reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte BRIX S: Skylake a Thunderbolt 3

25.5.2016, Jan Vítek, recenze
Gigabyte BRIX S: Skylake a Thunderbolt 3
Gigabyte nedávno vyslal na trh moderní počítače NUC, respektive v jeho podání jde o BRIX. Jedná se o dobře vybavené BRIX S, přičemž testovaný kousek disponuje procesorem Core i7 "Skylake" a také rozhraním Thunderbolt 3 se zajímavým potenciálem.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty počítače a také jeho hlučnost. V tomto ohledu by na tom BRIX S mohl být lépe. On sice dokáže pracovat tiše, kdy se ventilátor točí na cca 2300 RPM a není moc slyšet. Ovšem stačí jen to, aby se Windows 10 na chvíli zamyslely a zatížily jedno jádro a otáčky ventilátoru vzrostou na cca 4000 RPM, a to už se ozve. Ventilátor chladiče přitom reaguje na zátěž procesoru velice rychle a pohotově, takže se úroveň hluku neustále mění, což také působí rušivě. Stačí třeba i to, že počítač něco stahuje ze sítě, což už dokáže procesor trošku zatížit a ventilátor se hned ozve. Možná by pomohlo jeho lepší řízení, aby na nízkou zátěž nereagoval a své otáčky zvyšoval se zpožděním, ale to musíme nejdříve vědět, jak dobře vůbec tento chladič pracuje.



Podíváme se tedy na to, jakých teplot dosahuje procesor, jehož maximum je dle specifikací 100 °C. Teplotu byť jen blízkou takové hodnotě bychom ale viděli velice neradi.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
55 °C
90 °C

Teploty byly měřeny ve 23°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95 a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento nettop nešetřili, protože tehdy se o obě procesorová jádra postaral Prime95 a trápeno bylo i grafické jádro. Podle Core Temp se teplota v klidu pohybovala kolem 55 °C a v zátěži se ji chlazení snažilo udržet na hodnotách kolem 90 °C, což už ventilátor pochopitelně rozparádilo naplno. Je tak jasné, že zde opravdu není prostor na to, aby se ventilátor v zátěži utišil. Gigabyte mohl zvolit lepší a výkonnější chladič, který by i pracovat s nižší hlučností.


Spotřeba a zátěž


V druhé části této kapitoly se podíváme na minimální i maximální spotřebu, což doplníme o pohled na žravost sestavy i její zátěž jednoho jádra, všech jader a celkového CPU včetně grafického jádra. Nejdříve tedy uvedeme hodnoty spotřeby v klidu a zátěži, která odpovídá předchozím naměřeným teplotám. Ve vypnutém stavu by nám měřák Voltcraft Energy Check 3000 měl ideálně ukazovat nulu,

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
17 W
45 W

Na to, že procesor má udávané TDP 15 W, je maximální spotřeba poměrně vysoká. Oněch 45 W dosáhneme zpravidla při zatížení procesoru i jeho grafického jádra, takže třeba v náročných hrách. To ale může být různé, například v takovém starém 3DMark Vantage, který ale dá slušně zabrat i skylakové grafice, to může být třeba jen 33 W. Modernější testy nebo hry ale dokáží grafiku a procesor lépe využití, a tedy i vytížit. Spotřeba 45 W se ale ukáže také při zatížení pouze procesorových jader v testu Prime95.

V klidu je spotřeba 17 W a výjimečně klesne k 16 W, což by mohlo být lepší. Těžko říci, co zatím stojí, zda nějaká komponenta, nebo to způsobuje zdroj. Však i takový BRIX Pro se 65W desktopovým procesorem měl v klidu spotřebu 16 W (ale v zátěži přes 70). Srovnávat bychom ale měli spíše s Intel NUC DC3217IYE a jeho Core i3-3217U, což je procesor se 17W TDP. Spotřeba tohoto počítače je v klidu pouze 6 W, takže by jeden očekával, že BRIX S s Core i7-6500U bude alespoň na nějakých 12 W.

reklama