reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot hraje vlastní melodie na xylofon

19.6.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot hraje vlastní melodie na xylofon
Robot s umělou inteligencí sice zatím nemůže konkurovat lidským skladatelům, zvládne už ale zahrát svou vlastní skladbu na xylofon. K tomu mu pomáhá i to, že má dvojnásobně více horních končetin než člověk.
Vědci sestrojují roboty k různým účelům. V Dubaji mají svého robotického policistu, který má za úkol hlídat pořádek. Daleko pokročilejší roboty ale vytváří například společnost Boston Dynamics, jejichž robotický pes SpotMini může sloužit jako pomocník v domácnosti. Že by ale roboti mohli mluvit i do umění? Ani to není nereálné. Mason Bretan z Georgia Tech sestavil robota, který hraje svou hudbu.

Robot Shimon nejenže hraje na xylofon, ale také skládá vlastní melodie. Stroj je vybaven čtyřmi pažemi, aby měl lepší možnosti při hraní paličkami. Jeho systém pomocí strojového učení dává dohromady vlastní skladby. K tomu bylo třeba ale robota nejdřív vybavit celou knihovnou různých skladeb. K tomuto účelu bylo použito okolo 5 000 skladeb od významných osobností, jako je Beethoven, nechyběla ani Lady Gaga, Miles Davis a skupina Beatles.
 

Nejedná se o první projekt Masona Bretana v oblasti hudebních robotů. Mason Bretan nyní dokončuje doktorské studium a na svém kontě má už hudební robotické zařízení Shimi, které vyvinul v roce 2012. Jedná se o speciální reproduktor pro chytré telefony, který může sledovat výrazy obličeje posluchačů. Zvládne také rozpoznat rytmus, který mu člověk vytleská, a podle něj se pokusí nalézt píseň, jež mu odpovídá.

Robot Shimon je pokročilejší, protože vyžaduje jen startovací bod a dále už skládá vlastní skladbu bez zásahu člověka. První dvě skladby jsou zhruba jen 30 vteřin dlouhé, nejedná se ani o žádné adepty na hity, robot však vypadá, že hraje rád. Ve videu je možné vidět první skladbu umělé inteligence.

Systém používá umělou neuronovou síť, která umožní do jeho vlastní skladby vkládat prvky, které se naučil "posloucháním" lidských muzikantů. Ve skladbách umělé inteligence tak jde poznat i vliv některých umělců.

Své první živé vystoupení bude robot Shimon mít na festivalu Aspen Ideas Festival, který se bude konat na konci tohoto měsíce. Jestli robotický umělec bude mít někdy i své hudební fanoušky, se teprve uvidí.

Zdroje: engadget.comgatech.edu
reklama