reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusové se připravují na první cestu na Měsíc s posádkou

16.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Rusové se připravují na první cestu na Měsíc s posádkou
Američané nejsou jediní, kdo se zajímá o Měsíc. Rusko o 48 let později od doby, kdy astronauti z USA poprvé přistáli na naší přirozené družici, vyhlašuje konkurz na astronauty. Ti by měli Rusko reprezentovat při jejich prvním letu na Měsíc.
I když USA dosáhlo povrchu Měsíce se svou lidskou posádkou Apolla 11 už v roce 1969, jiný stát na naší přirozené družici ještě nepřistál. Rusové už se ale na Měsíc také dlouho toužebně dívají. Ruská Federální kosmická agentura neboli Roskosmos začala plánovat své první přistání na Měsíci s lidskou posádkou. Za tímto účelem se snaží najít vhodné kandidáty na astronauty, kteří se na misi vypraví.

Konečný tým by se měl skládat ze čtyř kosmonautů, kosmická agentura se však poohlíží po šesti až osmi kandidátech, kteří musí mít nějaké zkušenosti z inženýrství či letectví. Roskosmos by neodmítl ani uchazeče, kteří již dřív měli co do činění přímo s vesmírným odvětvím.

Než se počet uchazečů sníží na čtyři, všichni přihlášení kandidáti si budou muset ve výběrovém řízení projít několika koly psychických, fyzických a lékařských testů. Nebude chybět ani intenzivní trénink a nakonec zůstanou jen čtyři astronauti, kteří se vypraví na Měsíc. Tito vybraní budou na naši přirozenou družici dopraveni pomocí nové ruské kosmické lodi Federatsiya. První testovací let lodi je plánovaný na rok 2023.



Roskosmos uvádí, že hledá lidi s velmi dobrou fyzickou kondicí, protože let do vesmíru je náročný. Uchazeči dále musí být vyšší než 150 centimetrů a zároveň menší než 190 centimetrů. Uchazeči musí být také méně než 35 let a nesmí vážit více než 90 kilogramů. Žadatelé o pozici astronauta nebudou podle slov výkonného ředitele Sergeje Krikaljova rozlišováni podle barvy kůže či pohlaví. V současné době má Rusko 30 kosmonautů.

Let na Měsíc se čtyřmi vybranými astronauty se ale nebude konat moc brzy. Federální kosmická agentura plánuje vyslat své kosmonauty na tuto misi až v roce 2031. Ještě o pár let dřív už ale NASA hodlá vypravit svou první lidskou posádku k Marsu na palubě lodi od Lockheed Martin.

Poté, co USA ukončilo svůj vesmírný program Apollo, už na Měsíci žádný astronaut nepřistál. NASA se začala zaměřovat v kosmickém odvětví jiným směrem a jiné agentuře se to dosud nepovedlo. Po Měsíci se už ale poohlíží i soukromé společnosti, jako je SpaceX. Elon Musk sice nehodlá na Měsíci přímo přistát, už na příští rok ale plánuje první let okolo Měsíce pro dvě soukromé osoby, které se výlet zaplatily.

Zdroje: engadget.com, theguardian.com
reklama