reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ozone Strike Pro: dobře vybavená mechanika

24.11.2015, Jan Vítek, recenze
Ozone Strike Pro: dobře vybavená mechanika
Španělská společnost Ozone Gaming se zaměřuje na výrobu herních periferií a my si z její nabídky dnes vyzkoušíme mechanickou a podsvícenou klávesnici plné velikosti, celkově dobře vybavený model Ozone Strike Pro.
Kapitoly článku:
  1. Ozone Strike Pro
  2. Software a nastavení klávesnice
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Klávesnici s klasickým rozmístěním kláves a tlačítky Cherry MX (Red) jsme tu měli již několikrát. Stačí se podívat do příslušné rubriky. Navíc tato klávesnice je k dispozici i s tlačítky Cherry MX Blue, Brown a Black, která mají jinou charakteristiku, takže nelze hodnotit vyloženě jen tuto verzi.

Speciální funkce kláves jsou buď užitečné (nastavení zvuku, ovládání multimédií, makra) nebo zbytečné (dotazovací frekvence a odezvy kláves). Nevidím totiž důvod, proč by měla být změna dotazovací frekvence a odezvy k dispozici na kombinaci kláves, zvláště když ani nemáme možnost, jak si ověřit právě nastavenou hodnotu. Při změně klávesnice jen blikne, a to pouze v případě dotazovací frekvence, a to je navíc spíše spojeno jen s opětovným navázáním spojení na jiné frekvenci. Žádné OSD oznámení se tedy neukáže. Nicméně tak jako tak, nastavení těchto hodnot nám zajistí software, což naprosto stačí. Za zmínku také stojí, že pod Windows 10 nefunguje klávesa pro spuštění Media Playeru. Žádný takový už totiž v tomto systému není, ale ono by stačilo, aby tato funkce šla alespoň nastavit v softwaru Ozone. Pod Windows 10 tedy kombinace kláves Ozone + F9 nefunguje. Pak si ještě můžeme postěžovat na pozici makro kláves, které jsou z dosahu levé ruky (pozice na klávesách ASWD) i z dosahu pravé ruky držící většinou myš.



- klikněte pro zvětšení -

V recenzi Strike Battle jsem si také stěžoval na to, že klávesy na tlačítkách moc nedrží a snadno vypadnou, což v případě Strike Pro už neplatí. Nakonec se můžeme zaměřit na kvalitu podsvícení, která jako obvykle vychází z provedení klasických tlačítek Cherry MX. U nich si můžeme vybrat mezi tím, zda bude lépe podsvícená horní, nebo spodní polovina. Zde je to ta horní s hlavními popiskami, takže ty české a alternativní zanikají ve stínu osy tlačítka. To je prostě vlastnost těchto tlačítek, již řeší nové verze vyrobené z průsvitného plastu, jako např. MX RGB Nature White. Dle mého názoru je ale špatně, že červeně podsvícená tlačítka svítí v režimech 30/70/100 procent vždy naplno.



Z detailního pohledu je jasně vidět, jaký je rozdíl mezi podsvícením horní a spodní části klávesy. Ve skutečnosti je kontrast ještě vyšší než na fotografii, ale na klávesnici se můžeme i tak orientovat dobře. Pokud chcete ale rovnoměrné podsvícení, budete si muset vybrat nějakou klávesnici s novými Cherry MX, popřípadě třeba Logitech s jeho tlačítky Romer G, např. model Logitech G910 Orion Spark.


Závěr


Ozone Strike Pro je herní klávesnice s plnou nabídkou 104 kláves, z nichž řada má speciální funkce, které mohou, ale nemusí být užitečné. Pochlubit se může dostatečně pevným tělem a prodlouženou přední částí, která funguje jako podložka pod zápěstí, ale ta by mohla být pro větší pohodlí vyšší. Jednoznačnou výhodou je jeden přídavný USB port (i když není ve verzi 3.0) a také dva 3,5mm audio konektory. Polemizovat můžeme o smyslu speciálních funkcí pro nastavení dotazovací frekvence a odezvy kláves, ale především jde o pozici makro kláves, které při hraní s klávesnicí a myší jsou akorát na půli cesty mezi oběma rukama, tedy špatně dosažitelné.


- klikněte pro zvětšení -

Vybrat si můžeme mezi tlačítky Cherry MX Red, Blue, Black a Brown, na nichž závisí i kvalita podsvícení. Nastavení klávesnice pomocí softwaru si ale v Ozone už vytvořili sami a ten by zasloužil vyladit. Chybí třeba možnosti pro nastavení speciálních funkcí, lepší možnosti pro tvorbu maker, zobrazení názvů profilů nebo už jen to, aby ukládání změn netrvalo téměř půl minuty. Ozone Strike Pro je tedy kvalitní hardware, který by si ale zasluhoval více pozornosti, čili doladit.
 
English translation of the conclusion
Ozone Strike Pro is a fully-sized gaming keyboard with 104 mechanical keys, some of which have special functions that may and may not be of use. The keyboard itself has a sufficiently firm body and enlarged front part acting as a wristpad. However, for our comfort, this wristpad should be at least a bit higher. A real advantage are the additional connectors, that is the USB port (even though not in 3.0 version) and also two 3.5mm audio jacks. One may argue about the meaning of certain special key functions such as polling rate or key response time. Moreover there are also six keys acting also as programmable macro keys, but these are located directly above the arrow keys, which is not a convenient place.

Customers may choose among Cherry MX Red, Blue, Black, and Brown keys with their usual backlight quality. On the other hand, software and settings functions are by Ozone themselves and they could have done better. For instance, there is no way of setting or altering special key functions, the software does not show profile names and it storing the settings into the keyboard's memory lasts for almost half a minute.

Ozone Strike Pro is a high quality gaming hardware which deserves to be fine-tuned and refined.
 
 

Plusy


+ Kvalitní zpracování
+ Tlačítka Cherry MX
+ USB port a audio konektory
+ Podsvícení
+ Možnost využití maker
+ Lokalizovaná do češtiny


Minusy


- Pozice makro kláves
- Smysl některých funkcí
- Nedokonalý software
 
 
Za zapůjčení klávesnice Ozone Strike Pro děkujeme Ozone.
 
 
Cena v době testování: cca 2500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte klávesnici Ozone Strike Pro?
V anketě šlo hlasovat od 24.11.2015 do 30.11.2016. Počet hlasujících: 3
Výborná33 %
Průměrná67 %
Špatná0 %
reklama