Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung vyvíjí Exynos 2600, který bude vyrábět svým novým 2nm procesem

23.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Samsung vyvíjí Exynos 2600, který bude vyrábět svým novým 2nm procesem
Samsung je společnosti TSMC už dost důstojnou konkurencí, ostatně už zavedl proces GAA, což jeho protivníka teprve čeká. Proslýchá se, že 2nm výrobní proces by měl být použit k výrobě čipu Exynos 2600.
Situace kolem 2nm procesu společnosti Samsung je poněkud zamotaná. Proces SF2 by totiž podle nedávných informací měl být spíše jen přejmenováním 3nm procesu SF3. Nyní se dozvídáme to, že je ve vývoji i procesor, který bude tímto novým procesem vyrábět, ať už půjde o vylepšený 3nm nebo 2nm technologii. Tímto procesorem má být mobilní čip Samsung Exynos 2600, o kterém se proslýchá mimo jiné to, že přejde na vlastní GPU a zbaví se toho, které mu pomáhá vyvíjet AMD. Nejnovější informace hovoří o tom, že výroba pomocí nového procesu (který se patrně bude označovat jako 2nm stejně, jako se za 4nm proces označuje vylepšená 5nm technologie) by měla být zahájena v polovině příštího roku 2025.
 
Tehdy by se měla objevit i 2nm výroba u konkurenční společnosti TSMC, přičemž se předpokládá, že by měla být jako první nasazena pro procesory Apple A19 pro nové iPhony 17. TSMC tehdy přijde s technologií GAA, kterou už ale Samsung nasadil u 3nm procesu, a v tomto má před tradičním konkurentem vedení.
 
Pokud jde o dostupnost 2nm čipů na trhu, zde bude mít TSMC navzdory zhruba stejné době uvedení pravděpodobně vedení. Apple totiž uvádí své telefony v září s téměř okamžitou dostupností (iPhone 17 s 2nm procesorem by tak měl jít do prodeje v září 2025), zatímco Samsung uvádí své telefony Galaxy S zpravidla na počátku roku. První nasazení jeho 2nm procesorů Exynos 2600 se tak dá očekávat u Galaxy S26 až někdy na začátku roku 2026. Vybrané trhy jako USA, Kanada nebo Čína by měly mít nadále Snapdragon od Qualcommu. Otázkou pochopitelně je, zda se nový proces nenasadí o něco dříve někde jinde (jeho 3nm proces byl nejprve nasazen v ASICu pro těžbu kryptoměn).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.