reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Tungsten E2 – dobrý základ s dlouhou výdrží

16.5.2005, Pavel Bureš, recenze
palmOne Tungsten E2 – dobrý základ s dlouhou výdrží
Před několika dny se začal v České republice prodávat Tungsten E2, který je určen zejména začínajícím a méně náročným uživatelům. Nejdůležitější inovací je Bluetooth, oproti jiným Palmům je doménou nového Tungstenu i výdrž. Bohužel palmOne Tungsten E2 má i několik nevýhod, o kterých se dozvíte v článku.
Softwarové vybavení Tungstenu E2 si představíme převážně obrazově. Systém Palm OS se od předchozích verzí příliš nezměnil, nebudu tedy znovu opakovat již jednou napsané a odkáži Vás na recenze Trea 650, Tungstenu T5 a Zire 72.


Údaje naměřené programem pBench se vztahují k Palmu m505, který představuje hodnotu 100%. Dle grafu aplikace Speedy bychom se mohli domnívat, že je Tungsten E2 pomalý (co se výkonu procesoru týče). Mějme však na paměti, že je srovnáván s nejvýkonnějšími Palm OS PDA, která stojí mnohem více.


Blazer je dobrý webový prohlížeč, který korektně zobrazuje většinu stránek. Jak je vidět na obrázcích, bez lokalizace se správně nezobrazují české znaky. Při načítání stránky není možné vyvolat menu, takže např. pro vybrání Optimized mode (upraví stránku pro vykreslení na malém displeji) je třeba počkat nebo načítání přerušit. Ačkoliv má Tungsten E2 výkonný procesor, při scrollování některých stránek prohlížeč na cca 5 vteřin zatuhl, jednalo se např. o www.pooh.cz. Stejný web jsem podrobil zkoušce na Tungstenu T3 s Web Pro 3.1, které stránky překreslovalo svižně.

palmOne se konečně vzpamatoval a uvedl PDA, které vydrží více než pár hodin a umožní majiteli s Palmem pracovat celou pracovní dobu. Tungsten E2 je tak vhodný např. pro studenty, kteří si mohou dělat poznámky z přednášek, aniž by museli každou chvíli kontrolovat kapacitu baterie. Výdrž jsme měřili aplikací Battery Time, která simuluje běžnou práci s PDA. Čekali jsme, že na tom Tungsten E2 bude s výdrží dobře, ale čas 8 hod a 15 min se zapnutým Bluetooth a podsvícením na nejnižší stupeň nás příjemně překvapil. V době psaní článku jsme testovali výdrž při přehrávání MP3 RealPlayerem, kvůli „houževnatosti“ akumulátoru není Palm ještě zcela vybitý, takže budeme článek aktualizovat. Další pozitivní inovací je Bluetooth, jehož absence byla u předchůdce často kritizována.

Aktualizace: Při přehrávání MP3 v RealOne při zapnutém Bluetooth a vypnutém displeji vydržel Tungsten E2 v chodu vynikajících 16 hod a 18 min, což je na poměry nových Palmů skoro nepředstavitelná hodnota.

Přestože jsem v první části recenze velmi kritizoval žlutý nádech displeje, nyní budu mírnější. Zkušebně jsem odložil svůj Tungsten T3 (který zobrazuje bílou barvu věrně) a celý den používal jen Tungsten E2. Zpočátku bila žlutá přímo do očí, ale za několik hodin jsem s Palmem bez potíží pracoval a žlutý nádech mi nevadil. Takže i uživatelé, kteří používají PDA několik hodin denně a před TE2 již jiného Palma vlastnili, by neměli mít s používáním problémy.

Při srovnání s Tungstenem T3 vychází palmOne Tungsten E2 hůře v rychlosti psaní Graffiti znaků. Díky flash se znaky opožďují, takže se občas nezobrazují přímo po napsání, ale např. ve dvojicích. V balení nenajdete lokalizaci, můžete si stáhnout např. PiLoc od Paragon Software. Podle našich informací je lokalizační software v současné době připraven k distribuci a stávajícím zákazníkům bude dodán zpětně.

Pro některé uživatele může být nepříjemné, že RealOne Player a VersaMail nejsou v ROM, ale je třeba tyto programy nainstalovat z dodávaného CD, tudíž zaberou cenné KB v RAM.

Pokud se ptáte, zda bych palmOne Tungsten E2 doporučil, odpověď zní ano. Ale pouze méně náročným uživatelům. Pokročilejším Palmistům by vadila malá kapacita RAM, absence HiRes+, někteří by možná nelibě nesli žlutavý nádech displeje.

Za zapůjčení děkujeme spol. PDA Centrum. Cena v době psaní recenze: 6 311 Kč

reklama