reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rover Perseverance už visí pod raketovým jeřábem, letošní start stále platí

8.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Rover Perseverance už visí pod raketovým jeřábem, letošní start stále platí
NASA dokázala i v této složité době provést důležité kroky k tomu, aby připravila nový rover Perseverance na letošní startovní okénko, které se otevírá už za šest týdnů. Nyní už rover visí na svém sestupovém nebeském jeřábu.
Američané se tak velice snaží o to, aby nemuseli čekat další dva roky na vypuštění roveru Perseverance na Mars, což je bohužel případ evropského programu a mise ExoMars nebo teleskopu NASA JWST, i když v jejich případech by zpoždění pravděpodobně nastalo i bez pandemie. 
 
Nyní se už tak můžeme pomalu těšit na start roveru Perseverance, který poletí na raketě ULA Atlas V 541 z Cape Canaveral, přičemž okénko pro letošní lety na Mars se otevírá už za šest týdnů. To ale samozřejmě neznamená, že raketa bude v tu dobu ihned startovat, ve skutečnosti to bude nejdříve 17. července s plánovaným přistáním 18. února 2021 či později. 
 
 
Zde už tak vidíme rover v podvěsu nebeského raketového jeřábu, čili Perseverance využije pro sestup na Mars stejný způsob jako Curiosity. Jeho sestup byl úspěšný, takže NASA na něm pochopitelně nebude nic zásadního měnit, nejde o hokejovou sestavu. 
 
 
Jeřáb byl k roveru připojen 23. dubna a o týden později přibyla ještě ochranná schránka (aeroshell), kterou vidíte na druhém snímku. Ta obsahuje padáky a další nutnou výbavu, která bude využita až do pozdních fází sestupu. Jejím účelem bude také chránit rover a jeho raketový jeřáb v meziplanetárním prostoru a především při průletu atmosférou Marsu. 
 
Už 6. dubna byla také k roveru přimontována jeho malá Mars Helicopter, která také již získala svůj oficiální název, a to Ingenuity. NASA doufá, že se jí tím podaří jako první agentuře přivézt na cizí planetu létající stroj a úspěšně jej tam otestovat. 
 
lepicí pásky jsou neocenitelné i ve vesmírném programu - klikněte pro zvětšení -
 
Prvotní úspěch ale bude záviset především na tom, zda se opět osvědčí přistávací systém, který nejdříve využije atmosféru Marsu pro zbrzdění sestupu, následně padáky a až jako poslední raketový jeřáb, jenž by měl snést Perseverance na povrch Marsu na nylonových lanech sestupovou rychlostí cca 4 km/h či menší. Rover se pak uvolní z lan a raketový jeřáb se odporoučí, aby se zřítil někde v dáli. 
  
Zdroj: NASA


reklama