reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 NUC: česká konkurence

23.4.2014, Jan Vítek, recenze
HAL3000 NUC: česká konkurence
Dnes se podíváme na další minipočítač, tentokrát z produkce HAL3000. Těšit se můžeme na nízkou spotřebu a díky využití skříně Akasa Newton i na pasivní chlazení, a tedy absolutně bezhlučný provoz.
Na aktuální nabídku malých počítačů nettop a barebone jsme se podívali v nedávném článku o Intel NUC a podobných řešeních a pak následovala recenze již konkrétního produktu, a to Intel NUC s Core i3. Ovšem i počítače HAL3000 mají mezi sebou zástupce, který konkuruje systémům NUC, BRIX a dalším. Jde sice o modely tři, ale ty se liší pouze velikostí instalovaného SSD (60 nebo 30 GB) a také OS (žádný nebo Windows 8.1). My se dnes podíváme na 60GB verzi.



Počítač přišel zabalený v tuhé papírové krabici, na níž byl pouze štítek informující o sestavě. Jde evidentně o originální obal skříně Akasa Newton (AK-ITX07M-BK), na níž je počítač založen. Tu si můžeme zakoupit i samostatně, stejně jako potřebné desky tvořící základ počítačů Intel NUC, z čehož vyplývá jedna věc. Tento počítač můžeme snadno postavit i doma, protože dostupné jsou samozřejmě i potřebné paměti DDR3 SO-DIMM a SSD v modulu mSATA.

Model
HAL3000 NUC (PCHS11312)
Procesor
Intel Celeron 847
2 jádra, 1,1 GHz, 2M L3 cache
Intel HD Graphics (6 shaderů)
17W TDP
Čipová sada
Intel QS77
Paměti
2x SO-DIMM pro DDR3-1066/1333 (jednostranné i oboustranné)
instalován 1x 4GB SO-DIMM Team 1600 MHz
SSD
1x mSATA SSD (plná velikost)
60GB Kingston SSDNow mS200
Mechanika
-
Rozhraní a ostatní
3x USB 2.0
2x HDMI
RJ-45 (Gb Ethernet)
otvor pro zámky Kensington
1x mini PCIe pro modul s Wi-Fi/Bluetooth
napájecí konektor
OS
-
Příslušenství
VESA 100 x 100, šroubky
Napájení
65W externí zdroj
Rozměry
150 x 150 x 47 mm
Přidaná hodnota HAL3000
Bezstarostný servis včetně telefonické podpory, záruka 3 roky

Specifikace nám odhalí, že máme před sebou plně vybavený počítač, na nějž stačí pouze nainstalovat systém a můžeme jej začít používat. Základem je základní deska Intel DCP847SKE, kterou si můžeme za cca 3200 Kč koupit samostatně. Ta je již vybavena procesorem Celeron 847 a k tomu, aby se z ní stala hotová sestava, je zapotřebí dodat pouze jeden či dva moduly DDR3 SO-DIMM na 1066 či 1333 MHz a SSD s rozhraním mSATA. Výrobce počítače zvolil 4 GB paměti DDR3-1600 a 60GB SSD Kingston řady mS200.

Posledním dílem skládačky je nezbytný zdroj, respektive napájecí adaptér, což je 65W notebookový model. Ostatní výbavu zajistí Intel a jeho zmíněná základní deska, popřípadě skříň Akasa Newton.


Provedení počítače


Spíše než provedení počítače by se tato část kapitoly měla jmenovat provedení skříně Akasa Newton. HAL3000 NUC totiž staví právě na této skříni a výrobce ji upravil pouze tak, že na ni nalepil logo své značky. To najdeme právě na čele skříně, které je stejně jako zadní panel přišroubováno 4 šroubky k hlavní extrudované části, která slouží jako jeden velký pasivní chladič, na nějž se bude spoléhat především procesor.



Čelo skříně nese vedle loga a šroubků pouze 1 port USB 2.0, dále oranžovou kontrolku SSD, vysokosvítivou modrou diodu ukazující stav počítače a nakonec malý vypínač. Vše ostatní nalezneme vzadu.


- klikněte pro zvětšení -

Na zadním panelu se tak ukrývá kulatý napájecí konektor, dva další USB 2.0, dva HDMI, ethernetový konektor RJ-45 a také malý otvor pro zámky Kensington. Všimněte si však, že tu není žádný samostatný audio výstup, na nějž bychom mohli připojit třeba sluchátka, takže je třeba vzít zavděk pouze porty HDMI, a to může být problém.



Z opačné strany je pomocí 4 křížových šroubků přimontován krycí panel, jenž má v sobě také s roztečemi 100 mm otvory pro montáž systémem VESA. Pomocí křížového šroubováku se tedy snadno dostaneme dovnitř.


- klikněte pro zvětšení -

Krycí panel drží na místě také ještě díky tlusté a přilnavé hmotě, která jej spojuje s instalovaným SSD. Ve skříni nebude nic vyvolávat průvan, a tak je vhodné, aby byla tato komponenta aspoň trochu chlazena a vypadá to, že tato hmota nepatří do standardní výbavy skříně Akasa a přidal ji tam výrobce počítače HAL3000 NUC.

Uvnitř skříně je pro malou základní desku Intel NUC s rozměry 10 x 10 cm více než dost místa a nepochybně by se do ní vešlo i 2,5" zařízení, kdyby pro něj byla připravena nějaká pozice. Takto ale slouží pouze coby "obal" pro základní desku, na níž je vše potřebné a vedle toho je tu už jen malý plošný spoj za předním panelem, na němž je potřebný USB port, LED a tlačítko. Samotná deska je tedy vybavena vepředu dalším USB portem, který však zůstane v této podobě nevyužitý (pokud k tomu nenaleznete cestu) a další USB port zůstane nevyužitý na samotném headeru. Díky volnému USB portu uvnitř skříňky si však budete moci snadno rozšířit omezený úložný prostor na hlavním SSD. Stačí zapojit malý USB flash disk, popřípadě i nějaký větší, když jej připojíte před krátký prodlužovací kabel.


- klikněte pro zvětšení -

Odmontovat můžeme i celou základní desku, abychom se podívali na to, jakým způsobem je chlazen procesor a čipová sada. Pro ty je připravena v hliníkovém panelu vyvýšená část, k níž se oba čipy přitisknou. Čipová sada přes bílou teplovodivou "žvýkačku" a procesor zase přes bílou pastu, které výrobce počítače použil až příliš.


Příslušenství


Společně s tímto počítačem dostaneme pouze to nejnutnější. Je to jednak adaptér značky Great Wall, který dodává 19 V a až 3,42 A, čili maximálně 65 W. Takový výkon toto PC nemůže využít, takže by stačil i výrazně slabší, ale 65W adaptér je dnes holt standard. Jinak dostaneme také příslušné šroubky pro montáž pomocí systému VESA a samozřejmě i síťový kabel pro napájení adaptéru.


reklama