reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon 8 Gen 2 má údajně výkonnější GPU než Apple A16 Bionic

30.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon 8 Gen 2 má údajně výkonnější GPU než Apple A16 Bionic
Nový mobilní procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 má údajně dle Xiaomi přinášet natolik dobrý výkon, že dorovná, případně dokonce i překoná jedničku na trhu, Apple A16 Bionic. Vynikající má být zejména grafický výkon.
Mobilní procesory Applu jsou tradičně nejrychlejšími mobilními procesory na trhu a i vlajkové lodě na Androidu obvykle nechávají s náskokem za sebou. Tohle by se ale mohlo změnit u nového Snapdragonu 8 Gen 2. Alespoň se informace o tom objevila na Twitteru, podle které mělo Xiaomi ve svém telefonu otestovat výše zmíněný procesor a dosáhnout excelentních výsledků. Podle nich se výkon CPU zvýšil o 37 % a má být srovnatelný s Apple A16 Bionic z posledních iPhonů 14 Pro, GPU se pak mělo zrychlit dokonce o 42 % a A16 Bionic tak překonat.
 
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
 
Nový Snapdragon 8 Gen 2 už používá výkonné jádro Cortex-X3 místo Cortex-X2 u 8 Gen 1, což má samo o sobě zvýšit výkon o 25 %. Jeho frekvence se nijak nezvýšila a zůstává na 3,2 GHz, nicméně sám Qualcomm tvrdí, že procesor by měl být o 35 % výkonnější než předchůdce, což by s uváděným výkonem i sedělo. Na internetu se nicméně už objevily testy nové generace a tam to nevypadá, že by byl A16 Bionic dorovnán. Unikl např. výsledek z benchmarku Geekbench 5, kde Snapdragon 8 Gen 2 dosáhl 1480 bodů v jednovláknovém a 5106 bodů ve vícevláknovém testu. iPhony 14 Pro s tímto procesorem ale dosahují okolo 1874, resp. cca 5365 bodů, což je o necelých 27 % více v jednovláknovém a o cca 5 % více ve vícevláknovém testu.
 
Při představení novinky Qualcomm hovořil o navýšení grafického výkonu o 25 %, takže 42 % navíc zní jako výrazný rozdíl proti údajům výrobce čipu. V tomto případě si ale na nějaké další testy budeme muset počkat a uvidíme, co na tom bude pravdy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama