reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX už brzy podruhé využije raketu Falcon 9

27.3.2017, Jan Vítek, aktualita
SpaceX už brzy podruhé využije raketu Falcon 9
Pro společnost SpaceX v nejbližších dnech nastane historická událost, kdy bude vypuštěna raketa Falcon 9, jejíž první stupeň už jednou startoval a s pomocí vlastních motorů se opět ve vzpřímené poloze vrátil na zem.
Společnost SpaceX se v posledních letech potýkala především s tím, aby zajistila bezpečné dosednutí prvních stupňů raket Falcon 9 nejdříve na pevnou zem a pak i na plovoucí plošinu Of course I still love you. Dá se ale říci, že od prvního úspěšného přistání Falconu 9 na plošině jde vše v tomto ohledu dobře, že i zájem médií o tyto události značně pohasl, a tak se sklad SpaceX pomalu začal plnit použitými raketami a bylo jen otázkou času, kdy jeden z nich poletí znovu. To bude přirozeně ostře sledováno, neboť půjde o jeden z historických okamžiků, který má ukázat životaschopnost celého konceptu znovupoužitelných raket.





SpaceX už má v zásobě celkem osm prvních stupňů, které již jednou úspěšně přistály, a to tři na zemi a pět na moři. Historicky první z nich už nikdy znovu nepoletí, neboť ten byl už vystaven u kalifornského ředitelství firmy. Pro opětovný let je tak připraven další v pořadí a má letět už tento týden z Kennedyho vesmírného centra na Mysu Canaveral na Floridě. Přímo jej můžete vidět na uvedené fotografii.

Tento stupeň Falconu 9 má už tak za sebou klíčovou misi, když byl v dubnu 2016 použit v první misi SpaceX pro zásobování Mezinárodní vesmírné stanice, kdy na ni dopravil roztahovatelný zkušební modul BEAM od Bigelow. Současně jde také o vůbec první Falcon 9, kterému se podařilo v pořádku přistát na plovoucí plošinu, což je mnohem obtížnější než přistávání na pevnou a nehoupající se zem.

Pokud celý koncept znovupoužití prvních stupňů raket Falcon 9 přinese očekávané ovoce, pak by SpaceX měla ušetřit 30 procent z dosavadních nákladů na jeden start. V plánu je i nyní nechat první stupeň Falconu 9 přistát a pokud možno použít potřetí, však Elon Musk rozhodně neměl v plánu každý používat jen dvakrát.

Co se týče samotné mise, raketa ponese komunikační satelit pro lucemburskou firmu SES SA, což byl vůbec první zákazník firmy SpaceX z komerční sféry. Je tak vidět, že firma SES SA se nebojí využít služeb SpaceX ani nyní, kdy je riziko selhání Falconu přece jen vyšší, než kdyby se použila zcela nová raketa. Pokud půjde vše podle plánu, raketa poletí tuto středu ve 22:58 našeho času.

Zdroj: Extremetech
reklama