reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot pomáhá s pečením pizzy

16.9.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot pomáhá s pečením pizzy
Robotika nenachází své využití jen v důležitých oblastech, jako je medicína či provádění náročných prací. Roboti mohou kromě citlivých operací provádět i naprosto obyčejné úkony jako například pomáhat při pečení pizzy.
Robotika v dnešní době už nahrazuje pracovníky v mnoha odvětvích. V Austrálii byl například vyvinut robot, který zvládne postavit dům za dva dny, tudíž téměř není potřeba zedníků. Roboti také mohou děti vyučovat cizím jazykům nebo pracovat jako recepční v nemocnici, což dělá například humanoid Pepper od japonské společnosti SoftBank.

Roboty pro výrobu pizzy používá startup, který se jmenuje Zume Pizza. Tento projekt začal v dubnu tohoto roku v Kalifornii a jeho cílem je využít inteligentní stroje i v takových oblastech, jako je potravinářské odvětví. Roboti se starají o rutinní výrobu pizzy, a dávají tak pracovníkům, kteří by tuto činnost museli jinak vykonávat, možnost věnovat se jiné činnosti.

Robot pomáhá lidským pracovníkům, a výroba pizzy je tak rychlejší. Robot například pomáhá na pizzu dávat kečup nebo si vezme na starost vkládání téměř hotových pizz do trouby. V plánu je také to, že roboti převezmou ještě více práce. Mají například připravovat těsto, sypat sýr či hotovou pizzu nakrájet nebo balit. Zkrátka to vypadá, že by měli zastat téměř všechny pracovní pozice při výrobě pizzy.





Zakladatelé startupu jsou přesvědčeni, že právě využívání podobných robotů pomůže ušetřit peníze a finance následně používat například na kvalitnější ingredience. Zároveň má robotika eliminovat nudnou, stereotypní nebo nebezpečnou práci, i když u přípravy pizzy na pracovníky příliš mnoho nástrah nečeká. Spoluzakladatel Alex Garden, který dříve pracoval v herní divizi Microsoftu nebo v Zynga Studios, prohlásil, že právě díky robotům budou moct lidé dělat věci, které pro ně mají vyšší hodnotu.

Společnost Zume však podotýká, že žádného ze svých zaměstnanců nehodlají propustit. Zároveň s tím, jak některá práce bude vykonávána stroji, přesunou zaměstnance na nově otevřené pracovní pozice.

Roboti v potravinářském odvětví zatím přebírají jen stereotypní úkoly, kde není potřeba nepravidelnosti, takže například při vaření jídel v restauracích už se moc neuplatní. Než budou i těchto úkonů stroje plně schopné, bude to ještě nějakou dobu trvat.

Zdroj: phys.org
reklama