reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate avizuje přechod pevných disků na NVMe

11.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Seagate avizuje přechod pevných disků na NVMe
Rozhraní SATA 6Gbps, označované také jako SATA III, Serial ATA-600 či jinými způsoby, to má zřejmě spočítané, pokud se tedy vyplní vize firmy Seagate. Ve vzduchu to přitom visí už delší dobu, neboť dobře víme o podpoře HDD v NVMe 2.0. 
Právě letos byly zveřejněny specifikace NVMe 2.0, které mimo jiné zahrnují i podporu klasických plotnových pevných disků, takže není žádné překvapení, že Seagate už ohlásil zrození prvního HDD právě pro NVMe. Jde o experimentální pevný disk, který byl prezentován na Open Compute Project Summit. 
 
 
Budoucí pevné disky by tak měly využívat rozhraní PCIe s protokolem NVMe stejně jako moderní SSD, což bude mít za následek především to, že datová centra budou moci sjednotit své rozhraní pro úložná zařízení, díky čemuž budou o něco jednodušší. 
 
Nový experimentální disk firmy Seagate však nepodporuje pouze NVMe, ale také SAS i SATA, a to prostřednictvím jistého "nativního NVMe portu". To zajišťuje použitý kontroler, čili tu nejsou potřeba žádné můstky zajišťující překlad komunikace. Seagate přitom svou novinku předváděl v prostém 2U JBOD zařízení pro 12 pevných disků, které se napojují na jednoduchý PCIe přepínač. 
 
Je přitom zřejmé, že snahy o přechod pevných disků na NVMe nevycházejí z potřeby zajistit vyšší propustnost, ostatně staré SATA 6 Gbps na svou práci stále stačí a pokud snad ne, je tu také SAS s 12 Gbps třeba pro disky s MACH.2. Jde spíše o známku toho, že SSD už celkově nad disky mají navrch, a tak má smysl, aby se HDD přizpůsobily a vytvořeno bylo společné rozhraní a protokol. 
 
Dle firmy Seagate budou první kusy HDD s NVMe k dispozici od září příštího roku, ovšem pouze pro klíčové zákazníky, čili v překladu provozovatele velkých datových center, apod. Běžně tak budou dostupné až od poloviny roku 2024 a vypadá to, že Seagate zde skutečně cíli především na datová centra a jak by to mohlo být s prostými PC, to se nedozvíme. 
 
NVMe HDD pochopitelně nepředstavují nic, na co by se mohl běžný uživatel třást nedočkavostí, ale v případě PC by mohly nabídnout to samé co datovým centrům, čili celkové zjednodušení desek a čipsetů, z nichž by mohlo zmizet SATA ve prospěch dalších linek PCIe. Ale to je pochopitelně běh na dlouhou trať a také jde o to, že z PC už spíše postupně mizí samotné pevné disky, které jsou nahrazovány stále levnějšími (z hlediska kapacity) SSD. 
 
Zdroj: THW


reklama