reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

W10 Creators Update: co přináší nového?

18.4.2017, Jan Vítek, recenze
W10 Creators Update: co přináší nového?
Už několik dní je k dispozici nová verze systému Windows 10, jež získala své označení Creators Update. Dle toho je určená především tvůrcům obsahu, ale máme tu i nový herní režim, funkce pro zabezpečení nebo nastavení soukromí.
Kapitoly článku:
Microsoft jako obvykle nedává novou verzi systému k dispozici hned a všem, ale vypouští ji postupně a po vlnách. Nicméně zároveň nikomu nebrání si ji stáhnout a nainstalovat, k čemuž může posloužit utilita MediaCreationTool. Ta nám dá na výběr, a to buď instalovat systém rovnou na daný počítač, anebo vytvořit instalační médium (nejlépe na flash disk). Pokud si vyberete první možnost, pak se po stáhnutí začne systém s vaším dovolením ihned aktualizovat, což zabere několik minut, ale to pochopitelně závisí především na výkonu sestavy a jejího úložiště dat.



Po stáhnutí nezbytných dat si instalátor ověří, že máte nainstalovanou nejnovější verzi systému včetně všech aktualizací. Pak vám dá na výběr, zda si chcete zanechat veškerá data i nastavení, nebo pouze data, či snad případně chcete provést zcela čistou instalaci. Pak už se pustí do díla a po několika restartech je hotovo.



Po restartu se nás systém dotáže v jedné obrazovce na několik věcí, které se týkají ochrany osobních údajů. Microsoft si totiž začal více všímat toho, že uživatelé Windows 10 skutečně nejsou spokojeni s tím, co o nich systém všechno zjišťuje, a tak nám chce dát jednak více informací a pak i více možností, jak to ovlivnit. Něco z toho nabízí už úvodní obrazovka, která při instalaci Creators Update představuje to jediné, co lze před zpřístupněním samotného systému změnit. Co tu máme?



Všechny funkce jsou pochopitelně ve výchozím nastavení zapnuté, takže tu máme nejdříve využití polohy pro poskytování relevantních informací o počasí, událostech a podobně. To je v případě desktopového počítače celkem zbytečné, a tak v tomto případě není důvod, proč tuto funkci využít, což znamená jediné: vypnout. Pak je tu funkce rozpoznávání řeči, kterou lze využít společně s Cortanou nebo při použití aplikací z obchodu Store. Čili opět, pokud nepoužíváte ani jedno, je lepší vypnout.

Dále je tu celková diagnostika, respektive tak často probíraná telemetrie. A jak už bylo řečeno v jedné aktualitě o Creators Update, zde máme už jen na výběr základní a plnou. Pokud tak nechcete zásobit Microsoft informacemi o všem, co se ve vašem počítači jen šustne, zvolíte si základní diagnostiku a vypnete přizpůsobené možnosti s diagnostickými daty, které pak možná přinesou méně relevantní tipy, ale to opět jen proto, že o vás Microsoft bude vědět méně.

To samé se týká také reklam využívajících osobní údaje pro lepší zaměření. Zde je však poněkud znepokojivé to, že se to netýká samotného zobrazování reklam a jejich množství, ale pouze obsahu. Z toho lze vytušit, že Microsoft hodlá i nadále běžně využívat systém Windows 10 i jako reklamní platformu a je otázka, jaké nám dá oficiální nástroje to ovlivnit.
reklama