reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusko pomalu spěje k oddělení od širého Internetu, zatím jsou tu VPN

11.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Rusko pomalu spěje k oddělení od širého Internetu, zatím jsou tu VPN
Už řadu dní se mluví o tom, že se Rusko možná bude chtít "odpojit od Internetu", což by mělo své dopady především na tamní uživatele zvyklé na mnoho cizích služeb. Spěje tak skutečně ke svému Splinternetu? 
Nelze pochopitelně mluvit o tom, že by Rusko skutečně fyzicky přerušilo veškeré spojení se světovým Internetem. Půjde spíše o otázku konfigurace a toho, co je či není oficiálně povoleno, takže by to mohlo dopadnout podobně jako v Číně, která má svůj "Velký čínský firewall". 
 
Ruští uživatelé ale toto odpojení v podstatě zažívají už nyní, ostatně v Rusku už své služby nenabízí řada světových firem včetně herních, což má v takových případech v podstatě stejný dopad. Nyní jde ale o to, zda se ruské autority odhodlají vytvořit ostrovní internetový systém, tzv. Splinternet, který z pohledu běžného občana nebude mít přístup do celosvětového Internetu. 
 
 
Už nyní tak mají ruští uživatelé možnost zjistit, co by to pro ně obnášelo a také že už se snaží obcházet omezení, která zatím tvoří především cizí firmy dobrovolně opouštějící (třeba jen dočasně) ruský trh a pak tu jsou i odvetné reakce ruských úřadů. Jde tu pochopitelně především o VPN, s jejichž pomocí si lze zajistit přístup ke službám, které oficiálně už v Rusku nejsou k dispozici a právě VPN by sloužily i v případě, kdyby se Rusko rozhodlo zřídit si vlastní oddělenou síť. 
 
Ruské úřady si jsou ale samozřejmě vědomy toho, k čemu slouží VPN, Tor či různé anonymizéry a také už s využitím legislativy schválené v posledních letech začaly po Googlu vyžadovat, aby ten z výsledků vyhledávání v Rusku odstranil odkazy na VPN a jiné podobné nástroje. Čili aktuálně nejsou takové služby v Rusku mimo zákon, ale úřady se už zcela jasně na ně zaměřují.
 
Rusové přitom o VPN služby v posledních dnech zájem mají, a to obrovský, jak ukazuje i výše uvedený graf, dle nějž v posledních týdnech vzrostl zájem o služby VPN na desetinásobek v porovnání s obvyklým stavem - top10vpn.com. Tomu odpovídají i údaje z Apple App Store a Google Play, dle nichž se v Rusku na předních příčkách nejvíce stahovaných aplikací umístily právě VPN. 
 
Ruské úřady tak pokračují ve svých požadavcích směřovaných na firmu Google, která má odstraňovat z výsledků vyhledávání požadovaná URL. Není přitom jasné, co všechno se mezi stovkami a tisíci požadavků nachází, neboť i zveřejnění seznamu daných URL jde proti ruským zákonům. 
 
 
To celé je ale běh na dlouhou trať a pokud Rusko skutečně směřuje k vytvoření svého Splinternetu, nestane se tak přes noc. Roskomnadzor, agentura starající se o komunikace, informační technologie a média, přitom aktuálně popírá, že by se připravovalo na odpojení od celosvětového Internetu. Z technického hlediska skutečně nemusí nic podobného hrozit, ale zcela jinak může vypadat praxe z hlediska běžného ruského uživatele, který již do značné míry odříznut je a nyní už ruské úřady začínají omezovat i jeho možnosti, kterými lze omezení obcházet.  


reklama