reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte BRIX S: Skylake a Thunderbolt 3

25.5.2016, Jan Vítek, recenze
Gigabyte BRIX S: Skylake a Thunderbolt 3
Gigabyte nedávno vyslal na trh moderní počítače NUC, respektive v jeho podání jde o BRIX. Jedná se o dobře vybavené BRIX S, přičemž testovaný kousek disponuje procesorem Core i7 "Skylake" a také rozhraním Thunderbolt 3 se zajímavým potenciálem.
Dnes jsme se podívali na moderní NUC v podobě modelu Gigabyte BRIX S, který nabízí aktuální procesor Core i7-6500U z generace Skylake a vedle toho také rozhraní Thunderbolt 3. To jsou jeho hlavní trumfy, mezi něž ale můžeme připočítat také podporu M.2 SSD s NVMe, tudíž i s rozhraní PCI Express, jež můžeme doplnit jedním 2,5" pevným diskem nebo dalším SSD. K zahození nejsou ani čtyři porty USB 3.0 nebo rozhraní Wi-Fi 802.11ac, i když zrovna to už můžeme považovat za standard.



Počítač je uzavřen v malé plastové krabičce, která broušený hliník jen imituje, ale u takovéhoto malého zařízení je konečně jedno, zda je z odolného kovu nebo tvárného plastu. Nutno dodat, že alespoň spodní část s 2,5" pozicí je kovová.

Výbava tohoto BRIX S je slušná a stojí a padá především s procesorem Core i7-6500U. Ten sám o sobě poskytuje slušný výkon při rozumné spotřebě, která by mohla být o fous menší, ale především bych osobně uvítal výkonnější a tišší chlazení. Nebyl žádný problém se dostat na teplotu procesorových jader 90 °C, což už není moc pohodová teplota, přičemž ještě musíme počítat s vrčivým zvukem malého ventilátorku.

K čemu nám ale může být rozhraní Thunderbolt 3 na portu USB typu C? V jeho možnostech je třeba připojení monitoru, ale proč bychom to dělali, když tu máme také HDMI a samostatný DisplayPort? Pak se může využít pro připojení vysokorychlostního externího úložiště, ale taková věc by nám seděla spíše k výkonné pracovní stanici než k minidesktopu. No a vedle toho všeho je tu ještě další možnost, a to využití technologie AMD XConnect pro připojení modulu s desktopovou grafickou kartou, díky níž bychom si na takovém počítači zahráli i moderní 3D AAA hry, jenomže takový modul zatím vyrábí pouze společnost Razer (modul Core) a u nás si jej zakoupit ještě nemůžeme.

Můžeme si ale sečíst, na jakou cenu by nás taková věc vyšla. Samotný Gigabyte BRIX S ve verzi GB-BSi7HT-6500 přijde na cca 15.500 Kč, a to jako Barebone, takže musíme přičíst ještě několik tisíc za úložné zařízení a paměti. Počítat tak můžeme cca s 19.000 za funkční BRIX S. Razer Core přijde na 499 USD, a to bez grafické karty, takže to máme dalších 12.000 čistě dle kurzu a pak už je jen na nás, zda si vybereme grafickou kartu za pár tisíc nebo třeba za deset. Každopádně to bude systém skládající se z BRIX S, externího modulu a třeba Radeonem R9 380 za cenu kolem 36 tisíc.

Gigabyte GB-BSi7HT-6500 je tedy zajímavý, malý a moderní desktopový počítač, nad jehož koupí by se ale potenciální zákazník měl dlouze zamyslet. Za nižší cenu dostaneme třeba srovnávaný Gigabyte BRIX Pro s výkonnějším procesorem a především grafikou, na níž si i leccos zahrajeme. Tento počítač bude mít sice vyšší spotřebu, ale ve světle vyššího výkonu to lze akceptovat a pochopitelně také nemá Thunderbolt 3. Ten ale má cenu pouze pro uživatele, kteří pro něj najdou využití.


Tento barebone je vhodný jako:

 
1) Základ výkonného počítače s externí grafikou
2) Malý domácí VESA systém

 

Plusy


+ Core i7 "Skylake"
+ Thunderbolt 3
+ Moderní výbava


Minusy


- Slabší chlazení
- Diskutabilní přínos Thunderboltu
- Cena případného celkového řešení s externí grafikou
 
 
Za zapůjčení BRIX S (GB-BSi7HT-6500) děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 15.500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Gigabyte BRIX S?
V anketě šlo hlasovat od 25.5.2016 do 30.5.2017. Počet hlasujících: 4
Výborný0 %
Průměrný100 %
Špatný0 %
reklama