reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-951X: 10 Gb/s v praxi

8.11.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TVS-951X: 10 Gb/s v praxi
Dnes se podíváme na moderní a výkonný NAS od firmy QNAP, a sice model TVS-951X, který je vybaven jednak pozicemi pro pět desktopových disků plus čtyři SSD a vedle toho pak 10Gb/s rozhraním, které vyzkoušíme v praxi. 
Ethernet s propustností 10 Gb/s se už pomalu stává dostupný i pro běžné spotřebitele, i když na to jdou firmy zatím i přes "pouze" 2,5Gb/s a 5Gb/s. Průkopníkem v této oblasti je společnost Aquantia, která loni představila své síťové čipy, na nichž staví právě i QNAP své produkty, které budeme potřebovat k testování. Běžné PC totiž dnes není vybaveno ničím lepší, než je 1 Gb/s Ethernet, a tak jsme i my potřebovali síťovou kartu s 10 Gb/s Ethernetem, která je založena právě na čipu Aquantia. Jde o QNAP QXG-10G1T s čipem AQtion AQC107, kterou můžeme použít jak v PC, tak jako přídavnou kartu pro NAS, jež takové rozšíření umožní. A když už jsme byli u toho, přišel na řadu také vhodný přepínač, a sice QNAP QSW-804-4C
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Hlavním testovaným produktem ale je samotný NAS TVS-951X, a tak se zaměříme především na něj. Rozhodně to není produkt pro běžné domácnosti, ale úložné zařízení spíše pro firmy, nebo náročné uživatele. Na to ukazují už jeho základní specifikace, a sice podpora pěti 3,5" disků plus čtyř 2,5" SSD s rozhraním SATA a dále právě i ono 10 Gb/s rozhraní. Výkon pak dodá Celeron od Intelu, který patří do 7. generace Core, čili Kaby Lake a jde konkrétně o úsporné dvoujádro pracující na taktu 1,8 GHz, model 3865U. QNAP prodává dvě verze tohoto NAS, které se liší pouze kapacitou paměti. Ta naše měla jeden 2GB modul a vedle ní je k dispozici model se dvěma 4GB moduly.
 
 
Jako obvykle je ale z hlediska ceny pro zákazníka lepší, aby si paměť případně dokoupil sám i za cenu toho, že původní 2GB modul nevyužije. Rozdíl v ceně 2GB a 8GB verze tohoto NAS je totiž cca 4500 Kč.
 
Model
QNAP TVS-951X-2G
Procesor
Intel Celeron 3865U 1,8 GHz, 2 MB L3 cache, TDP 15 W
hardwarová akcelerace šifrování AES
Intel HD Graphics 610
Paměť
2 GB DDR4 SO-DIMM RAM (až 32 GB - 2 x 16 GB)
TS-251B-2G má v základu 2 GB RAM
podpora dvou kanálů
512MB DOM (Flash)
Podpora HDD a SSD
5x 3,5" SATA 6Gb/s
4x 2,5" SATA 6Gb/s (max. výška 9,5 mm)
LAN
1x 1Gigabit/s RJ-45 Ethernet port
1 x RJ45 10GBASE-T (podpora 10G/5G/2.5G/1G/100M)
USB, apod.
3x USB 3.1 Gen1 (jeden přední s One Touch Copy)
1 x HDMI v1.4b (až 4096 x 2304, 24 Hz)
1x 3,5mm audio výstup
IR senzor s podporou volitelného ovladače QNAP RM-IR004
Kensington pro zámek
eSATA
-
LED kontrolky
Status/Power, LAN, USB, HDD 1-5, SSD 1-4
Rozměry
182 x 225 x 224 mm
Hmotnost bez disků
3,53 kg
Spotřeba
23,4 W bez disků
39,4 W se zapnutými disky (5x 1TB HDD, 4x 120GB SSD)
Chlazení a hlučnost
aktivní (140mm ventilátor)
17,6 dBA
Operační systém
QTS 4.3.4
Souborový systém
Interní HDD/SSD: EXT4
Externí HDD/SSD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+ a exFAT
 
Dle specifikací tak jde o velice dobře vybavený a výkonný NAS, který bude schopen nahradit i desktopový počítač. K tomu má k dispozici řadu portů USB, audio výstup a především HDMI. Stačí tak napojit periferie a nainstalovat desktopový Linux, což QNAP už dávno umožňuje a máme připraven malý desktop, který pak bude zároveň sloužit jako NAS. To jsme si vyzkoušeli v testu QNAP TS-253A.  
 
TVS-951X-2G může nést skutečně velkolepou kapacitu v pevných discích i SSD, popřípadě můžeme namísto nich využít mobilní disky. Kapacita se tak může teoreticky přiblížit i 100 TB, ovšem samozřejmě hrubá kapacita, a to při využití těch nejlepších dostupných úložných zařízení. Cenově rozumná konfigurace je někde zcela jinde a navíc je pak třeba počítat i s diskovými poli. Možnosti konfigurace do různých RAID či JBOD jsou pak velice bohaté, však pokud jde o NAS se dvěma disky, tam se zpravidla vybírá zrcadlení a u nových třídiskových NAS je to RAID 5. V případě NAS s pěti disky a čtyřmi SSD to ale může být kombinace všeho možného, přičemž SSD mohou posloužit pro samostatné oddíly, nebo jen pro automaticky pracující cache. 
 
Z hlediska sítě nás bude zajímat především 10Gb/s ethernet, který si vyzkoušíme s využitím vhodné síťové karty na straně počítače a mezi ním a NAS pak bude 10GbE přepínač. Toto tak bude hlavní téma této recenze.
 
 

Zpracování NAS serveru

 
Tento velký NAS server má plastový plášť a zepředu snadno přístupné šuplíky pro všech pět disků a čtyři SSD. Pro instalaci tak nemusíme otevírat samotný NAS a stačí jen povytahat šuplíky, nacpat do nich disky a zase je dát zpět, což je snadné a rychlé. To tedy v případě, že nechceme zároveň upgradovat i RAM, protože pak už bude lepší odšroubovat kryt, i když ne nutně.
 
 
Vepředu ještě máme nezbytné tlačítko Power a pod ním pak přední konektor USB 3.1 Gen1 (nebo prostě USB 3.0) zapuštěný v tlačítku Copy, které tak poslouží pro datovou synchronizaci s připojeným flash diskem či jiným zařízením, jehož data chceme mít zálohovaná. Ve sloupku mezi tlačítky a diskovými pozicemi hned vedle jsou umístěny LED kontrolky Status/Power, LAN, USB, HDD 1-5 a SSD 1-4.
 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Zadní část nese jako obvykle ventilátor, porty a podobně. Největší část zabere 140mm ventilátor chladící celý interiér, čili veškeré disky i systém s procesorem Intel. Za menšími průduchy vedle není další ventilátor, ale reproduktor, z nějž na nás bude systém mluvit i syntetizovaným lidským hlasem. Napravo pak je portová výbava, a sice odshora: zapuštěné tlačítko pro vyvolání továrního nastavení, kulatý servisní port, 3,5mm audio výstup, 10Gb/s Ethernet, 1Gb/s Ethernet, HDMI 1.4b, tři zbylé USB 3.0, kulatý napájecí konektor a nakonec je vedle něj vpravo otvor pro zámek.
 
 
 
Podívejme se ještě dovnitř, kde je jako obvykle už kovová kostra, do níž se zasunují šuplíky s disky, které se napojí na nastražené konektory. Ty jsou umístěny na tzv. riser card napojený na hlavní desku, která je souběžně s disky. Prosvítá nám zde černý pasivní chladič procesoru a těsně před ním je k dispozici volný SO-DIMM pro další paměť, takže tu můžeme dovnitř dát skrz onen velký otvor. To tedy znamená, že pokud nechceme, nemusíme před instalací modulu paměti sundávat celý kryt. Stačí vysunout hlavní šuplíky, i když po sundání krytu je dovnitř lépe vidět.
 
 

Příslušenství

 
Dodávané příslušenství je obvyklé. Kromě tištěných materiálů tu máme výkonný zdroj dodávající 12 V a až 10 A, čili s výkonem až 120 W. 
 
 
Pak tu je i napájecí eurokabel a dva ethernetové kabely. Je škoda, že QNAP přiložil v obou případech jen Cat5e, protože vzhledem k integrovanému 10GbE rozhraní by se hodilo, kdyby alespoň jeden z nich byl Cat6. To mělo v případě napojení NASu na přepínač skutečně význam, protože v případě propojení kabelem Cat5e se spojení automaticky omezilo na 1 Gb/s, takže bylo nutné pro tento účel využít kabel Cat6, resp. to bylo nejjednodušší řešení. 
reklama