reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotická ruka z Harvardu dokáže bezpečně uchopit medúzu

30.8.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotická ruka z Harvardu dokáže bezpečně uchopit medúzu
Robotika může pomáhat při výzkumech třeba i mořským biologům, zvláště pokud jsou zkoumaní tvorové velmi těžko polapitelní bez ublížení. Výzkumníci z Harvardu vytvořili robotickou ruku, která dokáže uchopit medúzu.
Tým výzkumníků z Wyss Institute z Harvardovy univerzity v USA pracuje na vývoji robota, který umožní mořským biologům zkoumat tak měkkého tvora, jakým je medúza. Tělo medúzy je z asi 95 % tvořeno vodou a je velmi křehké. Spousty nástrojů, které jsou na odchyt používány, jsou bohužel pro lapení medúz příliš neohrabané a můžou tvora i zranit nebo usmrtit. 
 
Robotická ruka od týmu z Harvardovy univerzity je vybavena speciálními silikonovými měkkými prsty, které jsou naplněny vodou. Ty zajistí, že se lapené medúze nic nestane, protože se svírají velmi jemně a postupně. I když se to živým medúzám nemusí zrovna líbit, měly by odchyt ve zdraví přečkat. 
 
 
Inženýři testovali svou robotickou ruku v Akváriu Nová Anglie, kde zkoušeli chytat talířovky ušaté, kořenoústky korálové a další medúzy. Vodní tvorové údajně nevykazovali známky stresu, takže by je biologové mohli bez obav zkoumat. Robotické prsty se zvládly sevřít a otevřít přibližně 100×, než se objevily nějaké známky opotřebení. 
 
Medúzy už dopomohly k objevení různých nových poznatků v biologii, zejména díky izolování zeleného fluorescenčního proteinu používaného pro vizualizaci exprese proteinů. Robotická ruka by mohla pomáhat vědcům ještě lépe studovat život pod vodní hladinou a shromažďovat data o medúzách. 
 
Měkká robotika by mohla být nápomocná i v jiných oborech než v biologii. Měkcí roboti by mohli v budoucnosti pomáhat s průzkumem vesmíru, ve zdravotnictví by mohly být užitečné měkké robotické svaly ze Švýcarska
 
Zdroj: engadget.com 


reklama