reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Standard standalone 5G připojení byl konečně dokončen

17.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Standard standalone 5G připojení byl konečně dokončen
Skupina 3GPP dokončila specifikace 5G mobilního připojení ve standalone verzi. Ten by se v průběhu následujících let měl stát mobilním standardem podobně jako je tomu dnes u rychlého LTE připojení.
V prosinci 2017 byla zveřejněna finální specifikace 5G non-standalone standardu skupinou 3GPP. Ta je postavena na základě LTE sítí. Nyní, po půl roce, byla dokončena i specifikace standalone verze 5G NR (New Radio) připojení. Skupina zahrnuje zhruba 600 nejrůznějších společností od operátorů až po výrobce síťových prvků.
 
5G logo
 
Hlavními výhodami nového 5G standardu bude pochopitelně vyšší rychlost, neocenitelnou předností má být ale především možnost dosahovat rychlých přenosů i při velkém počtu připojených zařízení. Nové sítě budou potřeba také kvůli velkému počtu zařízení díky vznikajícímu Internetu věcí (IoT). Standard se rodil zhruba poslední tři roky, kdy se ale skutečně objeví první zařízení jej podporující, to ještě nevíme.
 
Někteří výrobci už zkoušeli produkovat první takové kusy hardware, zmínit můžeme např. 5G modemy společnosti Intel. Ten také hovořil o tom, že by jeho modemy mohly reálně spatřit světlo světa v roce 2019 a rozjezd 5G sítí se předpokládá až na rok 2020. Pokud jde o rychlosti, hovoří se o hodnotách okolo 1,5-1,6 Gbps (zhruba 200 MB/s).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama