reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stephen Elop ztrácí šance na pozici šéfa Microsoftu

2.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Stephen Elop ztrácí šance na pozici šéfa Microsoftu
Společnost Microsoft může ještě řadu měsíců vybírat nástupce Steva Ballmera na pozici CEO, tedy hlavního šéfa. Z původního dlouhého seznamu kandidátů však prý již zůstali pouze dva a dřívější favorit, Stephen Elop, mezi nimi prý není.
Seznam kandidátů na šéfa Microsoftu ještě na začátku minulého měsíce přitom měl ještě pět kandidátů a nyní se komise rozhoduje už jen mezi dvěma, to tedy samozřejmě podle neoficiálních informací. Velkou změnou je, že Stephen Elop se do finále nedostal, ač vždy figuroval jako kandidát s nejvyšší šancí stát se novým CEO firmy Microsoft.





Mezi kterými dvěma kandidáty se tedy komise rozhoduje? Obě jména se tu objevila už dříve. Je to dosavadní zaměstnanec Microsoftu, Satya Nadella (viceprezident, Cloud and Enterprise group). Druhým pak je známý Alan Mulally, který šéfuje firmě Ford Motor Company. Proti němu však dříve mluvil fakt, že má s Fordem smlouvu až do konce příštího roku a Ford samozřejmě všechny zprávy o tom, že by měl přestoupit k Microsoftu, zatím vždy dementoval a stejně tak i nyní.

Nicméně to neznamená, že Stephen Elop a také Tony Bates, jsou již bez šance. Jde spíše o to, že se jejich šance značně snížily. Jiný zdroj zase uvedl to, že situace se může vyvinout ještě zcela jinak a mohou se objevit i kompletně noví kandidáti.

Akcionáři Microsoftu věří, že by se do čela firmy měl postavit někdo, kdo by zvrátil její dosavadní strategii a udělal z ní pružnou a moderní společnost. Jon Peddie (vede firmu Jon Peddie Research) však situaci vidí tak, že nový šéf nemusí být nutně nový vizionář ve stylu Billa Gatese nebo Stevena Jobse, ale musí být prostě schopen rozpoznat slibné projekty a produkty v jejich časné fázi vývoje.

Nyní se mluví i o tom, že by Microsoft v ne tak vzdálené době nabídl pouze jeden systém namísto třech, který by se využil v telefonech, tabletech i desktopech, což je jistě ambiciózní projekt a vcelku logický krok. Firma se také zaměří na vytvoření celé rodiny "zařízení a služeb", čili celkových řešení skládajících se ze softwaru, hardwaru a služeb, jako jsou například stále populárnější cloudové aplikace či úložiště, ale i jiné.

Steve Ballmer si na odstoupení z funkce CEO Microsoftu nechal celý rok, z nějž mu zbývá ještě dlouhá řada měsíců. Ovšem komise se chce rozhodnout ještě v tomto roce, čili my bychom se o tom měli dozvědět nejpozději v lednu.

Zdroj: Bloomberg
reklama