reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX konečně potvrdilo explozi Crew Dragonu

6.5.2019, Jan Vítek, aktualita
SpaceX konečně potvrdilo explozi Crew Dragonu
Společnost SpaceX se konečně vyjádřila k nehodě, kterou jsme si spojovali s testem motorů SuperDraco v lodi Crew Dragon. Opět se oficiálně mluví o anomálii a snad už se také dozvíme, jaké ta bude mít následky. 
Téměř před dvěma týdny SpaceX Crew Dragon explodoval při pozemním testu motorů SuperDraco, takže bylo logické uvažovat o tom, že za to mohla právě porucha spojená s některým z nich. Nyní se od Hanse Koenigsmanna ze SpaceX dozvídáme vůbec první oficiální informace o této nehodě, respektive anomálii, jak ji firma označuje. 
 
 
Firmě SpaceX se nedávno podařil test lodi Crew Dragon (Dragon II), která zatím bez posádky doletěla k Mezinárodní vesmírné stanici a zpět. Čekal ji pak test záchranného systému a v létě už první let s posádkou, nicméně pak přišla další "anomálie" a nyní máme potvrzeno, že 20. dubna loď skutečně explodovala kvůli potížím s motory SuperDraco. Je třeba poznamenat, že ty má pouze verze Dragonu pro posádku, zatímco lodi pro vynášení nákladu na ISS mají jen slabší motory Draco a ty fungují bez problémů.  
 
SuperDraco využívají pro svůj pohon palivo, jehož dvě složky se samy vznítí, když přijdou do kontaktu a sloužit mají právě pro účely záchranného systému. Musí být tak dost silné na to, aby během krátké chvíle dokázaly loď dostat dostatečně daleko od rakety a její případné exploze. SpaceX krom toho ještě měla či ještě má ambice je využívat pro přistání lodi ve stejném stylu, v jakém přistávají i její rakety, ovšem NASA zatím trvá na využití padáků. 
 
 
Koenigsmann nyní potvrdil, že nehoda má skutečně něco společného s motory SuperDraco, ovšem ačkoliv to z videa není patrné, exploze se objevila ještě před tím, než se motory zapnuly, či měly zapnout. Její důvod i kvůli tomu zůstává nejasný a dle SpaceX je ještě příliš brzy na to, aby byly činěny nějaké závěry, či alespoň na to, aby byly zveřejněny. 
 
Dozvídáme se ještě alespoň to, že loď, která explodovala, byla ta samá, která se předtím podívala k Mezinárodní vesmírné stanici a poté úspěšně přistála. Čili je možné, že Crew Dragon byl poškozen při návratu skrz atmosféru nebo dopadem do oceánu. Pokud se to prokáže, může to být pro SpaceX ještě dobré, protože NASA chce pro mise k ISS využít vždy nový Crew Dragon. Horší by bylo to, kdyby byla odhalena nějaká závažná chyba týkající se i zbrusu nových lodí. 
 
Nyní tak stále probíhá vyšetřování s účastí NASA a to může trvat ještě dlouho, protože důkazy jsou k dispozici ve stavu trosek původní lodi. My přitom už víme, že NASA využije ruské Sojuzy i na začátku roku 2020, takže první ostrý let Crew Dragonu může být odložen právě třeba až do příštího roku. 
 
 


reklama