reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synopsis v podezření, zásoboval znelíbené firmy Huawei, SMIC a další?

14.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Synopsis v podezření, zásoboval znelíbené firmy Huawei, SMIC a další?
Americká vláda a její Ministerstvo obchodu zařadili do seznamu několik významných čínských firem, které by se správně neměly dostat k americkým technologiím, a to ani prostřednictvím jiných výrobců. Synopsis se toho ale možná nedrželo.
Je dobře známo, jak americké restrikce dostaly na kolena společnost Huawei a její HiSilicon, které tím byly odříznuty od možnosti využívat moderní technologie tchaj-wanské firmy TSMC, neboť ta pochopitelně také využívá technologie amerických společností. Dalším příkladem může být největší čínský výrobce čipů, společnost SMIC, která už sahala po 7nm procesu, na nějž ale musí zatím zapomenout. 
 
 
Společnost Synopsis, která vyrábí i potřebné EDA (electronic design automation), čili nástroje potřebné pro vývoj čipů, však zákazu obchodovat s čínskými firmami z černé listiny dle Bloombergu nemusela dbát. Technicky tedy nejde o zákaz obchodování, jako spíše nutnost opatřit si licenci, ovšem s tím předpokladem, že nebude udělena. V tomto případě má jít právě o HiSilicon vyrábějící čipy pro Huawei a pak o SMIC.
 
Silnější restrikce jsou přitom namířeny právě proti firmě Huawei, kterou americká vláda označila za ohrožující pro národní bezpečnost Spojených států, a tak zakázala dodávky jakýchkoliv amerických technologií pro výrobu čipů, a to samotné Huawei stejně jako jejím přidruženým společnostem. Právě proto nemůže HiSilicon využít moderní procesy firmy TSMC.
 
V případě společnost SMIC jde o restrikce namířené proti dodávkám technologií pro 10nm a pokročilejší procesy, takže třeba pro 14nm proces žádná licence zapotřebí není, pokud ovšem nejde o čipy vyráběné pro Huawei. 
 
Společnost Synopsis pochopitelně odmítá, že by cokoliv porušila, nicméně nyní je pod drobnohledem Bureau if Industry and Security spadající pod Ministerstvo obchodu, čili existuje přinejmenším podezření. Synopsis také uvádí, že s úřadem plně spolupracuje a dle vlastních slov a vědomí plně splňovala požadavky a regulace. 
 
Informace o nepovolené spolupráci se SMIC a Huawei tak nepochází z oficiálních zdrojů, ale ze zdrojů serveru Bloomberg a my uvidíme, co se z toho vyklube, pokud vůbec něco. 


reklama