 135 W (19 V a 7,1 A), který je tedy příslušně naddimenzován. Vedle něj dostaneme také CD s potřebnými ovladači pro systémy Windows 7 a 8 a dále také jednoduchý kovový VESA adaptér, abychom mohli PC namontovat třeba na zadní stranu monitoru. K dispozici jsou rozteče otvorů 75 x 75 a 100 x 100 a také příslušné šroubky. Poslední drobností je záslepka pro případně nevyužívaný 3,5mm konektor s optickým S/PDIF.


reklama