reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX prokazatelně nemůže za selhání tajného satelitu Zuma

11.4.2018, Jan Vítek, aktualita
SpaceX prokazatelně nemůže za selhání tajného satelitu Zuma
Společnost SpaceX a její raketu Falcon 9 využila americká armáda pro vynesení tajného satelitu Zuma na oběžnou dráhu, ovšem ten byl nakonec ztracen. SpaceX samotná už dříve sdělila, že to nebyla její chyba a nejnovější vládní zpráva to potvdila.
K nejistotě samozřejmě přispěl i ten samotný fakt, že Zuma byl jako vojenský satelit tajné zařízení, o němž se tak nevědělo ani to, na jakou dráhu se měl vůbec dostat. Dle společnosti SpaceX však Falcon 9 předvedl dobrý výkon a také už na to ukazuje i jeho záznam na Wikipedii, kde byly start i přistání označeny za úspěšné. Nyní se můžeme opřít také o závěry nové zprávy americké vlády, dle níž to také nebyla chyba společnosti SpaceX. Drahý špionážní satelit Zuma se prostě z nějakého důvodu nedostal na kýženou oběžnou dráhu a jen těžko se dozvíme další podrobnosti o tom, kde přesně nakonec skončil svou pouť. 
 
Falcon 9 se satelitem Zuma startuje
 
SpaceX bylo pochopitelně po ohlášení neúspěchu ihned na ráně a začaly se ozývat hlasy, zda má americká vláda takové firmě vůbec svěřovat podobné úkoly. Nyní se už vina přesunula ke známé letecké a kosmické firmě Northrop Grumman, která satelit Zuma postavila. 
 
Ten byl vypuštěn do vesmíru 7. ledna tohoto roku, ovšem poté nebyla obsluha schopná jej kontaktovat nebo opticky nalézt na předpokládané oběžné dráze. O několik dní později bylo potvrzeno, že byl ztracen a s ním i cca 3 miliardy dolarů, které stála jeho výroba. Pohybovat se měl někde na nízké orbitě (apogeum ve výšce 160 až 2000 km). 
 
Co konkrétního tedy selhalo? Přímo na ráně je zařízení, které má za úkol satelit korektně oddělit od rakety ve správném bodě letu rakety. Toto zařízení, tzv. payload adapter, bylo také vyrobeno firmou Northrop Grumman a dle zprávy nefungovalo správně. Satelit Zuma přitom obsahoval velice citlivou výbavu, která by mohla být poškozena silnými vibracemi při startu rakety a také při jeho konečném oddělování od ní. Payload adapter byl dle toho navržen tak, aby co nejlépe pohlcoval vibrace a satelit pak zlehounka oddělil od rakety. To ale nedokázal, a tak Zuma zůstala připevněna k druhému stupni rakety, který ji stáhl s sebou do atmosféry. 
 
Northrop Grumman prý adaptér testoval dole na zemi třikrát, aby pak jen zjistil, že ten v praxi nefungoval stejně jako při zkouškách. My jen opravdu doufejme, že tato firma předvede lepší práci při kompletaci Vesmírného teleskopu Jamese Webba (JWST), která je ostatně také problémová a vyžádala si další odsunutí startu až do roku 2020. Kdyby se totiž ukázalo, že jeho sluneční štít nefunguje správně a nedokáže se rozvinout, popřípadě by nastal jiný závažný problém, nebyla by to pro astronomii nic jiného než katastrofa. K JWST bychom si do 2. libračního bodu za Zemí těžko doletěli provést opravu jako v případě Hubbleova teleskopu. 
 


reklama