reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-431X: klasický NAS s příchutí ARM

23.11.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-431X: klasický NAS s příchutí ARM
Dnes tu máme k prozkoumání podnikový NAS, a to QNAP TS-431X, který je vybaven vedle 1Gb/s Ethernetu také 10 Gb/s rozhraním SFP+. Umístit do něj můžeme až čtyři pevné disky či SSD a bohatou nabídku aplikací pro QTS.
Instalaci pevných disků jsme již probrali, a tak už můžeme po zapojení QNAP TS-431X do lokální sítě a k napájení zapnout, počkat pár minut a pak buď využít služeb na adrese start.qnap.com s využitím informací z boční samolepky, anebo se rovnou podívat na to, jakou IP adresu mu DHCP server přidělil a tu zadat do prohlížeče. Objeví se následující obrazovka. 


QNAP tak ihned nabídne obvyklého průvodce instalací NAS serveru, který nám v prvním kroku umožní změnit název NAS a zvolit si heslo pro administrátorský účet, přičemž skutečně nic nám nebrání si vybrat i tak nuzné heslo jako 1234.  


Dále tu jsou obvyklé volby týkající se nastavení data a času s možností využití NTP serveru a pak tu je nastavení lokální sítě. Čtvrtá záložka se službami je věnována funkcím a protokolům využívaným různými operačními systémy a zde si krom výchozího Windows s jeho Sambou můžeme vybrat také macOS a Linux/Unix. To vše lze samozřejmě dostatečně nastavit i ručně po prvotním nastavení serveru.


Velice důležitý je pak pátý krok pro nastavení disků a výsledného svazku. QNAP jako jindy nabízí pro čtyři disky výchozí pole RAID 5. To nabízí ochranu při selhání jednoho disku a díky tomu může být výsledná kapacita čtyř 2TB disků přesně 5,43 TB. Výchozí nastavení ale už nepočítá s vytvořením šifrovaného svazku, což jsme v našem případě ihned využili a k tomu je pochopitelně zapotřebí nastavit heslo. 


Poté už můžeme spustit proceduru, která aplikuje všechna zvolená nastavení a mimo to nám nabídne další služby, jako je třeba osobní myQNAPcloud pro snadný přístup k našim datům zvenčí lokální sítě.  


V našem případě nás server ihned po instalaci vyzval k aktualizaci starší verze firmwaru, takže následovalo další několikaminutové zdržení, ale kromě čekání nemusíme dělat nic. 


Systém nás po přihlášení přivítá takovouto obrazovkou, kde je připraven dobře známý průvodce, jenž ukáže, co je v aktuální verzi QTS nového.  

- klikněte pro zvětšení - 
 
V našem případě šlo stále o QTS verze 4.3.3, kterou byl vybaven také nedávno testovaný QNAP TS-453Bmini, takže bude stačit, když zde odkáži na jeho recenzi. QNAP už mimochodem nabízí QTS ve verzi 4.3.4, ale zatím pouze betu. Jako její hlavní lákadlo uvádí, že snižuje minimální požadavky na snímky na 1 GB paměti RAM (QNAP zřídil podporu snímkování na NAS s procesory ARM už dříve), čili to nám v tomto případě může být jedno, ale budou tu pochopitelně i další vylepšení.

reklama