reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stribog – meteorologem snadno a rychle

30.4.2009, Vít Zatloukal, recenze
Stribog – meteorologem snadno a rychle
Zajímáte se o počasí a chtěli byste se se svým měřením podělit s ostatními? Chcete vědět, jak bylo před týdnem, před měsícem, jaká byla nejvyšší teplota, nejnižší, kdy nejvíc foukalo, kolik spadlo srážek? To všechno vám dokáže změřit a zachytit vhodná meteostanice, Software Stribog pak tyto údaje umí přehledně prezentovat na webu.
Kapitoly článku:
  1. Stribog – meteorologem snadno a rychle
  2. Instalace
  3. Funkčnost a závěr
Před časem jsme na Světu hardware představili typického představitele mainstreamu poloprofesionálních meteostanic - meteostanici Watson W-8681. Článek patřil mezi nejčtenější, dnes proto přinášíme jeho volné pokračování, věnující se zobrazení měření z meteostanice na webu a potřebnému software a hardware.

Meteostanice Watson W-8681 je mimo jiné zajímavá tím, že disponuje USB rozhraním, umožňujícím přenášet naměřená data a ta dále publikovat. S využitím software dodávaného k meteostanici ale musíte dělat ručně, popřípadě si napsat nějakého "agenta", který bude data ze stanice za vás stahovat automaticky. Stažená data pak musíte buď uploadovat do některé volně dostupné webové služby, nebo si zobrazení naprogramovat sami.

To vše stojí čas a námahu a zdaleka ne každý si dokáže něco takového vytvořit sám. Navíc potřebujete neustále zapnutý počítač, který spotřebovává nezanedbatelné množství elektrické energie a je zdrojem hluku, což také může někdy vadit. Mimochodem, software dodávaný k meteostanici Watson je pouze pro Windows, což předem vylučuje jeho použití na linuxových nebo jablíčkových počítačích.



Ve společnosti Amenit proto přišli s nápadem vytvořit software pro vystavení dat z meteostanice na webu, běžícím na routeru Asus WL500gP v2 s alternativním, na Linuxu postaveným frimware. . Důležitým faktem je to, že router má dva USB porty, umožňující připojit tiskárnu, webkameru nebo USB disk a jeho obsah zpřístupnit přes FTP nebo Sambu (sdílet disk v lokální síti). Jeden z USB portů využije meteostanice, druhý flash disk se softwarovým vybavením.

Pokud by vám to nestačilo, je možné použít USB hub a připojit další zařízení, třeba CDMA nebo 4G modem pro připojení k internetu. Meteostanici se Stribogem tak můžete mít všude, kde je k dispozici elektřina, k internetu se připojíte i bez drátů.

Software dostal název Stribog, což je slovanský bůh větru, nebes a vzduchu. Další informace o něm najdete také na www.meteosonda.cz/clanky nebo na www.stribog.net (anglicky). Spíše než program by se dal Stribog označit termínem "softwarové vybavení". Skládá se totiž ze dvou částí, démona, který v pravidelných časových intervalech stahuje data z meteostanice, a z web serveru, který stažená data zobrazuje ve formě webových stránek. Podrobněji si o tom, co je na pozadí, řekneme v části "Jak to funguje", zatím se spokojíme s tím, že to takto funguje. Výhody tohoto řešení jsou zřejmé, nepotřebujete počítač a nemusíte nic programovat. Zobrazit data z meteostanice na webu zvládne každý, kdo dokáže zapojit router.

Co všechno je tedy ke zprovoznění takových webových meteostránek potřeba? Především meteostanice, konkrétně výše zmiňovaná Watson W-8681 popřípadě její mutace WH1080, WH1081 či TopCom National Geographic 265NE (a v budoucnu by měly přibývat i další meteostanice), router Asus WL-500gP V2 (na jiných verzích routeru zatím Stribog nepracuje korektně, ale i to by mělo do budoucna přestat platit a být možné použít i jiné verze) s upraveným firmwarem a software Stribog dodávaný na USB flash disku.

Spočítejme si, na kolik to všechno přijde. Meteostanice Watson W-8681 stojí něco málo přes tři tisíce, router Asus WL-500gP přijde na 2.700 korun, upravený firmware routeru lze stáhnout ze stránek koppel.cz zdarma a USB flash disk se Stribogem vyjde na zhruba osmnáct set. Celý balíček lze pořídit za necelých šest a půl tisíce korun i s DPH, což znamená tisícikorunovou úsporu, než kdybyste si jednotlivé části pořídili samostatně. Částka to sice není malá, ale vzhledem k tomu, co všechno za ni dostanete, je naprosto odpovídající. Router můžete využít nejen pro Stribog, ale i pro vytvoření své lokální sítě. Pokud již router máte, můžete jej nahradit, nebo Asus WL-500gP zapojit jako další zařízení do stávající sítě.
reklama