reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-531X: 5 disků a 10Gb/s LAN

15.2.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-531X: 5 disků a 10Gb/s LAN
Mezi větší NAS servery, které se ještě hodí do domácností nebo malých firem, patří také QNAP TS-531X. Vyzkoušíme si tak server, jenž má místo pro pět pevných disků a v jeho základní výbavě jsou také dva 10 Gb/s ethernetové porty.
QNAP TS-531X je pětidiskový NAS určený náročnějším uživatelům, kteří ale nepotřebují dodatečnou nabídku jako HDMI a Linuxovou stanici pro přímé přehrávání videí nebo snad vytvoření desktopového počítače. Tento server však rovnou nabídne dva porty 10GbE SFP+ pro opravdu rychlý Ethernet, možnost rozšíření síťové konektivity pomocí další karty, hardwarově akcelerované šifrování dat a pochopitelně také operační systém QTS s podporou všemožných aplikací, soukromého cloudu, virtualizace, atd.


- klikněte pro zvětšení -

Testovaný QNAP TS-531X je tak čistokrevné síťové úložné zařízení, které může nabídnout vysokou kapacitu pěti pevných disků a ty si můžeme konfigurovat i do polí RAID 5, RAID 6 či RAID 10. Pokud budeme chtít co nejlépe využít propustnost 10Gb/s Ethernetu, můžeme si také server vybavit namísto pevných disků pomocí SSD, přičemž nás nikdo nenutí jimi osadit všechny pozice. Můžeme je svobodně nakonfigurovat a využít třeba jen jednu pro SSD a rychlé ukládání dat a zbylé čtyři pro pevné disky v poli RAID.



NAS přišel ve velké krabici, kde byl přímo utopen v ochranných pěnových blocích, které snadno zajistí jeho ochranu při přepravě. Sám o sobě je poměrně těžký, neboť nemá plastovou, ale kovovou schránku, jako třeba i TVS-471-i3-4G.

Model
QNAP TS-531X
Procesor
Alpine AL-314 Quad-core (1,4GHz ARM Cortex-A15)
Paměť
1x 2 GB DDR3 RAM SO-DIMM
max. 16 GB RAM (jeden volný a přístupný slot)
Podpora HDD
5x 3,5"/2,5" SATA 6Gb/s
LAN
2x 1Gigabit/s RJ-45 Ethernet port
2x 10Gigabit/s SFP+ LAN port
USB, apod.
3x USB 3.0 port (1 přední, 2 zadní)
otvor pro zámek Kensington
1x PCIe Gen2 (x2) slot
eSATA
-
LED kontrolky
Status/Power, LAN, USB, HDD 1-5
Rozměry
185 x 211 x 235 mm
Hmotnost bez disků
5,8 kg
Spotřeba
17 W bez disků
29 W se zapnutými disky (5x 1TB)
Chlazení a hlučnost
120mm ventilátor
aktivní zdroj s vlastním ventilátorem
22,4 dBA
Operační systém
QTS 4.2
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

Mozkem tohoto modelu je čtyřjádrový procesor Alpine AL-314, ne výkonný Intel, takže už z toho je zřejmé, že QNAP TS-531X nebude patřit mezi ty nejdražší petidiskové NAS servery. Vybaven je také 2 GB paměti DDR3 v modulu SO-DIMM, přičemž pro její rozšíření je tu připraven další volný slot, který je volně přístupný. Pokud se tak rozhodnete zdvojnásobit kapacitu paměti, nebo ji navýšit až na 16 GB, tento upgrade zabere sotva pár minut práce. Nutno také říci, že se vyplatí i koupě 2GB verze tohoto NAS s cílem upgradu paměti, neboť ta nás přijde na cenu už od 14.300 Kč s daní a 8GB verze stojí až od 18.000 Kč. Každý si může spočítat sám, kolik firmě QNAP dáme za pouhých 6 GB paměti navíc.

Vedle dvou 10Gb/s portů SFP+ je v základní nabídce ještě dvojice klasických 1Gb/s RJ-45. A pokud by snad dva 10Gb/s porty nestačili, můžeme si je rozšířit pomocí karty o další jeden či dva. Zbytek výbavy představuje už jen trojice portů USB 3.0, z nichž jeden je vepředu. Takto vybavený NAS není dle specifikací ani moc žravý, však ani ne 30 W s pěti zapnutými disky, to je stále pěkná hodnota. Uvidíme, jak na tom bude s hlučností. Nakonec chci ještě poznamenat, že i přes relativně nízké nároky na energii se QNAP rozhodl využít integrovaný napájecí zdroj, takže alespoň nebudeme muset u něj nechat povalovat adaptér.


Zpracování NAS


QNAP TS-531X má plastové čelo, ale jinak má celou konstrukci kovovou. V přední části máme klasické šuplíky pro disky, které mají rovněž plastové čelo s mechanismem pro jejich zajištění, ale to nejdůležitější je opět z kovu. Šuplíky stačí vzít za páčku, vysunout je, přišroubovat do nich disky, opětovně je zasunout a tím máme hardwarovou instalaci v podstatě hotovou. Na předním panelu vedle nich najdeme hlavní vypínač a pod ním přední port USB 3.0, který je umístěn v tlačítku pro rychlou synchronizaci připojeného úložného zařízení. Každý šuplík pak má dole svou vlastní kontrolku ukazující stav jeho pevného disku a vedle nich nám čelo serveru ukáže už jen tři další kontrolky, a to Status/Power, LAN a USB.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část nese integrovaný zdroj vybavený vlastním ventilátorkem, ale většinu tohoto prostoru zabere velký 120mm ventilátor, který odvětrává celý server, a slouží tak k chlazení disků i elektroniky. Dále tu je záslepka pro rozšiřující kartu, po dvou portech SFP+ a RJ-45 pro 10Gb/s a 1Gb/s Ethernet, zbývající dva porty USB 3.0, zapuštěný reset, zcela dole servisní port a nakonec v levém dolním rohu otvor pro zámek. Co se týče onoho žlutého varování, to mluví jen o sahání do ventilátoru, aby nám neublížily jeho lopatky. Tam se ale protlačí spíše jen dětský prstík, jemuž více než lopatky ventilátoru s otáčkami sotva 1000 RPM mohou ublížit ostré hrany jeho roštu.


- klikněte pro zvětšení -

NAS lze snadno rozmontovat a nikdo nám tomu nebrání, to až uvnitř jsou umístěny pečeti bránící odšroubování základní desky. V ochranné fólii jsou vyříznuty přístupy k pamětem, takže ty můžeme jednoduše vyměnit nebo doplnit.


- klikněte pro zvětšení -

Celkové zpracování tohoto NAS serveru je velice dobré a ocenit lze především možnost snadného doplnění paměťového modulu.


Příslušenství


Potřebná výbava dodávaná vedle serveru v papírové krabičce čítá všechny potřebné věci. Máme tu napájecí kabel (adaptér není třeba, NAS má integrovaný zdroj), sady šroubků pro instalaci disků či SSD, stručný manuál a nakonec 2 kratší ethernetové kabely.

reklama