reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skončil čas hojnosti herních firem? EKWB propouští, prodeje Corsairu klesají

25.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Skončil čas hojnosti herních firem? EKWB propouští, prodeje Corsairu klesají
Pandemie Covidu-19 znamenala pohromu pro mnohá odvětví, ale kdo si naopak liboval, byli výrobci hardwaru včetně toho herního, o jejichž produkty měli doma se nudící lidé velký zájem. Tato doba však už zřejmě končí.
O čem se už mluvilo dříve, to jsou klesající prodeje počítačů PC a objevují se známky toho, že i výrobci a prodejci grafických karet začínají být možná trošku nervózní a pomalu se snaží upozorňovat zákazníky na to, že karty jsou opět k mání a jejich cena klesá. Tato snaha přitom zřejmě znamená, že samotné plnící se sklady a klesající ceny nepřitahují pozornost zákazníků tak, jak by mohly, za čímž můžeme vidět především vyčkávání zákazníků.
 
Zákazníci totiž budou jen těžko kupovat zboží, které je na trhu stále předražené, zatímco vše ukazuje na vytrvalý pokles cen. Mnozí si už také rovnou počkají na nové generace karet, které jsou už za rohem, ať už jim jde o samotné nové karty nebo výprodej těch starých. 
 
 
S tím vším se ovšem vezou i ve světě hardwaru podružné firmy, jako je i Corsair, výrobce periferií či paměťových modulů, nebo také EKWB, výrobce komponent vodního chlazení.  

Corsair se teprve chystá zveřejnit plnou zprávu o finančních výsledcích, ale některé informace už vypustil do světa dříve a ty jsou mírně řečeno neuspokojivé. Jedná se tu o finanční výsledky za první letošní kvartál, během nějž měl Corsair dle dřívějších odhadů utržit cca 450 milionů dolarů, což by i tak představovalo meziroční pokles. Jenomže ve skutečnosti to bude spíše kolem 380 milionů dolarů, a to už představuje přímo propad o 28 procent. Tím se má propadnout i hrubý zisk, čili zisk před odpočtem daní, provozních výdajů, odpisů, úroků, atd., a to na cca 14 až 15 milionů dolarů.
 
Andy Paul, CEO firmy Corsair, se snažil před investory hájit tím, že rok 2021 byl z finančního hlediska skutečně neobvyklý a že výsledky za letošní první kvartál oproti stejnému období za rok 2020 nevypadají zas tak špatně. Obrat ale nesliboval, i když poukazoval i na "svěží vítr" v podobě opět dostupných grafických karet, který by mohl přinést lepší prodeje. Ale to nedává velký smysl, když zisky Corsairu byly loni zvláště dobré zrovna v době, kdy cena karet šplhala k výšinám a projevoval se jejich největší nedostatek. 
 
EKWB je další firma, jejíž finanční výsledky ukazují na konec času hojnosti. Ta v posledním čtvrtletí zaznamenala oproti předchozímu období 20% pokles prodejů, čili jde o velký obrat oproti 30% růstu, z nějž se těšila v minulém roce. I v důsledku toho EKWB nedávno nabrala dalších 64 zaměstnanců, z nichž někteří ale tuto společnost zase brzy opustí, neboť firma ohlásila, že brzy propustí asi 60 lidí. Aktuálně ve svém domovském Slovinsku zaměstnává cca 200 lidí, čili jde o podstatnou část.
 
Společnost EKWB se tu tak odvolává na slabé prodeje, za čímž vidí dopady pandemie i války na Ukrajině. Čili i v tomto případě lze říci, že pozitivní dopady pandemie na hardwarový průmysl jsou už jednoduše pryč a nastupuje vystřízlivění.  


reklama