reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starship SN20 ve zkoušce zažehla všech svých šest Raptorů

15.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Starship SN20 ve zkoušce zažehla všech svých šest Raptorů
Příznivci společnosti SpaceX se už nemohou dočkat pořádného testu prototypu Starship SN20, který už nevypadá jako trubka s raketovým motorem, ale konečně už téměř jako slíbená vesmírná loď. Nyní tu máme alespoň malý test.
Ke konci minulého týdne provedla společnost SpaceX na své Starship SN20 test všech šesti motorů Raptor, které tato loď ponese a jak dobře víme, ty se budou dělit na tři určené pro provoz v atmosféře a tři pro provoz ve vakuu, které mají mnohem větší expanzní trysky. Právě ty v dosavadních pokusech s prototypy vynášenými do cca 10 kilometrů dosud nefigurovaly a je zřejmé, proč tomu tak bylo. SN20 se ale má podívat už na orbitu, takže bude potřebovat i motory, které jsou určeny pro provoz ve vakuu. 
 
 
Páteční test zážehu všech šesti motorů Raptor byl velice krátký, ale velice významný. Je ostatně jasné, že musel proběhnout bez problémů, aby SpaceX vůbec mohla uvažovat o brzkém orbitálním testu svého prototypu a dle Elona Muska přitom opravdu můžeme o úspěchu mluvit. 
 
 
SpaceX se přitom chystá provést obrovský skok v praktickém vývoji svých lodí Starship a příslušného nosiče Super Heavy, oproti němuž budou dosavadní testy jen malé hopkání po zemi. Vůbec poprvé bude totiž použita soustava Super Heavy + Starship, která byla už dříve zkusmo naaranžována do nejvyšší rakety historie. Pak už také proběhly zkušební zážehy motorů Starship, a to obou typů, ovšem teprve až minulý pátek bylo na krátkou dobu spuštěno všech šest Raptorů.
 
 
Nosič Super Heavy ve své plné konfiguraci přitom ponese 29 až 33 motorů Raptor a ty dosud ještě čeká první statický zážeh. Ten sice již proběhl v létě, ale týkal se pouhých třech motorů a v dohledné době by jich mohlo být zažehnuto všech 29, které prototyp nese. 
 
 
Co se týče termínu pro orbitální test, což lze pokládat za zdaleka nejvýznamnější událost, na kterou se SpaceX chystá v nebližších měsících, zatím není nic jisté. Jde jednak o nutné povolení pro Starbase od Federal Aviation Administration (FAA) a také se nedá říci, že by SpaceX už byla připravena a čekala pouze na závěry úřadů. 


reklama