reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ohlásil první 8Gb paměti LPDDR5

17.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung ohlásil první 8Gb paměti LPDDR5
Společnost Samsung ohlásila, že začala vyrábět své první 8Gb čipy LPDDR5, a to pomocí 1Xnm technologie. Jejich předchůdce v podobě 8Gb LPDDR4 přitom začala vyrábět už v roce 2014, takže už byl čas na nástupce.
Nové paměti LPDDR5 si nesmíme plést s grafickými GDDR5, s nimiž mají společného leda to, že jde v obou případech o DRAM. Paměti LPDDR5 budou určeny jako klasické operační paměti a už v jejich označení je zakotveno, že jde o paměti s nízkým napájecím napětím. Co se týče výrobní technologie, jako obvykle se mluví o "10nm-class" což může být cokoliv mezi 10 a 19 nm. 
 
 
Samsung však nemluví o tom, že by se měly nové LPDDR5 uplatnit v počítačích a namísto toho se v jeho zprávě píše o 5G technologiích, automotive a mobilních zařízeních využívajících umělou inteligenci. Pod to můžeme schovat řadu věcí včetně mobilních telefonů a ostatně je zřejmé, že půjde především o bateriemi napájené produkty, když jde o LP paměti, nebo prostě o nasazení, kde je důležitý úsporný provoz.
 
Firma také uvedla tu zajímavou věc, že se nové paměti řadí ve vyspělosti po bok 16Gb DDR5 vyráběných od letošního února a také 16Gb pamětí GDDR6, které jsou v běžné výrobě již od prosince předchozího roku. DDR5 tak jsou již tu a připravena je na ně samozřejmě také JEDEC, ovšem v našich počítačích se s nimi v dohledné době ještě nesetkáme a můžeme očekávat, že až dorazí, tak to bude nejdříve pro hi-end. Ostatně nedorazily ještě ani zmíněné GDDR6, které očekáváme s novou generací karet NVIDIA GeForce. 
 
8Gb LPDDR5 od Samsungu nabízejí propustnost až 6400 Mb/s, což je 1,5násobek toho, čeho dosahují dnes nejrychlejší LPDDR4X, což je 4266 Mb/s. LPDDR5 tak na příslušném rozhraní dokáží za sekundu přenést 51,2 GB dat. Vedle verze s plnou propustností při napětí 1,1 V budou k dospozici také slabší a úspornější 5500Mb/s na 1,05 V. K tomu je tu k dispozici ještě nový úsporný režim Deep Sleep, který srazí spotřebu úsporného režimu pamětí LPDDR4X zhruba na polovinu. Celkově bude oproti nim spotřeba o cca 30 procent nižší. 
 
Samsung už se svými partnery dokončil testování první praktické podoby nových pamětí, které se uplatní v pouzdrech s kapacitou 8 GB, kde jsou tak v konfiguraci po osmi.
 
Zdroj: TZ Samsung


reklama