Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Směřujeme k renesanci solárních panelů?

20.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Směřujeme k renesanci solárních panelů?
Solární panely jsou především o efektivitě, výdrži a ceně, což dohromady určuje jejich pozici ve srovnání s jinými zdroji energie. A právě nyní se ukazuje, že jsme možná na prahu velkých změn, které přinese klesající cena solárních panelů.
Využívání obnovitelných zdrojů energie je ostře sledované téma, které se točí především kolem ceny výsledně vyrobených megawatthodin. Od toho se odvíjí i řada kauz, jako u nás stále živé téma se slunečními elektrárnami, které dotuje každý z nás. Už v dohledné době by ale takové dotace vůbec nemusely být nutné, neboť cena solárních panelů se může propadnout natolik, že by z nich vyrobená energie byla vůbec nejlevnější. Záleželo by ale pak, jak rychle by zareagovali naši zákonodárci, i když se dá soudit, že tlak na protlačení změn by byl v takovém případě enormní.




Dle International Energy Agency trh se solární energií v tomto roce rostl po celém světě, a to až o 25 procent, zatímco ceny panelů nepřestávají klesat. Dříve se přitom mluvilo o spáse slunečních elektráren v podobě nově vyvinutých vysoce účinných panelů, jež dokázaly v praxi dosáhnout až 43% efektivity (teoreticky až 80 %), ale stále jde o velice drahá zařízení. Běžně se instalují panely založené na křemíku, které mají maximální teoretickou efektivitu 34 %, ale v běžném provozu dosahují 22 %. Ukazuje se, že i to může stačit, pokud ceny panelů klesnou dostatečně nízko.

Od roku 2008 cena panelů klesla o celých 80 procent, a už to jim dovoluje stát se konkurenceschopným zdrojem energie i bez finanční podpory. Za pokles cen může především výroba v Číně, která vyrábí více solárních panelů než kdokoliv jiný. V roce 2015 se rovněž Čína stala největším výrobcem energie ze solárních panelů, a předhonila tak Německo.





Jak daleko to ale může jít? Co se týče možností pro výrobu energie ze Slunce, ty jsou velice dobré, neboť na Zemi z něj proudí tolik energie, kolik ani zdaleka nedoklážeme využít. Harvardský fyzik David Keith také nedávnooznámil, že se mýlil ve svých údajích o limitujících faktorech fotovoltaické technologie s ohledem na cenu. Solární energie, jak říká, se může v průměru dostat do roku 2020 na pouhých 20 dolarů za megawatthodinu, což by z ní učinilo nejlevnější zdroj na planetě. To ale je třeba brát s rezervou, neboť existuje mnoho studií o ceně elektrické energie, které si vytvořila řada různých zemí a údaje se značně rozchází. Ovšem co se týče solární energie, již na 24,2 USD se dostala zakázka v Abu Zabí na výstavbu 350MW sluneční elektrárny, takže k 20 dolarům už není dlouhá cesta.

Nicméně pak zbývá ještě jeden závažný problém, a sice uchovávání vytvořené energie a také je tu fakt, že plný výkon článků je k dispozici pouze při slunečném počasí. Nezapomínejme tak na jadernou fúzi a jiné nadějné zdroje čisté energie, s nimiž bychom nebyli tak závislí na vrtoších přírody.

Zdroj: Extremetech