reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung kvůli koronaviru prý odkládá nástup 3nm procesu

8.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Samsung kvůli koronaviru prý odkládá nástup 3nm procesu
Je to poprvé, co ve spojitosti s koronavirem způsobujícím Covid-19 slyšíme o odsunutí začátku výroby pomocí některého z procesů další generace. Ozvala se společnost Samsung, která tak nestihne nástup svého 3nm procesu. 
Samsung Electronics nyní stíhá především společnost TSMC, která již co nevidět rozjede výrobu 5nm procesem s EUVL, a to konkrétně pro společnost Apple či především pro ni. Samotný Samsung přitom letos v únoru začal vyrábět 7nm čipy právě s využitím EUVL, čili litografie s extrémním ultrafialovým zářením a je na cestě také k 5nm procesu, kde bude EUVL už běžná a po něm už má nastoupit jako další hlavní zastávka 3nm proces. Právě ten má přinést už nový typ tranzistorů, takže nebudeme mluvit o FinFET, ale o GAAFET (Gate All Around - Field Effect Transistor) či o jiných termínech, které označují to samé. 

 
Tyto tranzistory by také měly představovat revoluci, a to podobnou, jakou zařídily FinFET nahrazující klasické rovinné FET. Stalo se tak už při nástupu prvních 22nm procesorů Intel, který byl první, kdo FinFET zavedl do praxe. Uvidíme, komu se to povede v případě GAAFET, přičemž Samsung by se tomu jistě nebránil, ostatně o těchto tranzistorech v poslední době často mluví, stejně jako o svých plánech se během příštího desetiletí stát světově největším výrobcem počítačových čipů. Tuto pozici si již nakrátko vyzkoušel, ovšem pak nastal pokles zájmu o paměti a objem výroby v Samsung Electronics výrazně klesl a do popředí se zase dostal Intel, jenž naopak nestíhal a stále ještě nestíhá vyrábět. 
 
Samsung původně chtěl začít vyrábět první 3nm čipy už v příštím roce, i když je otázka, zda už se po ně automaticky počítalo s GAAFET. Pokud ano, pak by jej mohla v tomto prvenství ohrozit snad jen společnost TSMC, ovšem nyní nám server Digitimes sděluje, že Samsung bude nucen odložit začátek 3nm produkce do roku 2022, a to kvůli koronaviru.
 
Zda to ale znamená odklad o plný rok, to se nedozvíme, ale není to pravděpodobné. Nicméně rovněž nevíme, jestli Samsung nemá i jiný důvod, který skrývá právě za pandemii. DigiTimes mluví o tom, že nastaly problémy konkrétně s instalací potřebného výrobního vybavení a pak jsou i problémy obecně s přepravou a logistikou. Odklad ale jistý není, takže ještě uvidíme. 
 
Samsung se i s ostatními výrobci pamětí NAND Flash mohl těšit na to, že jejich ceny budou v průběhu roku růst, a to velice výrazně, jenomže je to opět koronavirus, který jim do toho hodil vidle. Ceny těchto pamětí tak na čínském trhu naopak klesají, ovšem to český zákazník nepozná. Jednak se tento efekt na našem trhu ještě nemusel projevit a pak můžeme být vzhledem k vývoji kurzu koruny spíše rádi, že SSD moc nezdražují. To v případě procesorů je úplně jiná písnička, například takový Core i7-9700 zdražil i o 1300 Kč a rostou i ceny grafických karet.


reklama