reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teplotu 5GHz Core s 28 jádry krotila výkonná vodní chladnička

8.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Teplotu 5GHz Core s 28 jádry krotila výkonná vodní chladnička
Řada lidí prý z prezentace Intelu z nějakého důvodu získala pocit, že chystaný HEDT procesor s 28 jádry bude schopen pracovat na 5 GHz. K nim se možná přiblíží, ale rozhodně ne v zátěži všech jader. Jak tedy probíhala prezentace Intelu? 
Hardwarové servery aktuálně zveřejňují články, v nichž uvádějí na pravou míru informace o 5GHz taktu 28jádrových procesorů Core Skylake XCC. Intel totiž prý pozapomněl uvést, že daný procesor byl na 5 GHz na všech jádrech přetaktován a řada lidí měla získat pocit, že si ještě letos skutečně budou moci koupit CPU, které bude schopno takového taktu na všech jádrech dosáhnout. 
 
 
Z toho však nelze vinit samotný Intel, protože je naprosto jasné, že takový procesor se dnes na trhu objevit skutečně nemůže. Však i výroční Core i7-8086K založené na nejnovějším procesu 14nm++ dokáže dosáhnout taktu 5 GHz jen při zatížení jednoho ze šesti jader, takže bylo více než jasné, že 28jádrové CPU v testu bylo přetaktované. 
 
Servery Anandtech a Tom's Hardware se pak zaměřily na to, co Intel pro svůj test procesoru Core v patici LGA 3647 použil. Z dostupných materiálů se ukázalo, že za sestavou byla schována výkonná chladnička, která má za úkol snižovat teplotu média kolujícího v sestavě vodního chladiče. Ta sice nemá za úkol médium podchlazovat na teploty pod bod mrazu, ale i tak má použitá Hailea HC-1000B sama spotřebu přes 1000 W. Za to se odmění schopností podchladit médium kolující v zapnuté sestavě na 4 °C. Ta přitom byla sama napájena 1600W zdrojem od firmy Corsair. 
 
 
Vedle toho je tu základní deska, jejíž řada dlouhá řada VRM mluví za vše a Intel také Anandtechu poskytl pohled na odmontovaný chladič napájecích obvodů, který by sám o sobě pohodlně zvládl uchladit i výkonnou grafickou kartu. 
 
 
Samotný 28jádrový procesor Skylake XCC je téměř jistě v základu model Xeon Platinum 8180, jenž je prodáván za deset tisíc dolarů a pracuje na taktu do 3,8 GHz. Lze očekávat, že výsledný HEDT procesor bude výrazně levnější, ale i tak můžeme očekávat, že jeho cena bude mnohem vyšší než v případě 32jádrového Threadripperu 2. Uvidíme, zda bude rozdíl v ceně pouze dvojnásobný, jako v případě nejvýkonnějšího Threadripperu první generace a nejlepšího z aktuálních Core i9. 
 
V případě 32jádrového Threadripperu 2 je také otázka, jaké maximální takty nám nabídne, přičemž aktuálně se mluví o 3,4 GHz. 
  


reklama